Udstilling: Boghåndværket lever og har det godt

20021116-182703-6-1920x1031we
Udstillingen på Kirkebybroen i Den Sorte Diamant hylder boghåndværket og dansk bogdesign. (Arkivfoto) Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
Årets bedste bogarbejde kan indtil februar 2022 opleves på udstilling i Den Sorte Diamant.

Rygterne om den fysiske bogs død er overdrevne. Det kan man forvisse sig om på udstillingen Årets Bogarbejde 2021, der løber til 5. februar 2022.

Udstillingen på Kirkebybroen i Den Sorte Diamant hylder boghåndværket og dansk bogdesign. Definitionen på en bog er bred, og man kan på udstillingen opleve alt fra undergrundstegneserier over fotobøger til håndindbundne bøger.

Det er Komitéen for Årets Bedste Bogarbejde, der har udvalgt udstillingens 33 værker. Det har komitéen, der er sammensat på tværs af bogverdenens, gjort siden 1934.

Se, mærk, bladr

Der er ifølge arrangørerne tale om ‘33 spændende, nyskabende og eksperimenterende bøger fra corona-året 2020’.

På udstillingen behøver man ikke nøjes med at kigge på de udvalgte bøger og bogobjekter. Det er også muligt at mærke og bladre.

Danske bøger holder en imponerende designmæssig kvalitet, og det var en skrap opgave at destillere feltet ned til det udvalg, der indgår i udstillingen
Christian Kaaber, formand for Komitéen for Årets Bedste Bogarbejde

Værkerne er udvalgt blandt tilsendte forslag fra blandt andre trykkerier, forlag og grafikere, og repræsenterer både store, etablerede aktører og små mikroforlag.

Blandt de udvalgte værker uddeles Den Danske Bogdesignpris i tre kategorier: en voksenbog, en børnebog og en håndindbunden bog.

Både industri og gammelt håndværk

Mens lydbøgerne buldrer frem, er den fysiske bog i årevis blevet dømt færdig. Antallet af indsendte værker til Komitéen for Årets Bedste Bogarbejde ligger dog stabilt.

Og kvaliteten, innovationen og håndværket er ifølge arrangørerne i top.

LÆS OGSÅ: Claus Jensen: 'Jeg sætter gerne en lydbog på om aftenen inden sengetid'

- Danske bøger holder en imponerende designmæssig kvalitet, og det var en skrap opgave at destillere feltet ned til det udvalg, der indgår i udstillingen, og som vi præsenterer – og motiverer – i udstillingens katalog, siger Christian Kaaber, formand for Komitéen for Årets Bedste Bogarbejde.

I dag fylder industrielt fremstillede bøger mest i feltet, men der er fortsat bogbindere, der holder det gamle håndværk i hævd. Derfor uddeles der også en pris til årets håndindbundne bog.

De industrielt fremstillede bøger er også omfattet af definitionen på boghåndværk.

Vil udbrede interesse og højne kvalitet

Det er Forening for Boghaandværk, der står bag både komité, udstilling og prisuddeling.

Foreningen er stiftet i 1888, og formålet er i dag fortsat det samme: at udbrede interessen for bogfremstilling, og at højne kvaliteten i blandt andet udførelse og æstetik.

LÆS OGSÅ: Tre biblioteksansatte har gjort deres arbejdsplads til en stjerne på Instagram

Kategorierne for bedømmelse af årets bogarbejde har ændret sig gennem tiden, men det er stadig det gode boghåndværk, der er i centrum.

Udover udstillingen på Kirkebybroen i Den Sorte Diamant, så turnerer årets udvalgte værker også på blandt andet Bogforum, bibloteker og bogmesserne i Frankfurt og Leipzig.

Årets Bogarbejde 2021 - Smukt boghåndværk af enhver slags

7. december 2021 - 5. februar 2022
Kirkebybroen, Den Sorte Diamant