Sommerserie:
Dennis Kristensen peger på særligt to faggrupper, der bør have størst andel i lønløftet

20180423-170046-L-1920x1281we
Tidligere FOA-formand Dennis Kristensen mener, at diskussionerne om samfundsøkonomien i højere grad skal handle om vores velfærd frem for forsvar og oprustning. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Diskussionen om samfundsøkonomien handler ifølge den tidligere FOA-formand i for høj grad om krudt og kugler. Samtidig har SVM-regeringen i hans øjne begået flere fejl - men oppositionen er også på "kamikaze-kurs".
Sommerserie: Syv spørgsmål og svar

Sommerferien er over os. I den anledning har A4 Aktuelt givet ordet til en række samfundsaktører. De svarer på spørgsmål, som ser tilbage på det politiske halvår, der er gået siden folketingsvalget, og peger samtidig på de vigtigste dagsordener, når vi vender tilbage fra sommerferien.

Hvad er det bedste og værste, SVM-regeringen har foretaget sig?

Tyveriet af store bededag fra især de lønmodtagergrupper, der holder Danmark i gang 24 timer i døgnet, 365 dage om året, er for en nytiltrådt regering en fodfejl af dimensioner. På almindeligt portørdansk ville det hedde otte meter dummere end tagpap.

Det rammer først og fremmest skævt. Dernæst er det et indgreb i de kollektive overenskomster, som alene hører under lønmodtagernes og arbejdsgivernes domæne. Yderligere udgør det en tilbagevenden til Thorning Schmidt-regeringens “nødvendighedens politik” og “Corydon-doktrinen” om, at de offentligt ansattes overenskomster er en del af enhver regerings økonomiske politik. Og endelig puster det nyt liv i Finansministeriets skrivebords-teorier om, at øget arbejdsudbud i sig selv skaber nye jobs i den private sektor og nedlægger jobs i den offentlige velfærd og service.

På positivsiden tæller det pænt, at regeringen vil gå rettens vej for at forhindre EU i at påtvinge Danmark at indføre en mindsteløn.

Hvad er det bedste og værste, oppositionspartierne har foretaget sig siden valget?

De enkelte partier skal selvfølgelig forsøge at få så megen af egen politik igennem som muligt på trods af, at de er opposition til en flertalsregering, men at forsøge at skabe en samlet opposition af så politisk modsatrettede holdninger virker på mig som en kamikaze-kurs.

Det oplagte fælles emne for de fleste oppositionspartier burde have været, at samfundsøkonomien ikke kun skal handle om krudt og kugler, men også om genopbygning af velfærd og service efter årtiers nedskæringer og besparelser.

Hvilken politiker har gjort sig særligt bemærket siden valget?

Lars Løkke Rasmussen har ikke alene skabt det helt usandsynlige comeback direkte til ministerkontorerne. Han har også placeret sig selv i det offentlige rum som landets de facto-statsminister, mens Mette Frederiksen er ude på sin rejse jorden rundt på 80 dage.

Det er godt nok dygtigt gjort. Hatten af for det.

Hvad er dit bedste råd til den kommende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)?

Ryd først ud i rækkerne, hvis nogen har dækket over eller undladt at reagere på klager over din forgængers adfærd overfor yngre mænd, og tag derefter fat på at rydde FH for enhver form for særlige goder. De kommende generationer accepterer ikke, at de, der vælges til lønnede poster, forgylder sig selv.

Og få så justeret kursen, så FH bliver på den fornyelses-linje Hans Jensen lagde for Det ny LO, og som de fleste medlemsforbund mere eller mindre tøvende rakte stemmekortet op til. FH’s medlemsudvikling er på vej til at blive en katastrofe på linje med de politiske partiers medlemsmæssige fiasko, men i modsætning til de politiske partier handler det for fagbevægelsen om den helt fundamentale legitimitet til at kunne indgå
aftaler på hele fagets vegne.

Hvad er dit bedste råd til de danske arbejdsgivere?

Til de private arbejdsgivere: Lad nu være med at prøve at spænde ben for den politiske opfølgning på Lønstrukturkomiteens arbejde.

Og til de offentlige arbejdsgivere: I får nu en - ganske vidt ikke imponerende - stor økonomisk håndsrækning til at justere lønforholdene for jeres ansatte. Skab nu de forbedringer, som de ansatte ønsker, og drop de forældede ideer om at give ledelserne større muligheder for at give individuelle løntillæg for det ene eller det andet pjatteri.

Hvilken offentlig faggruppe mener du bør have størst andel i regeringens lønløft?
(pædagog, sosu, sygeplejersker, kontoransatte etc.)

I klassementet deles for mig at se den gule førertrøje suverænt mellem de største grupper i sygehusvæsen og ældrepleje: Sygeplejersker og sosu’er, der hver for sig har prøvet at skabe et udbrud, men som nok i den sidste ende indser, at de er nødsaget til at køre over målstregen hjul ved hjul. Manglen på ryttere til de to hold har været forudsagt i de sidste knap tre årtier, men skiftende løbsledelser har reelt blot set handlingslammet til fra førerbilens bagsæde.

Pædagogerne i BUPL, SL og FOA har ifølge løbsstatistikkerne al mulig grund til at forvente medvind i spurten, men de vil blive sat af de to i den gule trøje på den stejleste del af Hautacam. Og mon ikke fængselsbetjentene vil prøve at bide sig fast i det pædagogiske baghjul, når pædagogerne bryder ud fra hovedfeltet, men det holder tænderne næppe til på de lodrette bjergstigninger?

Og på de sidste meter vil et par borgerlige partiledere løbe med i den klassiske røde djævledragt og trefork og kræve flere penge til passagererne i ledelsesvognen og flere til lokal forhandling, så de højtuddannede fortsat kan tage for sig af retterne.

Ville du anbefale dit barn/børn at tage en erhvervsuddannelse?

Dorte og jeg valgte for år tilbage at opmuntre vores børn til at gå efter det arbejdsområde, som de syntes, var det mest spændende uden at lade sig styre af den aktuelle arbejdsløshed eller mangel på arbejdskraft i netop de fag. Det kunne lige så godt være en erhvervsuddannelse som en videregående uddannelse. Det handler om at finde den hylde, som bidrager til det gode liv for den enkelte.