Investorer blæser til kamp mod toplederes løn

20121211-171104-6-1920x1280we
AkademikerPension, der forvalter 140 mia. pensionskroner, og kapitalforvalteren LD Fonde, der bestyrer 55 mia. kr. af danskernes dyrtids- og feriepenge, har stemt imod lønrapporter og vederlagspolitikker i flere selskaber på årets generalforsamlinger. (Arkivfoto) Foto: Ritzau Scanpix
6. aug. 2021 08.41
To af landets store investorer har indledt et opgør med lønpakkerne i landets største virksomheder.

Carlsbergs topledelse kan få en bonus på op til 100 pct. af deres grundløn samt aktie-instrumenter til en værdi på op til 300 pct. af grundlønnen. I Genmab kan topchefen score en bonusudbetaling på op til 150 pct. af sin grundløn, ligesom han kan få få aktierettigheder til en værdi af op til fire gange grundlønnen. 

Lønpakkerne i flere af landets største virksomheder har fået to store investorer til at indlede et opgør med de svulstige ordninger, skriver Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Hver tredje C25-virksomhed har ikke grønne krav til ledelsens bonusser

AkademikerPension, der forvalter 140 mia. pensionskroner på vegne af 140.000 akademikere, og kapitalforvalteren LD Fonde, der bestyrer 55 mia. kr. af danskernes dyrtids- og feriepenge, har stemt imod lønrapporter og vederlagspolitikker i flere selskaber på årets generalforsamlinger.

- I de fleste selskaber er direktørlønningerne en dråbe i havet, men bare fordi der er mange penge at tage af, skal man jo ikke tage dem alle sammen. Men hvis der er meget fokus på bonuselementet frem for lønelementet, kan det give nogle forkerte incitamenter til, hvordan man driver forretningen. Vi kan frygte, at man ikke tænker tilstrækkeligt langsigtet og tager for mange risici, siger Anders Schelde, der er investeringsdirektør i AkademikerPension, til Jyllands-Posten.

Pensionskassen har stemt nej til 18 af de 28 rapporter om aflønningen af ledelsen, som selskaberne har fremlagt på generalforsamlingerne. Når der har været afstemninger om selskabernes overordnede lønpolitik, er tommelen blevet vendt nedad 9 ud af 16 gange. Samme afstemningsmønster har LD Fonde haft. Lønpakkerne er dog blevet vedtaget i alle selskaberne, da et flertal af aktionærer har stemt dem igennem.