Opråb fra socialrådgiverne til de nye byråd: Gør som i Hjørring

20211105-090540-A-1920x1280we
Hjørring Kommune har investeret 160 millioner på at bringe kontanthjælpsmodtagerne i beskæftigelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hjørring investerede 160 millioner i beskæftigelsesindsatsen, og Dansk Socialrådgiverforening mener, at mange andre kommuner kan lære af nordjydernes model.

Med kommunalvalget overstået er det tid til, at 98 nye byråd skal lægge kursen for de næste fire år.

I Dansk Socialrådgiverforening ved de godt, hvad de ønsker sig. Nemlig, at flere kommuner følger den såkaldte Hjørring-model. 

LÆS OGSÅ: Kommune fik halveret antallet af kontanthjælpsmodtagere med særlig model

Byrådet i Hjørring besluttede i 2014 at investere 160 millioner på at få kontanthjælpsmodtagere i beskæftigelse over en fireårig periode. Det betød blandt andet, at der blev ansat 35 flere sagsbehandlere i jobcentret, således at hver medarbejder fik halveret antallet af sager. 

Det kræver tid og mange samtaler at få skabt relationer og vinde tilliden tilbage
Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening

- Vi ved fra vores medlemmer, at mange borgere, der har været i systemet længe, har mistillid til systemet. Det kræver tid og mange samtaler at få skabt relationer og vinde tilliden tilbage. Derfor er det, Hjørring Kommune har gjort, det helt rigtige. Det viser resultatet også, siger Mads Bilstrup, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening . 

Antallet af kontanthjælpsmodtagere blev halveret i en seksårig periode. Fra august 2014, altså inden kommunens investering i modellen, var der 1.237 på kontant-og uddannelseshjælp, mens der i august 2020 var 678. 

Vågn nu op

- Vi vil så gerne opfordre andre kommuner til at følge eksemplet fra Hjørring Kommune. Vågn nu op derude, siger Mads Bilstrup.

Udover en opnormering af ansatte gav kommunen jobcentret mulighed for at give borgeren en tværfaglig indsats. Og det har især betydning for de kontanthjælpsmodtagere, der har andre problemer end ledighed, forklarer formanden. 

Det giver mulighed for, at socialrådgivere kan imødekomme borgerens egne ønsker med en stor tilbudsportal
Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening

- Det kan være, de har misbrugsproblemer eller social angst, men det kan også være, at de bare har rigtig svært ved at få struktureret en hverdag. Alt det kan de nu få hjælp til i Hjørring, fordi jobcentret fik hevet sundheds- og socialsektoren med ind i sagsbehandlingen. Det giver mulighed for, at socialrådgivere kan imødekomme borgerens egne ønsker med en stor tilbudsportal. 

Sikret hurtog hjælp

Kommunen har blandt andet ansat ergoterapeuter, sygeplejersker og psykologer, der sammen med jobcentret er med til at tilrettelægge forløb for borgeren. Da forsøgsperioden sluttede i 2019, fortsatte kommunen med at arbejde efter modellen. 

- Det er så vigtigt, at man kan give borgeren hjælp på det rigtige tidspunkt i den rigtige rækkefølge. Hvis en borger, der er tilknyttet jobcentret, har gavn af en psykolog, så skal tilbuddet komme hurtigt og ikke om et halvt år, og det har de sikret i Hjørring. 

LÆS OGSÅ: Myte eller ej: Er det virkelig så svært at lave beskæftigelse i kommunerne?

Hjørring Kommune har i den fireårige periode sparet 320 millioner kroner på forsørgelse.

GDPR