Metalformand: Lønstrukturkomitéen var spild af tid

20220603-155852-L-1920x1280we__1_
Claus Jensen, formand for Dansk Metal, sad med i Lønstrukturkomitéen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Forløbet om det offentlige lønløft var næsten lige så uskønt som forløbet med store bededag, siger Dansk Metals formand, Claus Jensen, i et interview om den danske models tilstand.

Lønstrukturkomitéens arbejde har været spild af tid.

Sådan lyder dommen fra en af komitéens medlemmer, Dansk Metals formand, Claus Jensen, godt og vel seks måneder, efter at komitéen præsenterede sin endelige rapport under stor bevågenhed.

Det fortæller metalformanden i et stort interview med A4 Overenskomst, i anledning af at han netop er blevet udpeget som den danske models mest magtfulde person i A4 Mediers magtliste.

LÆS OGSÅ: Den danske model har det godt, men én udvikling kalder Claus Jensen for "pissefarlig"

"Det er næsten ligeså uskønt som med store bededag," siger Claus Jensen og uddyber sin hovedrystende frustration over forløbet op til det milliarddyre lønløft.

"Man nedsætter en lønstrukturkomite, fordi nogle faggrupper i den offentlige sektor siger, at de er blevet snydt. Det kunne vi så ikke finde. Vi udgiver så rapporten, og politikerne udpeger så alligevel, hvem der skal have. De var pludselig blevet en slags eksperter i det, som Lønstrukturkomitéen havde brugt syv måneder på. Og som ikke havde fundet frem til politikernes resultat," uddyber han.

Var Lønstrukturkomitéen spild af tid?

"Ja, i forhold til hvad vi troede, det skulle bruges til, så var det spildt," siger Claus Jensen, som dog håber på, at den alligevel kan spille en rolle i et historisk perspektiv eller i de verserende offentlige overenskomstforhandlinger.

Fra strejke til lønløft 2021-2023

Sidste år var ellers på mange måder et godt år for den danske model, fortæller Claus Jensen interviewet. Det private overenskomstforlig var eksempelvis "den bedste, der nogensinde er lavet".

Men det var også et år, hvor regeringen udviste farlig adfærd over for den danske model, siger han i samme åndedrag. Det gælder blandt andet lønløftet og ikke mindst processen op til.

Lønstrukturkomitéen fremlagde sin længe ventede rapport med et halvt års forsinkelse i juni 2023 under enorm mediebevågenhed.

Den endelige rapport var kulminationen på et forløb, der begyndte med sygeplejerskestrejken i 2021. Dengang måtte regeringen gribe ind og slutte strejken, der særligt handlede om grundlønnen.

Regeringen nedsatte derefter den såkaldte Lønstrukturkomité, som skulle tage et grundigt blik på lønstrukturerne i det offentlige. Komitéens arbejde blev dog overhalet indenom af regeringen, som forud for folketingsvalget i 2022 gik til valg på et lønløft til særligt udvalgte offentligt ansatte.

Metalformand frygter udnyttelse

Lønløftet har i det hele taget flyttet de mentale demarkationslinjer i forhold til den danske model, og Claus Jensen frygter, at det kan blive udnyttet i fremtiden.

"Og det, synes jeg, er pissefarligt. Men det har vi selv åbnet op for," siger Claus Jensen og uddyber:

"Jeg har bidt mærke i, at politikerne har stået på nakken af hinanden for at sige, at det er første og absolut sidste gang, ligesom det var med efterlønnen, da de skar i dagpengene og så videre. Der er stort set ingenting i dansk politik, hvor man har kunnet love, at det kommer vi aldrig til at blande os i igen. Det er derfor, jeg er bekymret."

Så du stoler ikke på, når det bliver sagt, at det var sidste gang?

"Nej, for jeg har ikke nogle gode eksempler på, det har været sådan før," siger Claus Jensen.

Du kan læse hele det store interview med Dansk Metals formand på A4 Overenskomst, hvor han ser tilbage på hele 2023 og giver sin analyse af den danske models tilstand.