Teknisk Landsforbund sikrer ny overenskomst for teateransatte: "Det er en sejr for den danske model og solidariteten"

JEN_27A1760
"Det skulle gerne motivere folk både til at blive hos os som fagforening, men også at teatrene har lyst til at være en del af Dansk Teater," siger Jimmi Eiberg, regionsformand for Teknisk Landsforbund Hovedstaden og Bornholm. Foto: Teknisk Landsforbund
Teknisk Landsforbund og Dansk Teater har indgået en aftale, som vil give bedre arbejdsvilkår for løstansatte i co-produktioner.

Når en ny forestilling på et teater kommer på plakaten, foregår det ofte i samarbejde med et andet teater. En såkaldt co-produktion.

Det har før skabt udfordringer i forhold til løn- og arbejdsvilkår, idet ikke alle medarbejdere er dækket af den samme overenskomst, selvom de udfører den samme type arbejde. Nogle ansatte er endda slet ikke dækket af en overenskomst.

Men det er slut nu. I hvert fald på det tekniske område. Teknisk Landsforbund (TL) og Dansk Teater er nemlig blevet enige om en overenskomst, som skal skabe lige vilkår for alle teknikere ansat på en produktion.

Mere præcist betyder det, at hvis et teater med overenskomst samarbejder med et andet teater uden overenskomst, så skal alle ansatte som minimum arbejde til løn- og pensionsvilkår svarende til den overenskomst, det overenskomstdækkede teater har indgået, så længe de to teatre samarbejder om den pågældende co-produktion.

LÆS OGSÅ: Skuespillere er vant til at gå syge på scenen: Nu vil Skuespillerforbundet have et adfærdskodeks

Jimmi Eiberg er regionsformand for TL Hovedstaden og Bornholm, og han kalder aftalen for nyskabende på området.

"Det er et nybrud i det, at vi faktisk er kommet i mål med at have en klausul i en overenskomst, som sikrer, at dem der kommer ind ude fra og arbejder på teatre ved co-produktioner, bliver lønnet og får pension," siger han og forklarer, at aftalen også er med til at sikre den danske model:

"Det skulle gerne motivere folk både til at blive hos os som fagforening, men også at teatrene har lyst til at være en del af Dansk Teater."

Mange løstansatte i teaterbranchen

Jimmi Eiberg fortæller, at aftalen kom i stand, fordi de i Teknisk Landsforbund blev opmærksom på, at co-produktioner gav et grundlæggende problem i forhold til arbejdsvilkår.

Forbundet repræsenterer nemlig flere af de kreative fag, hvor mange af medlemmerne er løstansatte i perioder på for eksempel Nordkraft i Aalborg, Odense Teater og de stor teatre i København og Aarhus.

"Vi har lavet den her aftale for at sikre, at der er nogle ordnede forhold, og at der ikke kommer flere og flere co-produktioner, hvor en stor del af mandskabet arbejder på nogle vilkår, som ikke svarer til dem, der er ansat på teatret," siger han.

"Det er for at skabe solidaritet og for at forhindre, at vores medlemmer oplever løndumping i branchen," forklarer han videre.

Samtidig nikker han også anerkendende i retning af Dansk Teater:

"Jeg vil også gerne give Dansk Teater et klap på skulderen for at være med til at styrke den danske model. Det er en sejr for os, men det også en sejr for den danske model og solidariteten."

GDPR