Sosu-ansat i kras kritik af regeringen: "Vi er brikker i et spil om magten"

rikkeriisjensen
"Det er bemærkelsesværdigt, at man nu tager lønspørgsmålet op lige før et valg. Det er ret populistisk, synes jeg." Foto: Privatfoto
Sosu-assistenten Rikke Riis Jensen mener, at det er populistisk, når politikerne kort før valget lover mere i løn til offentligt ansatte.

Det er stemmefiskeri og valgflæsk, når politikerne i valgkampen lover mere i løn til offentligt ansatte.

Det mener i hvert fald sosu-assistenten Rikke Riis Jensen, der arbejder på Psykiatrisk Akutmodtagelse på Odense Universitetshospital.

Politikerne har haft rig lejlighed til at sætte løn på dagsordenen i valgperioden, mener hun. Eksempelvis i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor i foråret, hvor tusindvis af sygeplejersker gik på gaden og krævede mere i løn.

"Det er bemærkelsesværdigt, at man nu tager lønspørgsmålet op lige før et valg. Det er ret populistisk, synes jeg. Det gør man kun for at fiske stemmer. Vi er blevet brikker i et spil om magten," siger hun.

LÆS OGSÅ: Sosu'en Andreas kræver klart svar fra Mette F.: Er det mig, der skal have mere i løn?

Offentligt ansattes løn- og arbejdsvilkår er blevet et centralt emne i valgkampen. Blandt andet båret frem af statsminister Mette Frederiksen (S), der har udtalt, at regeringen inden valgdagen den 1. november vil præsentere nogle principper for, hvem der skal forvente at få et højere beløb på lønsedlen. 

For mig virker det som tomme løfter. De lovede også, at der skulle komme 1.000 flere sygeplejersker. Det er jo ikke sket
Rikke Riis Jensen, sosu-assistent

Samtidig skal en barslet helhedsplan for den offentlige sektor adressere nogle løsninger på problemet med at skaffe varme hænder på blandt andet sosu-området.

Tomme løfter

Rikke Riis Jensen giver imidlertid ikke meget for regeringens udmeldinger.

"Jeg har svært ved at tro på det. For mig virker det som tomme løfter. De lovede også, at der skulle komme 1.000 flere sygeplejersker. Det er jo ikke sket," konstaterer hun.

Socialdemokratiet gik i 2019 til valg på at love 1.000 flere sygeplejersker, men i dag er der ifølge Jyllands-Posten knap 500 færre i hvide kitler på landets hospitaler, end da Mette Frederiksen tiltrådte i juni 2019. 

Rekrutteringsudfordringerne på sosu-området og hospitalerne er massive. Ifølge en undersøgelse fra fagforbundet FOA kommer der i 2030 til at mangle 16.000 sosu-ansatte på landsplan, hvis ikke der bliver uddannet nogle flere. 

Rikke Riis Jensen mærker problemet dagligt, når hun møder ind på job. 

"Der er stor personaleudskiftning i vores personalegruppe, og vi har rigtigt travlt, fordi vi har et stort patientflow. Det kan godt sætte sig i én, hvis man ikke føler, at man har været mentalt til stede hos patienterne, hvis man har haft travlt," siger hun.

Løn og rekruttering hænger sammen

Rikke Riis Jensen er ikke i tvivl om, at en højere grundløn vil få flere unge til at søge ind på sosu-skolerne.

Hvad er det helt konkret, du savner af svar fra politikerne, så du får større tiltro til deres udmeldinger under valget?

"Jeg tror ikke, de kan sige ret meget nu for at få mig til at tro på dem. Jeg har savnet handling i lang tid. Der er ikke noget, der får mig til at ændre holdning. I hvert fald ikke i forhold til de partier, der ikke har haft fokus på vores løn før valget," siger hun.

Regeringen har nedsat en lønstrukturkomite, der inden årets udgang ventes at udkomme med nogle anbefalinger om, hvordan man sikrer ligeløn i den offentlige sektor. 

Kritikken fra flere fagforbund går på, at særligt de kvindedominerede fag i den offentlige sektor har et lønefterslæb sammenlignet med deres mandlige kolleger i andre fag i samme sektor.

GDPR