Ministre fordømmer fyresedler til frontpersonale med senfølger: Udgifter er ikke en undskyldning

20210825-221545-L-1920x1298we
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) holdt for nyligt pressemøde sammen. I dag var ministrene i et fælles samråd. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Fyringer virker 'etisk og moralsk' forkerte, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Snarligt trepartsmøde skal undersøge sagerne og sikre arbejdsgiverne kompensation fra staten.

Økonomi er ikke en undskyldning for at fyre frontpersonale, der lider af langvarige corona-senfølger.

Regioner og kommuners corona-regning bliver nemlig betalt af staten.

Det fastslår sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd fredag.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerske fyret på grund af corona-senfølger: 'Total mangel på empati'

- Vi har lavet en klar aftale med regionerne og kommunerne om, at de bliver kompenseret for ekstra covid-relaterede udgifter. Det kan være alt muligt, rengøring, test, opsporing, men noget af det er selvfølgelig personaleudgifter. Jeg anerkender ikke, at det her skulle være et økonomisk spørgsmål, siger Magnus Heunicke.

Derfor er det en misforståelse, hvis regioner og kommune ikke mener, de har økonomien til at lave en god løsning, der kan fastholde medarbejderne og lade dem vende tilbage til arbejdet, når de er i stand til det, lyder det fra sundhedsministeren:

- Så mener jeg ikke, de (regioner og kommuner, red.) har læst vores aftale med dem godt nok.

Fyringer etisk og moralsk forkerte

Samrådet, hvor Enhedslisten også havde indkaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), kommer i kølvandet på en række sager om sygeplejersker og sosu-hjælpere, der er blevet smittet med COVID-19 i tjenestens medfør, men efter for meget sygefravær har fået stukket en fyreseddel i hånden.

På mødet understregede begge ministre deres forargelse over de historier, der er beskrevet i pressen - uden, at de dog ville forholde sig til konkrete sager.

- Det er helt uforståeligt for mig, hvis sundhedspersonale, der har stået i front og taget sig af vores coronapatienter, bliver fyret, fordi de er er blevet smittet med corona på arbejdspladsen og er plaget af senfølger. Det virker både etisk og moralsk forkert, lød det fra Magnus Heunicke (S).

LÆS OGSÅ: DF om fyret coronapersonale: Regioner skal give længere snor

Opsigelserne er sket efter gældende regler, og der derfor ikke er noget juridisk at sætte en finger på, men sagerne er måske en anledning til at kigge på reglerne, lød det fra beskæftigelsesministeren.

- Jeg deler både den manglende forståelse - og i virkeligheden også vrede - på de her menneskers vegne over, at det her ikke virker rimeligt, sagde Peter Hummelgaard (S), som understregede i samme åndedrag, at fagretslige regler var en sag alene for arbejdsmarkedets parter.

Ministrenes budskab fik straks pæne ord med på vejen fra FOAs forbundssekretær Maria Melchiorsen.

FOA har kendskab til mindst 10 sager om medlemmer, der er blevet fyret på grund af senfølger.

Minister indkalder DR og KL til møde

Ifølge arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb (Ø), skyldes fyringerne ikke, at kommuner og regioner er "onde", men at arbejdsgiverne har været usikre på, om regningen for de lange sygemeldinger ville blive dækket. 

Derfor vækker regeringens udmelding på samrådet glæde hos Enhedslisten.

- Vi bad eksplicit om at få en garanti for, at udgifterne til langtidssygemeldte medarbejdere med senfølger blev dækket af kompensation. Og det fik vi, siger Jette Gottlieb.

På samrådet var der stadig en del usikkerhed om den præcise model for tilskud og kompensation til coronaudgifterne. Der er også usikkerhed om omfanget og karakteren af fyringerne, og hvordan man bedst håndterer langtidssygemeldingerne, når der er tale om en helt ny sygdom.

LÆS OGSÅ: Frontpersonale fyret efter corona-sygemeldinger: Nu kaldes ministre i samråd

Derfor har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indkaldt både Danske Regioner og Kommunernes Landsforening til et møde.

Inden samrådet havde sundhedsministeren indhentet udtalelser fra både DR og KL, der begge overfor ministeren erklærede, at man havde stor interesse i at beholde de senfølgeramte medarbejdere, og eksempelvis ville kigge på fleksjob-stillinger eller omplacering. 

På mødet vil Magnus Heunicke drøfte, hvordan de "flotte hensigtserklæringer" bliver til virkelighed, sagde han. Også kompensationsgrad for forskellige udgifter og tiltag skal afklares. 

Under samrådet kritiserede Enhedslisten, at det kun var arbejdsgiversiden, der var inviteret til mødet. Magnus Heunicke tog imod opfordringen "med kyshånd" og vil nu også involvere FOA og Dansk Sygeplejeråd i drøftelserne.

- Ministrene var overordentligt imødekommende. Jeg var meget glad for den beredvillighed, de viste over for at løse problemet. Det er ikke alle samråd på Christiansborg, der ender sådan, siger Jette Gottlieb (Ø).

GDPR