Sygefraværet faldt under corona

20210203-124128-L-1920x1280we__3_
Det er især det korte sygefravær, der er gået tilbage, og faldet er især drevet af de brancher, hvor medarbejderne har kunnet arbejde hjemmefra. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I brancher, hvor de ansatte arbejdede hjemme, tog sygefraværet et dyk under coronakrisen, viser helt nye tal.

De mange timers hjemmearbejde under corona har betydet færre sygedage under dynen for medarbejderne.

I hvert fald faldt sygefraværet markant under corona i de brancher, hvor der er gode muligheder for at klare jobbet hjemme fra spisebordet. Det viser helt nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), skriver Børsen.

LÆS OGSÅ: Næsten 10.000 har anmeldt covid-19 som arbejdsskade: Har ansat ekstra sagsbehandlere

- Det viser, at der er potentiale for et lavere sygefravær, og at vi skal holde fast i gevinsterne ved hjemmearbejde. Vi skal sørge for, at det lavere sygefravær ikke bare er et midlertidigt fald i en helt ekstraordinær situation, siger Christina Sode Haslund, arbejdsmiljøchef i DA, til avisen.

I 2020 var fastansatte i den private sektor i gennemsnit syge 5,7 dage om året, mens de måtte blive hjemme i sengen 6,2 dage året før. Det er især det korte sygefravær, der er gået tilbage, og faldet er især drevet af de brancher, hvor medarbejderne har kunnet arbejde hjemmefra. For eksempel er sygefraværet faldet med hele 20 procent inden for telekommunikation.

Lige nu diskuterer regeringen og arbejdsmarkedets parter, hvordan reglerne for hjemmearbejde skal se ud fremadrettet. Dansk Arbejdsgiverforening ser gerne, at det bliver muligt at arbejde hjemmefra halvdelen af tiden - uden en etableret kontorplads. Men det er man ikke klar til at sige ja til i fagbevægelsen.

- Jeg er med på, at hjemmearbejde kan få arbejdsudbuddet til at stige, men det betyder ikke, at der skal lempes på reglerne. Vi så under corona, at folk sidder forkert derhjemme og nogle må gå til fysioterapeut. Samtidig skal vi passe på, for vi må ikke skabe et samfund, hvor folk sidder og arbejder, selvom de er syge. Så ender det bare med, at folk går ned med stress, siger Martin Rasmussen, næstformand i HK, til Børsen.

GDPR