Nye medlemstal: FH fortsætter blødningen, Det Faglige Hus vokser, og organiseringsgraden er faretruende tæt på 50

graf_til_aktuelt
FH-fagbevægelsen har mistet 112.000 medlemmer på ti år, mens de gule og akademiske forbund er vokset støt.

Landets største faglige organisation hedder stadig 3F, der endnu ikke er blevet overhalet af den gule fagforening Det Faglige Hus. 

Men det er også et af de eneste lyspunkter for den traditionelle FH-fagbevægelse i de nye medlemstal, der netop er blevet offentliggjort af Danmarks Statistik. 

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der angiver at repræsentere 1,3 millioner lønmodtagere, er reelt set nede på 1.051.028 kontingentbetalende medlemmer af FH-forbund per 1. januar 2024. 

Det er et tab på 12.200 lønmodtagere i løbet af 2023, og dermed fortsætter medlemsblødningen i FH-familien, der tilsammen har mistet 112.700 medlemmer i løbet af de seneste ti år. 

Det samlede antal lønmodtagere, der er medlem af en organisation, er i perioden imidlertid steget støt med 141.500 over ti år. 

Udviklingen drives til dels af, at der kommet flere lønmodtagere, men i særdeleshed også af, at forbundene under Akademikerne er vokset med godt 123.600 - svarende til cirka 60 procent - og at kategorien "uden for hovedorganisationer", der blandt andet tæller de gule fagforeninger, er vokset med 115.000 - altså knap 36 procent på ti år. 

Artiklen fortsætter under grafen

Det Faglige Hus vokser 

Kigger man på de enkelte organisationers medlemsudvikling i løbet af 2023, gentager mønsteret sig i store træk. En række akademiske fagforbund har kraftig medlemsfremgang - størst hos Ingeniørforeningen med 8.000 nye medlemmer. 

Og mens Krifa har mistet 3.500 medlemmer, er der medlemsboom hos Det Faglige Hus, der i sine tre organisationer kan notere sig en samlet fremgang på knap 12.000 nye medlemmer. 

De tre største traditionelle fagforeninger står også for de tre største medlemstab målt i antal. 3F har mistet lidt over 1.700 medlemmer, og FOA har mistet cirka 2.500 medlemmer. 

LÆS OGSÅ: HK’s medlemstal rasler ned: Formand afviser, at det er et forbund i krise 

Det er dog HK/Danmark, der har fået det største indhug i medlemskartoteket. Fagforeningen, der i 2022 blev overhalet af Det Faglige Hus på størrelse, har ifølge Danmarks Statistik sagt farvel til 7.000 medlemmer. 

Ifølge HK er der dog sket en fejl i indberetningen til Danmarks Statistik, som betyder, at tallet er halvt så stort. Fagforbundet oplyser til A4 Medier, at det i 2023 har oplevet et fald i kontingentbetalende medlemmer på 3.446 og et fald i arbejdsmarkedsaktive på 3.596 medlemmer - og altså ikke 7.000 arbejdsmarkedsaktive medlemmer.

Artiklen fortsætter under grafen

 

Tager man udgangspunkt i Danmarks Statistiks tal, har HK dog ikke blot årets største medlemstab målt i antal, men skrumper også mest målt på andel - nemlig med 4,2 procent. 

Og mens det i totale tal ikke overraskende er de største fagforbund, der bløder mest, ser det anderledes ud, hvis man kigger på den procentvise tilbagegang. Mens landets største forbund 3F går 0,8 procent tilbage, går gamle LO-håndværkerforbund som Fødevareforbundet NNF fire procent tilbage, mens Malerforbundet går knap 3,7 procent tilbage. 

Artiklen fortsætter under grafen

Organiseringsgraden på vej under halvdelen 

Det blev kaldt et "wake up call" til fagbevægelsen, da arbejdsmarkedsforskere fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) under Københavns Universitet i 2021 kunne beskrive, at organiseringsgraden på 20 år var faldet fra 69 procent til 53 procent. 

Siden har der været megen kontrovers om den måde, andelen af danske lønmodtagere, der er medlem af en traditionel overenskomstbærende fagforening, opgøres mest retvisende på.

Men nu er 3F, FH og arbejdsmarkedsforskere fra både Københavns Universitet og Aalborg Universitet blevet enige om en regnemetode, alle har tillid til. Det kunne Børsen fortælle mandag.

Og den tradtionelle fagbevægelse kan stadig hævde, at man repræsenterer over halvdelen af danskerne. Men kun lige knap og nap: Organiseringsgraden ligger med de nyeste tal på 52,2 procent.

GDPR