Sommerpakke: Her er seks læseværdige artikler til sommerferien

20230531-092045-L-1920x1280we
Folketinget er lukket og sommerferien er i gang. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
A4 Aktuelt giver dig her seks af de mest læseværdige artikler fra vores hånd det forgangne år. Læs eller genlæs dem, mens du nyder sommerferien.

Folketingsvalg, en ny bred flertalsregering, slaget om store bededag og en regulær krise i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Det har været begivenhedsrige måneder for dansk politik og den danske model, siden A4 Aktuelt gik i luften i oktober sidste år.

Nu har de fleste trukket stikket og lader op til en ny politisk sæson, og i den anledning giver vi dig her et udvalg af de seks mest læseværdige artikler, som vi har bragt, og som du kan læse eller genlæse i din sommerferie.

1) DUF-netværket holder sammen på SVM-regeringen

20221215-193759-L-1920x1279we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det var de færreste, der troede på, at en flertalsregeringen bestående af Socialdemokratiet og Venstre var realistisk. Tilføj Lars Løkke Rasmussen (M), og så anså alle politiske iagttagere det som en umulighed. Derfor spåede de fleste da også SVM-regeringen en kort levetid, da den højest overraskende fandt sammen. Hvad er så den hemmelige ingrediens, der får det til at fungere alligevel?

Et af svarende kan måske være, at flere af topfigurerne i regeringen før har arbejdet sammen på tværs af forskelligartede partier i Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Det viser en kortlægning, som A4 Aktuelt står bag.

Lars Løkke Ramussens toprådgiver og skatteminister Jeppe Bruus (S), der begger har en fortid som DUF-leder, fortæller, at den fælles fortid gør samarbejdet mere tillidsfuldt og mere gnidningsfrit. En magtforsker mener omvendt, det kan skabe overdreven intern loyalitet.

Læs kortlægningen af DUF-netærket i SVM-regeringen.

Her kan du læse magtforskerens kritik af netværket.

2) Debat om kongelige ordner har skabt syngende protest på gruppemøde i Socialdemokratiet

20190204-111431-5-1920x1279we (2) 
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

En gammel og betændt diskussion om, hvorvidt socialdemokratiske folketingsmedlemmer skal tage imod kongelige ordener eller ej, er igen vakt til live i partiet. Og det er valget af en særlig sang - 'Admiralens vise' - der senest har sat ild til debatten.

Socialdemokratiet har ellers en over hundrede år gammel tradition for ikke at tage imod kongelige ordener. Men den tradition er der tilsyneladende kræfter, der mener er på tide at skrotte.

Læs artiklen om den betændte diskussion i Socialdemokratiet.

3) Portræt af Morten Skov Christiansen

20230428-112858-L-1920x1279we 
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Det kan nærmest virke som skæbnens ironi, at anklager om upassende opførsel skulle fælde den første formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard dagen før 1. maj.

Næstformand Morten Skov Christiansen måtte træde til som fungerende FH-formand, og i en alder af blot 40 år blev han pludselig fagbevægelsens absolutte topfigur. Og det vil han være, indtil FH's ekstraordinære kongres 7. september, hvor der skal vælges en ny formand.

Morten Skov Christiansen har indiskutabelt gjort kometkarriere i den danske fagbevægelse. Nogle mener dog, det er gået for hurtigt for den fungerende FH-formand.

Læs portrættet af Morten Skov Christiansen.

4) Interview med Morten Skov Christiansen

20230428-112826-L-1920x1280we (1)
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Morten Skov Christiansen blev kastet ud i FH-formandsposten, da Lizette Risgaard trak sig som formand. Måske lidt for hurtigt og for uforberedt.

I sit første store interview siden han blev fungerende formand, fortalte han godt en måned efter Lizettes Risgaards afgang, at han fortrød, at han talte usandt foran det danske pressekorps under håndteringen af sagen en måned forinden. Han fortalte også, at han ganske enkelt var i granatchok oven på hele forløbet.

Læs hele interviewet med Morten Skov Christiansen.

5) Portræt af Grete Christensen

20220501-185359-L-1920x1280we 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det kom bag på de fleste, da sygeplejerskernes formand, Grete Christensen, pludselig meddelte sin afgang.

Det er ikke mindst timingen, der kommer bag på de fleste. Det er nemlig sket, kort før at det store slag om et lønløft til sygeplejerskerne for alvor går i gang. En kamp, der på mange måder har formet Grete Christensens formandstid. Men det er tid til at ryste posen, lød det fra den nu afgående formand.

Læs vores portræt af Dansk Sygeplejeråds formand gennem 14 år.

6) Portræt: Faderen til de danske arbejdsmarkedspensioner stopper

20220615-155123-7-1920x1280we 

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Torben Möger Pedersen var den første medarbejder og direktør i PensionDanmark, som har skabt systemet for danske arbejdsmarkedspensioner.

Men nu er det slut.

Læs portrættet af faderen til de danske arbejdsmarkedspensioner, som af kilder beskrives som "enden på en æra"

GDPR