I cirka otte måneder eksisterede Lykkepartiet: Nu er det opløst

20210129165021655_1000
Lykkepartiet blev præsenteret i maj 2020, men nu er det fortid. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
29. jan. 2021 17.33
I cirka otte måneder eksisterede René Gades parti, Lykkepartiet. Nu er det opløst.

Det skortede ikke på ambitioner om en fuldstændig forandring af det danske demokrati, da René Gade i maj præsenterede Lykkepartiet, men efter blot otte måneder er projektet nu opgivet.

Det fremgår af Lykkepartiets egne profiler på sociale medier.

- Lykkepartiet er dødt. Længe leve demokratiet, skriver det nu nedlagte parti efterfulgt af et billede med en tekst om, at ”nu er hesten død”.

- Den løb så langt og godt, den kunne, på de utopiske præmisser, vi gav den, hedder det.

René Gade har tidligere siddet i Folketinget for Alternativet. Han genopstillede ikke ved folketingsvalget i 2019 og meldte sig i samme ombæring ud af Alternativet.

I maj præsenterede han så Lykkepartiet, der i sin levetid fik 449 vælgererklæringer.

Lykkepartiet blev beskrevet som et parti uden en egentlig ideologi, men derimod en række politiske ambitioner. Blandt andet at statsministre og ministre ikke skulle kunne sidde i Folketinget og udskrive folketingsvalg.

Desuden, lød målet for Lykkepartiet, skulle folketingsmedlemmers immunitet ophæves, de skulle i diverse praktikforløb, og de skulle i to dage årligt igennem idræt, leg, ledelses- og kommunikationsøvelser fremme samarbejdet på tværs af partierne.

Desuden var ambitionen, at medlemmerne af partiet blev stillet frit i ethvert politisk spørgsmål.

- Hvis vi holder et gruppemøde og diskuterer et lovforslag, så kommer alle holdninger i spil, og man diskuterer dem. Så går man i salen og stemmer det, man selv mener.

- Man har ikke nogen samlet blok af stemmer. Vi sætter folketingsmedlemmerne fri, lød det fra René Gade i forbindelse med projektets lancering.

Nu findes Lykkepartiet altså ikke mere.

- Behovet for demokratisk fornyelse af partierne har aldrig været større. Måske er der flere, der vil gøre noget ved det, når vi er væk, skriver Lykkepartiet i afskedssalutten.

/ritzau/