SF er imod indgreb i strejke - men støtter alligevel hastebehandling

20210826073447354_1000
Jacob Mark (SF) mener, at det ville dumt at lade strejken med sygeplejersker løbe yderligere 30 dage, når der alligevel er et politisk flertal for et lovindgreb i konflikten. Derfor stemmer partiet for at hastebehandle forslaget, som vil kunne stoppe strejken fra lørdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
SF-gruppeformand Jacob Mark siger, at partiet vil undgå at trække pinen ud i sygeplejerskekonflikt.

SF vil stemme for en hastelovbehandling, der vil ende strejken med sygeplejerskerne, selv om partiet er imod et lovindgreb i konflikten.

SF's gruppeformand, Jacob Mark, forklarer, at det er for at undgå en endnu større pukkel af udskudte operationer.

- Vi stemmer nej til selve indgrebet og til loven, fordi vi synes, at den ikke løser de problemer, vi har med ulige løn i Danmark.

- Men vi deler sådan set analysen af, at der er brug for en afslutning på denne konflikt nu, siger han torsdag før førstebehandlingen af hastelovforslaget i Folketingssalen.

Hvis lovforslaget skal hastebehandles, kræver det dispensation fra tre fjerdedele af Folketinget. Det svarer til 135 mandater.

Med SF's opbakning har regeringen sikret sig de nødvendige mandater til at få lovforslaget hastebehandlet i Folketinget.

Jacob Mark peger på, at regeringen alligevel ville kunne gribe ind i sygeplejerskekonflikten om en måned.

Adspurgt om, hvorvidt SF ikke er med til at fratage sygeplejerskerne muligheden for at lægge endnu mere pres på ved fortsat at kunne strejke, siger Jacob Mark:

- Jeg hører meget forskellige meldinger fra sygeplejerskerne. Jeg hører mest af alt skuffelse og frustration over det indgreb, der er kommet.

- Det er ikke det, at de er kommet med et indgreb, det er det, at indgrebet er dårligt.

- Det er derfor, vi stemmer imod. Fordi der ikke er nye penge med til at rette op på de skæve lønninger, så vi kan få ligeløn i Danmark, fordi man ikke løser den udfordring, der er med, at vi ikke kan tiltrække de sygeplejersker og jordemødre, vi har brug for i fremtiden.

SF har foreslået at sætte to milliarder kroner af årligt til en ny ligelønslov. I regeringens oplæg følger ingen nye penge med til sygeplejerskerne.

- Jeg er dybt bekymret, og jeg er ikke optimistisk.

- For det, regeringen foreslår, er at få den her lønkomité til at arbejde. Og så skal den først om et par år komme med sine rapporter, hvor der så ikke er sat nogle penge af. Og det er lige op til de nye overenskomstforhandlinger, siger han.

Efter at sygeplejerskerne stemte nej til overenskomsten på det offentlige område, gik parterne i Forligsinstitutionen. Her endte møderne med et mæglingsforslag, der indeholdt en lønstrukturskomité.

Men det var ikke nok til at overtale sygeplejerskerne. De stemte igen nej, hvilket udløste den strejke, der har kørt siden 19. juni.

/ritzau/

GDPR