Erhvervsliv frygter genåbningens første uger: Udsigt til 295.000 smittede ansatte

20210421-162801-L-1920x1279we__1_
Mellem 6 og 10 procent af de beskæftigede personer vil de kommende uger enten være smittet med covid-19 eller hjemsendt som nær kontakt. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Syge ansatte vil udfordre virksomhederne massivt de kommende uger, viser ny prognose.

Snart vil mundbind og coronapas være fortid for de fleste. Og selvom udsigten til en hverdag uden restriktioner vækker glæde i erhvervslivet, frygter man de kommende uger, hvor smittede medarbejdere vil komme til at lægge massivt pres på vagtplaner og produktion. 

Mellem 6 og 10 procent af de beskæftigede personer vil nemlig de kommende uger enten være smittet med covid-19 eller hjemsendt som nær kontakt. Det viser en prognose fra Dansk Erhverv, skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Det svarer til mellem 170.000 og 295.000 personer om ugen, og udsigten til de mange smittede medarbejdere får panderynkerne frem hos flere erhvervsorganisationer, som avisen har talt med.

På et pressemøde onsdag aften betegnede statsministeren selv den kommende tid som "bøvlet", men det er langt fra en rammende beskrivelse, mener man i Dansk Erhverv.

- Ja, det bliver bøvlet, men det bliver også potentielt rigtig alvorligt på bundlinjen for mange virksomheder. Det er især gældende i servicebranchen og i kulturlivet, hvor man er afhængig af kunder i butikken. Hvis man ikke kan betjene dem, fordi der er smitte og sygemeldinger blandt medarbejderne, så er det tabt omsætning, man ikke sådan lige kan indhente. Og det er alvorligt, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, til Politiken.

Prognosen fra Dansk Erhverv viser, at der omsat til kroner og øre kan være tale om en tabt produktionsværdi på mellem 3 og 5 milliarder kroner om ugen.

Hos Dansk Industri så man gerne, at virksomhederne kunne fortsætte med at bede de ansatte om at fremvise coronapas, når de møder på arbejde i forsøget på at begrænse smitten på de enkelte arbejdspladser. Det siger personalejuridisk chef i DI Søren Dupont Dall til Politiken. Men den mulighed forsvinder med restriktionerne med udgangen af januar.

Politiken har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet, men det har ikke været muligt.

GDPR