David Trads: Claus Jensen har ret - politikere blander sig for meget i den danske model

David_Trads_bred
David Trads, politisk kommentator. Foto: A4 Medier
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

SOM EN AF DEM, der har siddet over for en fagboss, som med kraft slår koteletten i bordet, lytter jeg godt efter, når Claus Jensen banker i bordpladen – for i et spændende interview med A4 bøjer Dansk Metals formand sine pointer i neon:

Jo, siger han, overenskomsten i 2023 er den bedste, der nogensinde er lavet. Og jo, fastslår han, det er simpelthen den danske model, der har skabt landets succes.

LÆS OGSÅ: Metalformand: Lønstrukturkomitéen var spild af tid

Men, desværre, udbryder han, regering og folketing har to gange på kort tid leveret attentatforsøg mod selve modellen: Væk med store bededag. Lønløft til særlige grupper. Livsfarlige angreb:

”Så kommer der så nogle politikere med store sjoskesko på og vader lige ind i det hele," siger Claus Jensen og uddyber:

"Og det er de ikke vidende nok til at kunne tillade sig at gøre, for nu at sige det på den helt grimme måde."

Jensen er en mand, der taler i overskrifter. Han pakker intet ind, lefler mildest talt ikke for nogen. Formanden for smedene ligner forgængere som metal-bosserne Georg Poulsen, Thorkild Jensen og Max Bæhring. Næven i bordet, klare pointer, tæt på intimiderende.

Jensen overgår dog de tre forgængere, da han for nylig her i A4’s magtanalyse blev kåret som den danske models mest magtfulde person. I deres tid er der grund til at tro, at det daværende LO’s formænd – tænk på Thomas Nielsen, Finn Thorgrimson, Lizette Risgaard – ville være nummer et. Jensens position har han selv erobret. Derfor lyttes der til ham.

LÆS OGSÅ: Paneldeltagere bag magtliste løfter sløret: Én ting er vigtigere end noget andet for at afgøre magt i den danske model

"Den danske model bygger på mere end 100 års udvikling med hundredvis af overenskomster, tusindvis af faglige voldgifter og titusindvis af arbejdsretsager. Det har tilsammen skabt den terrorbalance, vi har i dag mellem lønmodtagere og arbejdsgivere,” slår Jensen fast.

Det er ikke Socialdemokratiet, Venstre, Konservative eller andre, der har skabt den velstand, vi har i dag, men derimod lige akkurat den danske model, siger han. Det gør den, vurderer han, fordi den giver lønmodtagere en stemme og gør Danmark konkurrencedygtig. Det er selve nøglen.

AF PRÆCIS DEN ÅRSAG leverer han en bredside mod den nuværende SVM-regering, som med både afskaffelsen af store bededag og de særlige lønløft til bestemte grupper af ansatte i det offentlige er gået for langt. Det er, siger han, at kaste en håndgranat ned i selve modellen.

LÆS OGSÅ: Offentlige parter forsvarer lønkomité: “Den kritik fra Claus Jensen er noget sludder og vrøvl"

"Uskønt" og "hasard" og "utilstedeligt" og "pissefarligt" lyder bare nogle af de hårde udsagn, som Jensen sender af sted mod regeringen. Grunden er, lyder det også, at der i dag er for få i Folketinget, som har arbejdet med den danske model i praksis. Det var, understreger han, andre typer af politikere tidligere.

Han nævner ingen navne, men det kunne jo være folk som tidligere arbejdsminister Ove Hygum (S og tidligere formand i HK), tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S og tidligere cheføkonom i LO) og på arbejdsgiversiden folk som tidligere finansminister Thor Pedersen (V og mangeårig topdirektør). I dag har hverken stats-, finans-, beskæftigelses- eller socialministeren for eksempel nogen konkret baggrund i den danske model. Ingen af dem har været tillidsmænd eller arbejdsgivere.

LÆS OGSÅ: Konference: A4 Medier tager temperaturen på den danske model efter hektisk år

Claus Jensens advarsel er konkret: Regeringen og Folketinget skal holde nallerne væk fra den danske model. Han er dog bekymret for, om de kan finde ud af lade være. Varige mén, understreger han, er der ikke endnu, men hvis der kommer et nyt angreb a la store bededag eller lønløft, så er den danske model truet. Det har han indlysende ret i.