A4 Aktuelt
Køb abonnement

Guide

Sådan styrer du din pensionsopsparing bedst under coronakrisen

Tema: Corona i Danmark|
20. marts 2020 kl. 11.53
| Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
Corona-virussen har medført store fald på finansmarkederne og fået pensionsopsparingen til at svinde. Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA, giver dig gode råd til, hvordan du skal forholde dig som pensionsopsparer i denne krisetid.

Corona-virussen har de seneste uger medført store fald på finansmarkederne og fået pensionsopsparingen til at svinde.

Det kan give anledning til bekymring og spørgsmål hos mange danskere, der sparer op til pension.

De seneste uger har coruna-virusen ikke blot spredt sig til lande verden over. Den har også ramt finansmarkederne og dermed afkastet på danskernes pensionsopsparing hårdt.

I den situation er det naturligt, at man som pensionskunde overvejer, om man skal gøre noget for sikre sin opsparing.

LÆS OGSÅ: Så farlig er corona for din pension

Her er det først og fremmest vigtigt, at man bevarer roen og husker på, at pension er langsigtet opsparing. Man skal derfor som udgangspunkt lade sit professionelle pensionsselskab stå for at klare skibet gennem det aktuelle uvejr.

Selvom det aldrig er rart at se negative afkast, er det vigtigt at huske på, at man først for alvor har tabt penge, hvis man skiller sig af med de investeringer, der er faldet i værdi. Derfor er det ofte en dårlig beslutning at ændre investeringsvalg, når markedet er dykket.
Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA

Selvom det aldrig er rart at se negative afkast, er det vigtigt at huske på, at man først for alvor har tabt penge, hvis man skiller sig af med de investeringer, der er faldet i værdi. Derfor er det ofte en dårlig beslutning at ændre investeringsvalg, når markedet er dykket. I den situation kommer man så at sige til at købe dyrt og sælge billigt, og man fraskriver sig muligheden for at genvinde det tabte, når markedet vender.

Finansmarkederne har historisk set været ramt af mange nedture og kommer typisk stærkt tilbage. Det så man eksempelvis også under finanskrisen i 2008. Her dykkede markederne med 20-30 procent, men der gik kun få år, før tabet var hentet ind igen.

Ifølge Carsten Holdum er det samtidig værd at huske på, at investeringsrisikoen i danskernes pensionsopsparinger typisk bliver justeret i forhold, hvor lang tid man har til pension.

Yngre er mest udsatte

Det betyder, at ældre pensionskunder med kort til pension som udgangspunkt er mindre udsatte for tab end yngre kunder, som har lang tid til pension og dermed også har længere tid til at hente eventuelle tab tilbage.

Det kan være svært helt at undgå negative afkast, når markederne falder, som de gør i øjeblikket, men det er muligt at begrænse tabet for de kunder, som har kort tid til pension. Og det er også sket.

Ser vi på de kunder, som har kortest tid til pension, er det også dem, der er blevet mindst påvirket af den negative udvikling.

For nogle kan det dog godt give mening at søge rådgivning i den aktuelle situation. det gælder særligt for yngre, som måtte sove dårligt om natten på grund af de store fald på finansmarkederne.

Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA

For nogle kan det dog godt give mening at søge rådgivning i den aktuelle situation.

Det gælder særligt for yngre, som måtte sove dårligt om natten på grund af de store fald på finansmarkederne. Men det er også en god idé for ældre, som har en klar plan for pension, der nu måske skal genovervejes. Her kan med fordel tale tingene igennem med en rådgiver.

GDPR