Sikkerhedsvagter beskytter ansatte mod vold fra ældre: 'Bedrøveligt, at det er kommet dertil'

FotoBenteJ__ger--2_sosuassistent_plejehjem__4_
13 kommuner havde i 2020 hyret sikkerhedsvagter til at beskytte ansatte fra vold fra udadreagerende, demente ældre. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger
Der skal satses på bedre og mere uddannet personale på plejehjem med udadreagerende ældre i stedet for at sætte sikkerhedsvagter ind. Det mener flere politikere.

Sikkerhedsvagter på landets plejehjem er ikke vejen frem. 

Sådan lyder det nu fra flere sider på Christiansborg, skriver Jyllands-Posten.

Reaktionen fra politikerne kommer, efter samme avis i weekenden kunne berette om, at 13 kommuner i 2020 havde hyret sikkerhedsvagter til at beskytte ansatte fra vold fra udadreagerende, demente ældre. I 2015 havde blot tre kommuner gjort det samme, viser en rundspørge, som 96 af 98 kommuner har svaret på. 

LÆS OGSÅ: 'Dramatisk' stigning i andelen af ufaglærte i ældreplejen

- Jeg vidste simpelthen ikke, at så mange kommuner bruger vagter. Det er bedrøveligt, at det er kommet dertil, at sikkerhedsvagter skal skærme personale for ældre demente på plejehjem. Ældre demente er syge mennesker, som skal passes med høj faglighed og omsorg – ikke af vagtværn, siger Venstres ældreordfører Jane Heitmann.

Samme melding kommer fra flere andre partier, der også langt hellere ser, at man i stedet satser på at få mere fast og uddannet personale til at tage sig af de ældre.

Dansk Folkepartis Karina Adsbøl peger på, at sikkerhedsvagter skaber det modsatte af ro. Det samme siger SF’s ældreordfører, Kirsten Normann Andersen, der selv har arbejdet med borgere med svær demens. Det har De Konservatives ældreordfører Mette Abildgaard også, da hun som ung var ansat på et demensafsnit. Hun siger til Jyllands-Posten, at hun i dag mener, at det var uforsvarligt at sætte en ufaglært som hende til at arbejde med de udadreagerende borgere. Som sine kolleger på Christiansborg peger hun derfor også på uddannelse af de ansatte som en langt bedre løsning på lang sigt.

I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten skriver social- og ældreminister Astrid Krag, at både ansatte og borgere skal kunne være trygge i ældreplejen. Hun peger på, at der er flere initiativer mod udadreagerende adfærd i gang - blandt andet efteruddannelse. I den seneste finanslovsaftale er der afsat 1,8 mia. kroner til flere ansatte i ældreplejen og til at løfte flere ansatte fra ufaglært til faglært.

GDPR