Terapeuter og jordemødre forlader ny hovedorganisation

GetImage__9_
Danske Fysioterapeuter, Ergoterapeutforeningen og Jordemorforeningen forlader FH med sine 27.000 medlemmer, da de hellere vil være medlem hos Akademikerne. Foto: Kristian Brasen / Ritzau Scanpix
Fysioterapeuter, ergoterapeuter og jordemødre forlader Fagbevægelsens Hovedorganisation til fordel for Akademikerne. Fem fagforbund har dermed forladt fagbevægelsens nye gigant.

Tre fagforbund er på vej til at forlade fagbevægelsens nye flagskib, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Danske Fysioterapeuter, Ergoterapeutforeningen og Jordemorforeningen med i alt 27.000 medlemmer vil hellere være medlem hos Akademikerne.

Læs også: Partier har ikke overenskomst: "Hykleri af værste skuffe"

Mens både fysioterapeuter og ergoterapeuter er optaget i Akademikerne, venter jordemødrene på, at den formelle beslutning falder på plads. Det sker, når Akademikerne holder repræsentantskabsmøde tirsdag. Alle tre organisationer forlader FH 1. januar 2020.

Formanden for de 8.600 medlemmer af Ergoterapeutforeningen, Tina Nør Langager, siger, at udmeldelsen ikke er et fravalg af FH, men 'et tilvalg af noget nyt.' 

-  Det er en rejse, vi er begyndt på med en øget akademisering i vores grunduddannelse. Vi har fået vores egen kandidatuddannelse, så vi ser skiftet som en naturlig del af vores udvikling, siger Tina Nør Langager til A4 Nu.

Også fysioterapeuterne lægger vægt på, at de vil føle sig bedre hjemme hos Akademikerne, hvor de ifølge formanden Tina Lambrehct vil få 'et fællesskab med klart fokus på uddannelse og professionsudvikling.'

- Der er styrker og svagheder ved begge organisationer, men når vi ser på fysioterapiens fremtid, så er jeg ikke i tvivl om, at Akademikerne er det bedste sted for os, begrunder Tina Lambrecht udmeldelsen på fysioterapeuternes hjemmeside.

Da det stod klart, at de to terapeut-organisationer ville takke ja til invitationen fra Akademikerne, valgte jordemødrene at følge trop og banke på samme dør. 

Med udmeldelsen af de tre sundhedsorganisationer har i alt fem fagforbund valgt at vende ryggen til FH, som var en realitet 1. januar 2019 som resultatet af en fusion mellem LO og FTF.

Den nye hovedorganisation med 1,4 millioner medlemmer i ryggen har tidligere måttet konstatere, at hverken Finansforbundet eller Konstruktørforeningen ville være en del af den nye faglige gigant.

De 8.500 konstruktører er siden blevet optaget hos Akademikerne, mens de godt 53.000 finansfolk fortsat står uden for en hovedorganisation.

FH-formand Lizette Risgaard ærgrer sig over de nye udmeldelser.

- Men jeg kan forstå, at det er en problemstilling, de har overvejet i længere tid, altså mens de var medlemmer i FTF og faktisk også har drøftet med Akademikerne ved tidligere lejligheder. Og det er en vigtig del af historien om deres udmeldelse, at det er en gammel diskussion og ikke et resultat af skabelsen af FH, skriver Lizette Risgaard i en mail til A4 Nu.

Hun lægger vægt på, at FH, der repæsenterer blandt andet rengøringsassistenter, fabriksarbejdere, håndværkere, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere, er fagbevægelsens største og bredeste hovedorganisation.  

- Og vi vil naturligvis stadig samarbejde med den anden sammenslutning, der bakker op om den danske arbejdsmarkedsmodel, pointerer Lizette Risgaard.

Hun havde gerne set, at FH var 'det naturlige førstevalg' af hovedorganisation.

- At de tre organisationer har valgt at skifte til Akademikerne, har de begrundet med en opfattelse af, at de er mere akademiske, og at det handler om, at det er sådan, de opfatter sig selv. Hvilket indebærer at de derfor ser sig tættere på Akademikerne end på FH. Det er deres valg, skriver Lizette Risgaard i en mail.

Med de tre organisationers farvel til FH er der også opbrud i forhandlingsfællesskabet, Sundhedskartellet, der spiller en central rolle under overenskomstforhandlingerne. Det giver en anden opfattelse af Sundhedskartellet, når tre af 11 organisationer går ud, erkender formanden Grete Christensen. 

-  Vi skal til at redefinere os selv, siger Grete Christensen, der også er formand for Dansk Sygeplejeråd.

Også Danske Bioanalytikere, der var imod fusionen mellem LO og FTF, har haft forholdet til den nye hovedorganisation på dagsordenen igen. Men i modsætning til terapeuter og jordemødre valgte bioanalytikerne at blive i FH.