Politikere sætter ord på chikane og dødstrusler i valgkampen: En mail fra 'Anne Hansen' fik 24-årige Josefine til at skælve

20211023-192009-L-1920x1280we
Josefine Schlosser har været nødt til at politianmelde en dødstrussel under folketingsvalgkampen. Hun er langt fra den eneste kandidat, der har været udsat for chikane i de seneste fire uger. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Tre ud af ti folketingskandidater har oplevet chikane i valgkampen, viser ny undersøgelse, som A4 Aktuelt har lavet. Chikanen dækker blandt andet over dødstrusler, hærværk og fysiske overfald.

En aften i valgkampen åbnede 24-årige Josefine Schlosser sin mail. Her var der en henvendelse fra ’Anne Hansen’, der havde et konkret spørgsmål til hendes politik.

Det troede hun i hvert fald.

For da hun åbnede mailen, var da ingen spørgsmål. Kun en kort bemærkning, der fik den unge folketingskandidat fra Radikale Venstre til at skælve. 

”Smag min glock,” stod der i mailen, der var krypteret og ifølge Josefine Schlosser afsendt fra en server i Schweiz.

LÆS OGSÅ: Moderaternes kandidat slukkede for A4's optager, da han blev spurgt til dagpengesatsen

Hun var ikke i tvivl om, at det var en decideret dødstrussel.

”Glock er jo et andet ord for pistol. Jeg var simpelthen rystet over mailen,” siger Josefine Schlosser til A4 Aktuelt.

Josefine Schlosser står ikke alene med oplevelsen af at have været udsat for trusler under valgkampen. Faktisk har 30 procent af folketingskandidater oplevet en eller anden form chikane i valgkampen, viser en spørgeskemaundersøgelse blandt 913 folketingskandidater, som A4 Aktuelt har foretaget. 

431 har besvaret skemaet og her har altså knap hver tredje været udsat for chikane. 65 procent har ikke oplevet chikane, mens 5 procent svarer ’ved ikke’ til spørgsmålet.

Chikanen dækker over alt fra deciderede dødstrusler, fysiske overfald under uddeling af flyers og til hærværk på valgplakater.

Artiklen fortsætter under grafikken

Flere modtog trusler samme aften

Josefine Schlosser, der stiller op i Vestjylland, var i tvivl om, hvad hun skulle stille op med truslen. Efter lidt betænkningstid besluttede hun sig for at kontakte Radikales politiske sekretariat. 

Her blev hun oplyst, at op til fem kvindelige kandidater fra Radikale samme aften modtog lignende trusselsmails fra samme afsender. Truslerne er nu blevet anmeldt til politiet.

 Jeg kom til den konklusion, at én sørgelig person ikke skulle ødelægge min valgkamp
Josefine Schlosser, folketingskandidat, Radikale

Josefine Schlosser var nervøs efter hændelsen, og hun blev i tvivl om, hvorvidt hun skulle afholde et valgarrangement hos sine forældre et par dage efter.

”Jeg vidste simpelthen ikke, om det var en god idé at lægge mine forældres adresseoplysninger ud i det offentlige rum. Men jeg kom til den konklusion, at én sørgelig person ikke skulle ødelægge min valgkamp. Jeg valgte at tænkte rationelt, og hvis en person virkelig havde til hensigt at dræbe mig, ville vedkommende ikke først sende en mail til mig,” forklarer Josefine Schlosser.

Barnebarn blev dybt rystet

En anden, der har oplevet trusler, er Susanne Damsgaard, som stiller op for Dansk Folkeparti i Københavns Omegns Storkreds. Hun blev i valgkampens første dage truet verbalt, da hun var i gang med at hænge valgplakater op i lygtepælene.

”Jeg fik at vide, at jeg var racist og skulle dø. Jeg har været i politik i mange år, så jeg er vant til at blive chikaneret. Oplevelsen var værre for mit barnebarn på 18 år, som overværede det. Hun var dybt rystet,” fortæller Susanne Damsgaard.

Episoden har ikke fået hende til at kvitte sit folketingskandidatur. Som byrådsmedlem i Gladsaxe Kommune har hun været vant til lidt af hvert. Tidligere har hun fået sin have raseret af vrede borgere, der var uenige i den politik, hun førte i byrådet.

Også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har modtaget en dødstrussel i sin indbakke, hvor en borger forleden skrev, at ”et nakkeskud til dig vil være det bedste for Danmark”.

Truslen får dog ikke ministeren til at kue. 

”Det er en af de ting, jeg aldrig vænner mig til. Men den her slags trusler får altså ikke mig til at bremse op. Ekstremister på sociale medier skal ikke kunne påvirke vores demokrati,” skriver Peter Hummelgaard på Twitter om hændelsen.

Chikane mod folketingskandidater: Sexisme, hærværk og ubehagelige telefonopkald

Folketingskandidaterne har i A4's spørgeskemaundersøgelse haft mulighed for at uddybe, hvad de har oplevet af chikane i valgkampen.

Her er et udpluk af kommentarerne:

"Jeg har oplevet nedrivning af valgplakater, afsparkede bakspejle på min bil og en kniv i dækket."

"Jeg er blevet råbt ad og svinet til på gaden. Derudover er der blevet lavet hærværk på mine plakater og bannere."

"Råb og trusler under gadekampagner."

"Jeg har modtaget en del beskeder på sociale medier fra folk, som mener, at jeg ikke skal stille op, når jeg er kvinde og gravid. Jeg har fået kommentarer om, at jeg skal tage sexisme som et kompliment. Eksempelvis fra en mand, som mener at vide, at kvinder med alderen får rynkede skeder og stramme masker..."

"Folk råber ad en på gaden, hvor de fortæller, at man er "racist" og "nazist". De rækker fuckfinger og skubber til en."

"Jeg har modtaget ubehagelige telefonopkald".

"Jeg blev kaldt "din lede so af en feltmadras", da jeg tilkendegev støtte til en demonstration for en mere human flygtninge- og udlændingepolitik."

"Jeg har fået grimme kommentarer om mit udseende og min vægt. Jeg har fået at vide, at jeg er snotdum og skal hoppe i havet."

"Jeg har blandt andet modtaget dødstrusler på baggrund af det parti, jeg stiller op for."

"Vi har fået hældt maling ud over vores kassecykel og partilokaler."

"Jeg har så sent som i dag fået at vide, at alle fra mit parti burde nakkeskydes til en flyeruddeling."

GDPR