Udvalg forkaster dansk undtagelse om EU-bestemt mindsteløn
Det kontroversielle direktiv om en EU-bestemt mindsteløn lever videre, da beskæftigelsesudvalget i EU-Parlamentet torsdag stemte for det.
Ændringsforslag med undtagelser for Danmark blev forkastet ved afstemningen.
LÆS OGSÅ: Kampen om fremtidens arbejdsmarked står i Bruxelles
Den danske og den svenske regering frygter, at det vil ramme de særlige nordiske arbejdsmarkedsmodeller, hvor det er arbejdsmarkedets parter og ikke politikerne, som aftaler lønnen.
Kan ende i det fulde parlament
Det betyder, at der nu skal 71 underskrifter til, hvis resten af parlamentet skal have mulighed for at tage stilling til direktivet. Deadline er næste plenarsamling i Strasbourg, som er 22. november.
Ellers vil direktivet blive forhandlet direkte med EU-Kommissionen og medlemslandene.
Danske parlamentarikere vurderer og sætter deres lid til, at der er en større sandsynlighed for støtte i det samlede parlament.
Villumsen: Kampen er ikke slut
Direktivet gælder kun for lande med mindsteløn, hvilket hverken Danmark eller Sverige har. Alligevel bekymrer det både arbejdsgivere, fagforeninger og politikere herhjemme, fordi et eventuelt søgsmål til EU-domstolen kan bringe det i spil.
LÆS OGSÅ: Dansk Metal: Bliver det en isvinter for den danske model?
Derfor understreger Enhedslistens europaparlamentariker Nikolaj Willumsen da også, at han vil blive ved med at bekæmpe forslaget.
"EU skal simpelthen holde snitterne væk fra den danske arbejdsmarkedsmodel. Det er dybt udemokratisk, at et flertal i beskæftigelsesudvalget vil smyge forslaget igennem uden afstemning i det samlede EU-parlamentet. Så let skal de ikke slippe og derfor går jeg nu i gang med at samle underskrifter sammen for at kræve debatten bliver taget i Parlamentet," lyder det fra ham i en skriftlig kommentar.