Mandlig arbejdsmarkedsforsker chokeret over angreb fra DSR-næstformand: 'Jeg har aldrig været ude for noget lignende'

20210628-094456-L-1920x1280we
Sygeplejerskerne strejker for en bedre løn. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Sygeplejerskernes næstformand er frustreret over udtalelser fra mandlige eksperter, mens de selvsamme eksperter ikke forstår, hvorfor deres køn er relevant.

Mens sygeplejerskerne strejker på 18. døgn, har næstformand i Dansk Sygeplejeråd (DSR) Dorthe Boe Danbjørg startet en verbal krig mod en række mandlige arbejdsmarkedseksperter.

I et debatindlæg i Berlingske langer hun ud efter eksperterne, der ifølge hende i både Berlingske og Kristeligt Dagblad udtaler sig om, at 'sygeplejerskerne ikke har fortjent en højere løn'.

LÆS OGSÅ: Bekymret rektor: Stort fald i sygeplejerske-ansøgere skyldes strejken

Hun beskylder dem for at 'mansplaine'. Det vil sige på en nedladende og bedrevidende måde at forklare kvinder - i dette tilfælde sygeplejerskerne - hvordan tingene hænger sammen. 

Det har fået Berlingske til at spørge Dorthe Boe Danbjørg, hvorfor det er relevant at fremhæve eksperternes køn.

- Det er mænd, der fastsatte vores løn, og det er mænd, der går i rette med vores historieudlægning. Løndannelse er jo ikke eksakt videnskab, det handler også om normer, kultur og hvem, der sidder på posterne. Derfor nævner jeg, at de, der går i rette med vores krav, også er mænd, siger hun til avisen.

Dansk Sygeplejeråd har tidligere kaldt sygeplejerskernes lønindplacering af et mandsdomineret Folketing i 1969 for 'strukturel sexisme' - en øvelse, som eksperterne nu gentager, skriver næstformanden.

'Jeg har aldrig været ude for noget lignende'

De eksperter, som har udtalt sig i blandt andet Berlingske og Kristeligt Dagblad op til sygeplejerske-næstformandens indlæg, er professor emeritus Flemming Ibsen og lektor Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet samt CBS-professorerne Nicolai J. Foss og Toke Reichstein.

Blandt andet har Flemming Ibsen til begge medier sagt, at sygeplejerskernes lønindplacering ikke skyldes tjenstemandsreformen fra 1969. Et argument, der ellers bliver flittigt brugt af sygeplejerskerne.

- Det tangerer historieforfalskning at sige, at sygeplejerskerne blev indplaceret for lavt i 1969, fordi de var kvinder. Indplaceringen havde intet med køn at gøre, lød det blandt andet fra Flemming Ibsen i Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Forsker: Myte, at sygeplejerskers løn skyldes deres køn

Det chokerer ham, at Dorthe Boe Danbjørg bruger hans køn i debatten.

- Det er min helligbrøde, som intet har at gøre med, at jeg, som Dorthe Boe Danbjørg skriver, skulle mene ’at sygeplejerskerne ikke fortjener mere i løn’. Jeg har aldrig været ude for noget lignende i min tid som arbejdsmarkedsforsker, skriver han i et svar til Berlingske.

Laust Høgedahl afviser at kommentere kritikken fra DSR-næstformanden, mens Nicolai J. Foss kalder den 'useriøs'. Toke Reichstein skriver til Berlingske at det er ærgerligt at ignorere et input 'blot fordi kilden dertil er mænd'.

GDPR