Optræk til fagkrig mellem sygeplejersker og andre offentligt ansatte skaber dyb bekymring i FH
Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.
Tonen var sober og respektfuld, da fagbevægelsens toppolitikere på tirsdagens forretningsudvalgsmøde i FH drøftede den anspændte situation mellem offentlige faggrupper - særligt mellem Dansk Sygeplejeråd og FOA.
LÆS OGSÅ: Mona Striib advarer mod corona-lønløft kun til sygeplejersker: 'Det bliver tredje verdenskrig'
Ikke fordi, der ikke er stærke følelser på spil. Men ingen af forbundsformændene til mødet var i tvivl om, hvor alvorlig situationen er.
Det fortæller Gitte Redder, A4's faglige kommentator i podcasten 'Fagbevægelsen uden Filter'.
- Krigen er ikke brudt ud endnu. Men jeg oplever, at alle forbund er alvorligt bekymrede for, hvordan man kan løse konflikten, så man kommer ud på den anden side både med tilfredse medlemmer og sammenhold i fagbevægelsen.
En "Luca" i alle faggrupper
Statsministerens pressemøde og den efterfølgende mediestorm med vrede sygeplejersker skabte i sidste uge et politisk momentum for sygeplejerskerne, og flere partier meldte sig klar til at bruge penge fra statens coronakrigskasse til et ekstraordinært coronalønløft til sygeplejerskerne.
Det udløste en kraftig reaktion fra FOA's forbundsformand, Mona Striib, der i A4 Overenskomst - og senere i DR2 Deadline - advarede mod den 'tredje verdenskrig', der ville bryde ud i den offentlige sektor, hvis sygeplejerskerne fik en kontant bonus på bekostning af alle andre faggrupper.
Mens FOA-formanden på sociale medier fik ros fra egne medlemmer, blev Mona Striib også angrebet af ophidsede sygeplejersker, der beskyldte hende for at være usolidarisk og splittende.
LÆS OGSÅ: Analyse: Statsministeren har uforvarende givet sygeplejerskerne momentum
Fronterne er lige nu trukket op mellem sygeplejerskerne og de andre offentlige faggrupper, siger A4's faglige kommentator.
- Hos DSR har man været stødt over Mona Striibs udmelding. I sygeplejerskernes selvopfattelse har de været de mest pressede, har den mest uretfærdige løn og et lønløft til dem er nødvendigt for at redde et sundhedsvæsen i krise, siger Gitte Redder og fortsætter:
- FOA og andre fagforbund oplever det stik modsatte, nemlig at Dansk Sygeplejeråd er gået solo, og hvis sygeplejerskerne lykkes med at udnytte medvinden til egen fordel, vil de andre faggrupper blive kastet under bussen.
Selvom andre offentlige forbund tager diskussionen internt eller er mere vage i deres udmeldinger, deler flere forbundsledere FOA's bekymring for, at et lønløft til sygeplejerskerne vil blive set som belønning for oprør, overenskomststridige arbejdsnedlæggelser og trusler om kollektive opsigelser.
- Hvis der bevilges penge til "den uvorne dreng i klassen", er de andre forbundsformænd bange for, at de også får vrede medlemmer, som de ikke kan styre, siger Gitte Redder.
- FOA frygter, ligesom BUPL, Socialpædagogerne og de fleste offentlige forbund, at de får deres egen "Luca Pristed" (talsmand for de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, red.), altså en indre oprørsbevægelse, der går uden om spillereglerne, overenskomsterne og forbundsledelsens linje, tilføjer hun.
Skader hele fagbevægelsen
Men den bekymrede diskussion i FH angår ikke kun, om konflikten kan skade de enkelte fagforbund.
- Man er nervøs for, at de offentlige forbund kommer til at kæmpe mere mod hinanden end mod arbejdsgiverne. Det optager alle i fagbevægelsen, hvordan man får klinket skårene lige nu.
- Og i resten af FH er også man bange for, at Dansk Sygeplejeråd bliver sprængt, hvis grupper af sygeplejersker melder sig ud og danner egne foreninger. Hvis DSR bliver splittet i stykker, vil det skade hele fagbevægelsen.
LÆS OGSÅ: Faglig kommentator: Mange år siden sygeplejerskerne har været så tæt på lønløft
I det hele taget er chancerne for, at sygeplejerskerne og andre faggrupper får et coronalønløft marktant dårligere nu, end de var i sidste uge, vurderer Gitte Redder:
- De seneste dage er det gået op for Christiansborg, at de risikerer at blive bestormet af sosu'er, jordemødre, pædagoger, socialrådgivere, fængselsbetjente og så videre, hvis de bevilger penge kun til sygeplejerskerne eller kun til de hospitalsansatte.
'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.