TV2-dokumentar: Tillidsfolk turde ikke undersøge rygter om seksuelt magtmisbrug

tv2
Foto: Foto: Discovery+
Det fremgår af ugens mest omtalte dokumentar, at der løb rygter om bl.a. seksuelt magtmisbrug på TV2. Tillidsfolkene diskuterede at foretage en undersøgelse, men frygtede, at den ville resultere i en opsagt samarbejdsaftale.

Det seksualiserede arbejdsmiljø og den sexistiske virksomhedskultur på TV2 var ikke just hemmelig. Det fremgår af dokumentarserien ‘MeToo: Sexisme bag skærmen’, der i går havde premiere på Discovery+.

Der blev lavet sjov med chefernes begejstring for kvindelige praktikanter i en medarbejder-revy, der blev talt i krogene om ‘chef-fryns’ og ‘bollekontorer’. Rygterne nåede også tillidsfolkene på TV2.

- På et tidspunkt havde vi en drøftelse i en faglig kreds, fordi vi bl.a. havde hørt en historie om en chef, der havde sagt: Vejen til forfremmelse går over sofaen i mit kontor, fortæller Niels Jerl, der var tillidsmand på TV2 i perioden 1999-2006.

- Og der havde også været nogle andre historier, vi ikke kunne få bekræftet. Også nogle historier, vi fandt ud af notorisk var forkerte. Så i virkeligheden var det et meget uldent billede. Og så talte vi om, om vi som tillidsfolk kunne lave en egentlig undersøgelse af, om der foregik mere eller mindre systematisk seksuel chikane på TV2, siger Niels Jerl i dokumentaren.

Læs også: Dokumentar: TV 2-vært tilbudt fast job hvis hun ville have sex

Undersøgelsen blev dog ikke til noget, da tillidsfolkene ifølge Niels Jerl ikke kunne overskue konsekvenserne.

- Vores overvejelser var, at hvis en faglig organisation, eller flere faglige organisationer, sætter sig for at undersøge, om chefgrupper eller navngivne chefer eller afdelingschefer opførte sig utilstedeligt over for medarbejdere, så skulle vi jo i givet fald, når det kom på forsiden af en formiddagsavis, og det ville det jo komme før eller siden, så skulle vi stå på mål for det her.

- Så det at lave den her undersøgelse, som muligvis ville vise ingenting, ville hvis den blev offentlig, betyde, at den tillid, der ligger i en samarbejdsaftale mellem faglige organisationer og en direktion, den var jo de facto opsagt. For det betyder, at vi ikke længere har tillid til disse ledere. Det er ganske voldsomt. Og det turde vi ikke, fortæller den tidligere TV2-tillidsmand.

"Jeg kan godt forstå, de havde den frygt"

De kvinder, der giver deres vidnesbyrd om sexisme og seksualiseret arbejdsmiljø, gik ikke dengang videre med deres oplevelser med grænseoverskridende adfærd. Niels Jerl peger på, at uklare handlingsmuligheder for de kvindelige praktikanter og medarbejdere formentlig har spillet en væsentlig rolle.

- Hvis jeg var en 25-30-årig kvinde i TV2-systemet, så ville jeg kunne se rundt, at de allerfleste chefer var mænd, der var 10-15 år ældre. Jeg ville kun se, at tillidsfolkene var mænd, der var 15-25 år ældre. Jeg ville se en ikke særlig voldsomt etableret HR-funktion, som jeg i hvert fald ikke opdagede var aktiv på det niveau. Jeg ville ikke vide, hvem jeg skulle gå til.

- Og jeg ville formodentlig være bange for at blive udskammet. Hvis jeg havde været i den situation, så tror jeg, at jeg ville være meget, meget bange for at sige det højt, siger Niels Jerl.

Jeg ville formodentlig være bange for at blive udskammet. Hvis jeg havde været i den situation, så tror jeg, at jeg ville være meget, meget bange for at sige det højt
Niels Jerl, tidl. tillidsmand TV2

Samtidig er der en stor sandsynlighed for, at en eller flere chefer vil få det at vide, hvis en ansat gik til tillidsmanden.

- Så betyder det, at den, der har udsat dig for de,t får det at vide, og den ledelsesgruppe, der muligvis vil bakke den leder op, får det også at vide. Og så sidder den der ene sårbare 21-årige praktikant med en jurist fra forbundet, som hun har mødt 14 dage før og skal tage den kamp, siger Niels Jerl.

Han betegner det som en 'Pandoras æske' at klage over en chefs handlinger, da hele systemet vil blive involveret - uagtet om klagen rettes til en tillidsmand, HR-chef eller en helt trejde. Med dertil hørende risiko for udskamning.

- Så er det pludselig hendes skyld, og så risikerer du at være slagtet i faget. Jeg kan godt forstå, de havde den frygt. Fordi har jo set det, måske ikke specifikt på TV2, men de har jo set hvordan der bliver skrevet om kvinder, der fortæller de her historier.

Det er ledelsens ansvar

Det er et gennemgående tema i ‘MeToo: Sexisme bag skærmen’ at ingen på TV2 reagerede på rygterne eller de konkrete situationer, hvor der var vidner til bl.a. chefernes upassende interesse for praktikanter.

Læs også: TV 2-direktør undskylder efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Fortrydelsen over at have ladet stå til går igen hos flere medvirkende. Det gør den også hos Niels Jerl, fortæller han i dokumentaren.

- De seneste måneder har fået mig til at være meget eftertænksom om, hvorvidt jeg har været fuldstændig farveblind. Om jeg i virkeligheden har gået rundt i den der virkelighed, som har været så ubeskriveligt ubehagelig, for dem der var de mest sårbare i det system, uden at jeg så det.

- På en eller anden måde synes jeg jo, at jeg skulle have opdaget det. Ikke fordi, jeg synes, det er mit ansvar, fordi jeg havde en speciel funktion, på den måde har jeg jo ikke mere ansvar end alle andre mennesker har. Det er jo ledelsen på det her sted, der er ansvarlige for kulturen i virksomheden. Punktum.

Alle tre afsnit af dokumentaren kan ses på Discovery+. (Det kræver abonnement)

GDPR