
Arbejdsløsheden gnaver for nogle grupper af ledige. For det er langt fra alle, der blev ramt af fyringer i første bølge af corona-krisen, der nu er kommet tilbage i arbejde.
Langtidsledigheden steg igen i februar, så der nu er over 41.000 langtidsledige. Det skriver Fagbladet 3F.
LÆS OGSÅ: Tandlæger i bitter krig med fagforening: 'Som at kæmpe i en mudderkamp med en gris'
Det er særligt indvandrere, der er ramt af langtidsledighed, viser tallene, der er fra jobindsats, en stor database under Beskæftigelsesministeriet.
- Det er værd at lægge mærke til, at både vestlige og ikke-vestlige indvandrere er særligt ramt. Ser man alene på vestlige indvandrere, er der sket tæt på en fordobling af langtidsledige, og der har aldrig været så mange langtidsledige vestlige indvandrere som nu, siger Jesper Grunnet-Lauridsen, økonom i fagforbundet 3F.
Han mener, det skyldes, at der er flere og flere østeuropæere, der arbejder i Danmark, og at mange af dem har arbejdet indenfor hotel- og restauration, som mistede jobbet under den første store nedlukning.
- Nu har de været ledige så længe, at de regnes for langtidsledige, tilføjer han.
I januar rundede langtidsledigheden 40.000 personer, og i februar steg den igen, nu til 41.140 personer. I februar for et år siden var der under 25.000 langtidsledige. Det er særligt ikke-vestlige indvandrere, som har den højeste langtidsledighed. Derefter kommer vestlige indvandrere.
Det er særligt kommuner omkring København, som har en høj andel af langtidsledige.
En af dem er Brøndby kommune. Her er 37,2 procent af deres ledige nu blevet langtidsledige.
Det erkender jobcenterchef Bjarne Bo Larsen, og tilføjer at kommunen havde mange langtidsledige i forvejen. Han mener, at forklaringen er demografi og jobfunktion.
- Dels har vi mange borgere med anden etnisk herkomst, og dels har mange af dem job i servicefagene, som blev hårdt ramt af krisen. Vi havde også vinterfyrede sidste år, som ikke kom i gang igen på grund af krisen, siger Bjarne Bo Larsen.
Han vurderer desuden, at nogle af de mere fast beskæftigede, der blev ramt af krisen sidste forår, også var dem, der kom hurtigst i gang igen over sommeren.
- Vores generelle store udfordring er faktisk gengangere, altså folk som inde og ude af arbejdsmarkedet, og har en løsere tilknytning. De har det ekstra svært, når arbejdsmarkedet strammer til, mener han.