Ung tømrer sigter mod borgmesterstol: - Modstanderne undervurderer mig

kasper_d_glostrup
I ti år arbejdede Kasper Damsgaard (S) som tømrer. Men en korsbåndsskade fik han til at skifte fag. Foto: Privatfoto
Der er åbenlyse fordele ved at være håndværker i kommunalpolitik. Det mener tømreren Kasper Damsgaard, der snart kan blive en af landets yngste borgmestre.

Kasper Damsgaard er 34 år. Han har taget to håndværksmæssige uddannelser, og så sidder han i byrådet i Glostrup for Socialdemokratiet. 

På tirsdag kan han blive vestegnskommunens nye borgmester. 

I sin kampagne op til det nærtstående kommunal- og regionsrådsvalg har han på ingen måder lagt skjul på, at han er håndværker. Tværtimod. 

- Jeg er stolt over at være håndværker. Man er meget løsningsorienteret som håndværker, og det ser jeg som en kæmpe fordel at kunne tage med ind i politik. Jeg ser løsninger frem for begrænsninger, for det ligger dybt i mig, siger Kasper Damsgaard. 

I ti år arbejdede han som tømrer. Men en korsbåndsskade og en skulder, der begyndte at springe af led, betød, at han for et par år siden måtte sadle om. Han fik en del merit og kunne på bare 14 måneder uddanne sig til ejendomsservicetekniker. 

- Jeg har gået på akkord det meste af mit liv i store virksomheder, så jeg ville gerne have noget mere med mennesker at gøre, siger han. 

LÆS OGSÅ: Forsvaret lod syge kadetter bo i skimmelsvamp i et halvt år

Det ønske får han opfyldt i sit nuværende job som ejendomsservicetekniker i Glostrup Kommune. Gennem sit arbejde kommer han blandt andet rundt i mange af kommunens institutioner og plejecentre og møder mange kommunalt ansatte. I de møder får han også indblik i, hvor pressede arbejdsvilkårene er.

- En morgen i en daginstitution var der en ung fyr, der spurgte, om han ikke hellere kunne arbejde hos os, for han sad helt alene med seks eller syv børn. Jeg kunne godt se, at han så noget rundforvirret ud, da jeg trådte ind ad døren, husker Kasper Damsgaard.

Bruger joberfaring og netværk

Den unge borgmesterkandidat mener også, at hans baggrund som håndværker kommer ham til gode, når der skal laves klimapolitik.  

- Rent politisk er der et kæmpe behov for et øget fokus på den grønne omstilling, og jeg arbejder jo med det til dagligt, så jeg kan se, hvor der er en masse lavthængende frugter, siger han. 

Udskiftning af gamle cirkulationspumper og blandingsbatterier og bedre isolering i kommunens bygninger er nogle af de steder, hvor man med fordel kunne starte, mener Kasper Damsgaard. 

- Vi har et kæmpe efterslæb, fordi vi i mange år ikke har prioriteret at spare på energien. Men i Socialdemokratiet vil vi hellere spare på varmeregningen end på varme hænder, siger han.   

LÆS OGSÅ: Myte eller ej: Er det virkelig så svært at lave beskæftigelse i kommunerne?

Ligesom i landets øvrige kommuner er der for få unge i Glostrup, der vælger en erhvervsuddannelse i forhold til det fremtidige problem med mangel på faglært arbejdskraft.

Står det til Kasper Damsgaard, skal der i langt højere grad bygges bro mellem virksomheder og folkeskolen. Han vil også have virksomhederne i tale, så de tager flere lærlinge. Han tror, at han kan bruge sit netværk fra tidligere ansættelser i byggebranchen i den forbindelse.    

Fordomme bliver en fordel

Selvom Kasper Damsgaard selv ser det som en klar fordel at være håndværker på rådhuset, er det ikke alle, der deler hans opfattelse.

Han oplever, at der er medlemmer i kommunalbestyrelsen, der sætter spørgsmålstegn ved, om han er kompetent til at løse de opgaver, der får kommunen til at køre.

De fordomme har især været nærværende i løbet af det seneste år, hvor han har siddet for bordenden for sit parti, da der blev indgået budgetforlig. 

Men Kasper Damsgaard prøver at vende fordommene til sin egen fordel. 

- Når de andre ikke har store forventninger til mig, falder deres parader en lille smule. Så tænkte de, at den kunne de nemt køre hjem, og så kom det bag på dem, at vi godt kunne lægge et fint budget, siger han og indrømmer, at der er områder, hvor han ikke er ekspert: 

- Jeg vil gerne lære noget af dem, der er dygtigere end mig selv, uanset hvilket parti de kommer fra. Det kommer nok også fra min læretid, hvor jeg gik hos en mester. Det har jeg ikke noget problem med.

LÆS OGSÅ: Frustrerede sygeplejersker blev inviteret til møde med statsministeren - men gik derfra uden løsning

På trods af fordommene er hans baggrund som faglært aldrig noget, han skjuler. 

-  Der er ingen steder, hvor jeg ikke ville tale åbent om, at jeg er håndværker.

Den siddende Venstre-borgmester i Glostrup Kommune, John Engelhardt, genopstiller ikke,  så dramaet om borgmesterkæden står mellem Kasper Damsgaard og en anden ung kandidat - 28-årige Piet Papageorge, der stiller op for Venstre. 

GDPR