Fagbevægelsen kan blive både vinder og taber, når prisen for 'Arne' skal betales

20200702-174846-A-1920x1279we
Regningen for Arne-pensionen skal snart betales. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Terningerne er kastet til en omvæltning af beskæftigelsesindsatsen. Fagbevægelsen øjner chancen for at få mærkesager igennem, men frygter at andre bliver ofret, fortæller A4's faglige kommentator Gitte Redder.

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Arne-pensionen er blevet udlagt som en af fagbevægelsens største politiske sejre i nyere tid. Men mens der var brede smil og jubel i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), da aftalen blev underskrevet sidste efterår, er grimassen i øjeblikket bekymret.

LÆS OGSÅ: Udspil antænder kold krig om ledige: Arbejdsmarkedets 'El Clásico' er fløjtet i gang

For nu skal regningen betales, og det kan både gå ud over FH's beskæftigelsespolitiske planer og koste dyrt for visse forbunds medlemmer, når der skal findes i alt 1,1 milliarder kroners besparelser i beskæftigelsesindsatsen.

Det konstaterer A4's faglige kommentator Gitte Redder i podcasten 'Fagbevægelsen uden Filter'.

- Der er en voldsom bekymring både i Socialrådgiverforeningen og i HK/Kommunal. Det er næsten uundgåeligt, at det vil føre til et væld af fyresedler. Vi har allerede set de første. Og Kommunernes Landsforening har advaret mod, at Arne-besparelserne kan koste op mod en femtedel af jobcenteransatte jobbet, siger Gitte Redder.

Men samtidig er en omvæltning af beskæftigelsesområdet også en chance for, at FH kan komme igennem med en række af deres mærkesager.

Terningerne er kastet

Jobcentrene står i 'den perfekte storm'. Det er kun cirka 370 millioner kroner af Arne-besparelserne, der er aftalt, og dermed skal der stadig findes mere end 700 millioner kroner på beskæftigelsesindsatsen i forhandlinger næste år.

Derudover lægger regeringens reformudspil op til nye opgaver til jobcentrene - 20.000 kontanthjælpsmodtagere skal omfattes af 37-timers arbejdspligt, og det forventes at koste yderligere 200 millioner. 

Samtidig varmer den politiske debat op til en omvæltning. I København vil en stribe partier helt nedlægge kommunens jobcentre, og Dansk Arbejdsgiverforening foreslår i Altinget onsdag at reducere antallet af centre fra 98 og privatisere dele af indsatsen.

Derfor ser det ud til, at der kan være fundamentale forandringer på vej.

- FH kæmper for, at jobcentrene ikke bliver så hårdt ramt, som der bliver lagt op til. Samtidig vil man ikke risikere, at uddannelse og opkvalificering i beskæftigelsesindsatsen bliver ofret, siger Gitte Redder. 

Men terningerne er blot kastet - de er ikke landet endnu. Og det betyder mulighed for at få politik igennem, fortæller den faglige kommentator:

- FH har udarbejdet et helt katalog over ønskeforslag til nytænkning af området, man vil bringe i spil. Og så øjner man chancen for at få opfyldt drømmen om, at a-kasserne skal overtage forsikrede ledige de første seks måneder.

Modstand på indre linjer

Men også internt i fagbevægelsen er der dilemmaer. Forskellige grupper har meget på spil. Og de interne uenigheder handler ikke kun om, hvor de arbejdsløse får den bedste hjælp.

Mens en række FH-forbund ser det som en oplagt chance for at styrke a-kasserne - og dermed indmeldelsesblanketternes fødekæde - hvis de får ansvaret for de forsikrede ledige, risikerer planen at gå ud over Socialrådgiverne og HK/Kommunal, der på de indre linjer har markeret deres modstand.

Alene HK/Kommunal har omkring 6.700 årsværks medlemmer på jobcentrene. 

LÆS OGSÅ: Optræk til fagkrig mellem sygeplejersker og andre offentligt ansatte skaber dyb bekymring i FH

Her bliver det interessant, om Socialrådgiverne og HK/Kommunal vil alliere sig med Kommunernes Landsforening (KL), som de har fælles interesser med, lyder det fra den faglige kommentator.

- Det er i hvert fald ingen tvivl om, at FH, HK/Kommunal og Socialrådgiverforeningen har virkelig travlt med politisk lobbyarbejde lige nu, siger Gitte Redder i podcasten.

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify

GDPR