Serviceforbundet vil organisere selvstændige og platformsarbejdere

20140512-161614-3-1920x1281we
Serviceforbundet vil gøre op med, at det kun er lønmodtagere, der er velkomne. Fremover vil selvstændige veterinærsygeplejersker eksempelvis være velkomne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Du er nu velkommen i Serviceforbundet, selvom du har CVR-nummer eller arbejder via en app-løsning, fortæller formand John Nielsen. Han forventer ikke, der bliver et problem med grænsestridigheder, da forbundet vil organisere indenfor egne områder.

Det øjeblik, man holdt op med at være traditionel lønmodtager, blev medlemsbeviset klippet over.

Sådan har reglerne været i Serviceforbundet i utallige år. Men det er slut nu.

LÆS OGSÅ: Borgmester vil henvise ledige til job som Wolt-bude

Med en kongresbeslutning har forbundet nemlig valgt at byde selvstændige, freelancere og platformsarbejdere indenfor. 

- Hvis vi opdagede, at folk var selvstændige, sagde vi “tak for denne gang” og måtte bede dem melde sig ud. Men vi ser flere og flere, vi i gamle dage ville betragte som lønmodtagere, der i stedet bliver atypisk ansatte. Og de skal også have plads i det faglige fællesskab, siger formanden John Nielsen. 

Det bliver fremover op til den enkelte fagforening under Serviceforbundet at beslutte sig for, hvilke atypisk ansatte, de vil optage.

Soloselvstændig veterinærsygeplejerske

Serviceforbundet oplever en del ansættelser på deltids- eller 0-timers kontrakter blandt vagter. Men der også et stigende antal medlemmer, der helt ophører med at være ansatte for i stedet at blive "selvstændige underentreprenører". 

- Vi ser det særligt inden for frisørbranchen, hvor 'stoleleje' bliver mere udbredt. I stedet for at være ansat som frisør, må man leje sig ind som "selvstændig" i en salon. Så står man i en form for ingenmandsland, hvor man stadig er frisør, men uden sikkerhedsnet og udelukket fra det faglige fællesskab. Det vil vi lave om på nu.

LÆS OGSÅ: Svigter lønmodtagerne fagbevægelsen? Eller fagbevægelsen lønmodtagerne?

En fjerdedel af de frisører, der forlader Serviceforbundet, gør det, fordi de bliver selvstændige. Og John Nielsen kan sagtens forestille sig, at den slags solo-selvstændige bliver mere udbredt indenfor flere af forbundets områder i takt med arbejdsmarkedets rivende udvikling.

- Det kunne være enkeltpersoner, der kører rundt i en bil og tilbyder service til forskellige virksomheder. Eller en veterinærsygeplejerske, der eksempelvis kommer hjem til folk og hjælper med hundens adfærd. Selvom de har CVR-nummer og i en app formentlig bliver opfattet som selvstændige, vil de i vores øjne være lønmodtagere, siger han.

John Nielsen understreger, at målet stadig først og fremmest er at sikre de nuværende medlemmers overenskomster.

- Vi ønsker jo ikke at ‘kreative’ arbejdsgivere skal slippe afsted med arme-ben-virksomheder og sådan noget fifleri, og konkurrere med overenskomstansatte på dårligere vilkår, siger formanden.

- Men nu kan vi også begynde at strikke tilbud sammen til de atypiske ansatte. Rådgivning, hjælp til kontraktskrivning, prisaftaler og lignende, tilføjer han.

Vil ikke optage Wolt-bude

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Roskilde Universitet Bent Greve, kalder Serviceforbundets beslutning 'et klogt træk'. Solo-selvstændige og freelancere er mere typisk inden for akademiske og kreative fag, men breder sig også til praktiske fag:

- Vi ser et arbejdsmarked med mere flydende grænser mellem lønmodtagere og selvstændige, som flere vil opleve at skifte mellem, siger Bent Greve, men peger på en risiko.

- Man risikerer at have selvstændige medlemmer, der ansætter andre medlemmer. Man skal passe på med interessekonflikten, hvis ét medlem pludselig har en arbejdsgiverfunktion overfor et andet, siger professoren.

LÆS OGSÅ: Arbejdslivsforsker: Coronakrise afslører revnerne i den danske model

John Nielsen afviser, det vil blive aktuelt:

-  Vi har selvfølgelig betingelser. Du kan ikke blive optaget, hvis du på nogen måde har ansatte.

I forbindelse med beslutningen har John Nielsen selv nævnt Wolt-bude. Men dem vil Serviceforbundet ikke organisere.

- Wolt er et eksempel på, hvordan platformsmedarbejdere også skal rummes af fagbevægelsen. Derfor har jeg nævnt dem. Men lige præcis Wolt-kurererne hører under 3F Transport, siger han.

Han anerkender dog, at flydende grænser på fremtidens arbejdsmarked kan skabe et vist overlap. 

Eksempelvis enkeltmandsvirksomheder, der via en platform udfører håndværksopgaver i privatpersonernes hjem. Det kunne være arbejde for en ejendomsservicetekniker, men også andre faggrupper.

- Det er en risiko. Der kan og vil altid opstå et eller andet. Men så har vi et fantastisk system i FH. Hvis det opstår, vil det blive afklaret i grænsenævnet.