Vil gøre en forskel for andre: Det betyder noget for unges studievalg

20200910-134416-L-1920x1277we
Når de unge vælger uddannelse, betyder det langt mere for dem, at de kan gøre en forskel for andre, end at de kan sætte mange penge ind på bankkontoen. (Arkivfoto) Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
5. jul. 2021 09.18
Særligt for dem, der søger ind på velfærdsuddannelserne, betyder muligheden for at gøre en forskel for andre meget for studievalget.

Når klokken slår 12 mandag, udløber fristen for at søge ind på en videregående uddannelse. 

Og når de unge vælger uddannelse, betyder det langt mere for dem, at de kan gøre en forskel for andre, end at de kan sætte mange penge ind på bankkontoen.

Det viser en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) blandt kommende studerende på de videregående uddannelser i sommeren 2020.

LÆS OGSÅ: Murermesters opråb går viralt: Hvorfor hylder vi ikke erhvervsskole-eleverne?

Hele 62 pct. svarer, at muligheden for at få et job, hvor de kan gøre en positiv forskel for andre, har vægtet højt eller meget højt i deres valg af uddannelse. Omvendt svarer kun 24 pct., at muligheden for at få en høj indkomst har haft stor betydning. 

Betyder mest på velfærdsuddannelser 

For de unge, der vælger at uddanne sig som pædagog eller folkeskolelærer, er tendensen endnu mere tydelig. På velfærdsuddannelserne betyder muligheden for at gøre en forskel for andre absolut mest. Her svarer hele 94 pct., at det i høj eller meget høj grad har været afgørende for deres studievalg.

- Det giver god mening, at andelen er så høj på uddannelser som folkeskolelærer, pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske og jordemoder. Her ender man jo ofte med et job, hvor man direkte hjælper andre mennesker. Mange af de her uddannelser markedsfører sig også på muligheden for at få et meningsfuldt job, hvor man hjælper andre, siger Andreas Pihl Kjærsgård, der er seniorkonsulent hos EVA, i en pressemeddelelse.

Om undersøgelsen

  • Resultaterne stammer fra Analysen: "Studievalgsbegrundelser: Hvem lægger fokus på hvad i studievalget? (2021)"
  • I analysen indgår besvarelser fra kommende studerende, der blev tilbudt en studieplads på en videregående uddannelse via KOT i august 2020.
  • Cirka 24.500 studerende har svaret i undersøgelsen.