Sofie Carsten Nielsen er færdig som partileder for Radikale Venstre

20221102-164821-L-1920x1280we
Sofie Carsten Nielsen på valgaftenen, hvor Radikale Venstre blev tildelt en regulær vælgerlussing. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Partiet skal finde en ny politisk leder, samtidig med at flere kommentatorer spår partiet en nøglerolle i de kommende regeringsforhandlinger.

Sofie Carsten Nielsen valgte onsdag - dagen efter valget - at trække sig som politisk leder for Radikale Venstre.

Hendes forklaring på det korte pressemøde var, at hendes personlige stemmetal ikke retfærdiggør, at hun fortsat kan stå i spidsen for partiet.

"Stemmetallene viser også meget tydeligt, at der ikke er tillid til mig," lød det fra Sofie Carsten Nielsen.

"Vælgernes stemmer vil noget andet. Det har jeg den største respekt for. Derfor kan jeg selvfølgelig heller ikke fortsætte som politisk leder".

Senere på dagen kom stemmetallene for Sofie Carsten Nielsen, der gav hende 2.467 personlige stemmer. Dermed er hun blevet valgt ind i Folketinget, men skal altså ikke længere indtage rollen som leder for den radikale gruppe.

Partiet skal dermed finde en ny leder samtidig med, at partiet skal indgå i de kommende regeringsforhandlinger. Flere politiske kommentatorer spår, at Radikale Venstre trods et katastrofalt valg kan få en nøglerolle i disse forhandlinger.

Da alle partier onsdag skulle forbi majestæten ifm. Dronningerunden, var det partiets nuværende næstformand Martin Lidegaard, som var sendt afsted for Radikale Venstre.

Det var Radikale Venstre, der udløste Folketingsvalget, da de i sommers meddelte, at de ville trække støtten til regeringen, hvis ikke statsministeren udskrev valg ifm. åbningen af Folketingets. Det skete efter Minkkommissionen i juni afleverede sin rapport, der gav kras kritik af både regeringen og en lang række embedsmænd.

Men ved valget tirsdag blev Radikale Venstres folketingsgruppe mere end halveret fra 16 til 7 mandater.