SF: Flere ansatte skal stoppe fængslernes dødsspiral

20210923082745463_1000
Karina Lorentzen (F) mener, at flere ansatte i fængselsesvæsnet vil løse mange af de problemer, der er i Kriminalforsorgen lige nu. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Fængslerne er overfyldte og personalet under massivt pres. Derfor skal der flere ansatte til, mener SF.

Antallet af indsatte i landets fængsler er steget mærkbart siden 2015. Samtidigt er antallet af fængselsbetjente faldet.

Det giver dårlige forhold for både indsatte og ansatte og har presset Kriminalforsorgen til det yderste, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

Derfor vil flere ansatte være et kernespørgsmål for partiet, når forhandlingerne om en ny, flerårig aftale om Kriminalforsorgen starter fredag.

- Det er afgørende, at vi får Kriminalforsorgen ud af den dødsspiral, den er i nu, siger ordføreren.

- Det absolut største problem, Kriminalforsorgen har lige nu er, at der er alt for mange indsatte. Flere end vi har pladser til. Og så mangler der hænder i en helt uhørt grad.

En stor del af problemet er, mener SF, at Folketinget i flere år har givet flere penge til politiet og har skærpet straffene for en lang række forbrydelser.

Det er sket, uden at man samtidigt har givet flere penge til domstolene og fængselsvæsnet. De er derfor begge under et stort pres.

- Det kan ikke passe, at vi sætter mange flere penge af til politiet, og når det kommer til fængslerne, kan regeringen ikke finde en eneste krone. Det er uanstændigt, siger SF's retsordfører.

Også hos Enhedslisten mener man, at en genopretning vil kræve flere ressourcer.

- Økonomien er et stort problem, for der er ikke rigtigt sat penge af. Man investerer ikke, man fylder lige præcist hullerne op.

- Og det skal ses, sammen med at man i sidste forlig, som Søren Pape Poulsen (K) lavede som justitsminister, lovede 250 ekstra betjente. Dem har ingen set, siger partiets retsordfører, Rosa Lund.

Enhedslisten har en lang liste med til forhandlingerne. Mere brug af fodlænke skal mindske belægning og et langt større fokus på uddannelse og afsoningsforhold skal mindske andelen af fanger, der vender tilbage efter afsoning.

Det spejler i grove træk SF. SF foreslår blandt andet, at man giver elevløn til folk, der uddanner sig til fængselsbetjent. Og mindsker antallet af indsatte ved at arbejde mere med prøveløsladelser, fodlænker og som noget helt nyt udslusningsfængsler bemandet af andre end fængselsbetjente.

- Noget skal gøres. I 2015 tog en betjent sig af 1,4 fanger. I dag er det 2,1. 27 procent af fængselsbetjentene udviser symptomer på PTSD.

- I Vestre Fængsel havde de i september og oktober over 800 ubesatte vagter. Det giver en voldsom nedslidning, siger Karina Lorentzen.

Flere andre partier, blandt andet Venstre, har fokus på den øgede vold om fængselsbetjente og forråelse. Venstre foreslår hårdere straffe.

Spørger man Karina Lorentzen, er en del af løsningen også på det punkt flere ansatte.

- Antallet af ansatte betyder noget. Det betyder noget, at de ansatte har tid til at skabe relationer til de indsatte.

- Hvis man kun kan rundere og aldrig kan arbejde med de indsatte, betyder det noget for sikkerheden. For så bliver hverdagen mere forrået, siger hun.

/ritzau/

GDPR