Kim Simonsen siger farvel med advarsel: Det er altså ved at være kritisk, venner
Det fine tøj var fundet frem, og der var på alle måder højt til loftet, da HK Danmark torsdag formiddag slog dørene op til kongres på Scandic Falkoner i hovedstaden.
Fra scenen bød en veloplagt forbundsformand salen velkommen til det, der bliver hans sidste optræden i spidsen for HK.
På lørdag skal de 366 delegerede vælge ny formand. Men torsdag tilhørte rampelyset stadig Kim Simonsen.
LÆS OGSÅ: Nu starter HK's kongres: Tre emner kan blive kontroversielle
Det bobler i HK, gentog formanden flere gange i sin åbningstale, mens han tegnede de store linjer op. Kongressen skal udstikke kursen for de kommende fire år under temaet ”Fremtidens HK – et fællesskab for flere”.
- For vi skal være flere, fastslog Simonsen i sin sidste beretning som topfigur for landets næststørste fagforbund.
40 år hos HK
Formanden indledte med både glæde og stolthed over striben af resultater, han har medvirket til, siden han for 40 år siden blev valgt ind i bestyrelsen for HK Kommunal Landsforening. Det valg foregik også i Falkonersalen; ringen sluttede efter 13 år i formandsstolen.
Simonsens beretning indeholdt en masse andet end klap på skuldrene. For formanden er bekymret for fremtiden. I særdeleshed for HK's, og i almindelighed for hele fagbevægelsens fremtid.
Fra scenen refererede formanden til en opsigtsvækkende analyse fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet (FAOS).
Den tegner et dystert perspektiv for fagbevægelsens evne til at holde fast på medlemmerne. De traditionelle fagforeninger organiserer nu kun 53 procent af arbejdsstyrken.
- 53 procent, gentog Kim Simonsen.
Med oprullede ærmer gestikulerede han alvoren.
- Det er altså ved at være kritisk, venner.
- Vi har udviklet os, og vi har været gode til at prøve ideer af. Men vi har stadig ikke fundet nøglen. Vi har ikke fået den store fisk på krogen, fortsatte han, mens stilheden indfandt sig blandt de mange lyttere.
- Har vi overset noget? Er vi blevet for lidt aktivister og for meget en del af systemet?
Forbundsformand Kim Simonsen og næstformand Martin Rasmussen ved de røde faner til HKs kongres. Foto: Keld Navnholt.
Hvad er visionen?
- Hvad er visionen for fagbevægelsen anno 2030, spurgte den afgående formand uden at modtage svar fra hverken sin formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, eller de øvrige i salen.
- Hvad er vores SAG, hvis vi skal vende modvind til medvind, tilføjede han.
Salen var stadig tavs.
Måske derfor forsøgte formanden selv at levere et bud fra scenen.
- Jeg tror, at vi i fagbevægelsen er nødt til i højere grad at bygge broen mellem medlemmernes interesser og de større samfundshensyn.
- Og sidst, men ikke mindst, er vi nødt til at få medlemmerne mere med. At skabe lokal handlekraft, så medlemmerne føler, at det gør en forskel at være med i et fællesskab, lød Simonsens bud.
Trods de dystre udsigter takkede formanden af med et mere muntert budskab til de delegerede og sin efterfølger.
- HK har ressourcerne til at finde de gode svar. Hvis vi vil. Jeg overlader en stærk forening med potentiale til at kunne endnu mere.
- Jeg glæder mig til at se, hvad vi, og nu bliver det mest I, kan udrette sammen i fremtiden, lød det afsluttende fra Kim Simonsen, der straks efter sit punktum modtog et langt stående bifald fra hele salen.
Løsningen skal findes hos Simonsens afløser
Måske findes løsningen hos Simonsens efterfølger. Hans næstformand, Martin Rasmussen, slog for nylig fast, at han er i stand til at vende medlemstilbagegangen hos HK.
I sin beretning gjorde formandskandidaten Rasmussen både status over sine tre år som næstformand, fremhævede sine mærkesager og kiggede frem.
- Da jeg stillede op for tre år siden, lovede jeg, at vi skulle være Danmarks bedste fagforening til at håndtere arbejdsmiljø. Vi skulle føre langt flere sager. Og det skulle være nemmere at få anerkendt arbejdsskader, indledte Martin Rasmussen.
- Det arbejde er vi lykkedes rigtig godt med. Men der er stadig meget at gøre.
LÆS OGSÅ: Forbundets mand er klar til at træde op på tronen: Jeg kender HK som min egen bukselomme
Som forventet godkendte Martin Rasmussen sin egen indsats. På lørdag kan de delegerede gøre det samme ved at stemme Rasmussen op på HK's trone.
- I min valgtale for tre år siden lovede jeg, at jeg ville være en både lyttende, inddragende og markant næstformand. Det løfte mener jeg, at jeg har holdt, sagde Martin Rasmussen.
Martin Rasmussen aflagde sin første beretning som næstformand. Foto: Keld Navnholt.
Hans udfordrer, Anja C. Jensen, var også kampklar. Da beretningen blev sat til debat, og efter at have rost formandsskabet, afleverede hun en valgtale.
- Vi skal træffe vigtige beslutninger sammen. Det handler om vores fremtid, men det handler også om vores nutid. For hvis ikke vi sørger for, at vi præsterer optimalt som nutidens fagforening, så bliver vi aldrig fremtidens fagforening, fastslog Anja C. Jensen, nuværende næstformand for HK Privat.
LÆS OGSÅ: Portræt: Anja C. Jensen vil være HK's første kvindelige formand med sin farmors ølflaske om halsen
- Vi har muligvis kisten fuld af guld, men vi skal også have huset fuld af medlemmer. Uden en stærk fagbevægelse, uden os, er der ingen dansk model. Uden os vokser vores børn og børnebørn op i et land uden overenskomster, respektfuldt samarbejde og et ordentligt arbejdsmiljø, fastslog Anja C. Jensen.
Hvilken kandidat, de 366 stemmeberettigede har størst tiltro til, som den der kan vende medlemsudviklingen og gøre de dystre fremtidsudsigter til skamme, får vi svar på lørdag eftermiddag.
Uanset hvem der vinder valget, kommer vedkommende ikke til at kede sig. Det har Kim Simonsen lovet sin afløser.