Firma erkender nu, at der blev fusket med asbestprøve: - Det er fuldstændig utilgiveligt

IMG_1324
Tømrersjakket, der har arbejdet i asbest uden brug af personlige værnemidler. Foto: A4 Medier
Tømrerfirma har sat en medarbejder på, der skal granske fyret byggeleders håndtering af asbestprøver i andre byggesager.

Tømrerfirmaet Snedkermester Arne Pedersen A/S erkender nu åbent, at der blev begået dokumentfalsk, da en nu fyret byggeleder i august præsenterede sine medarbejdere for en negativ asbestprøve.

Prøvesvaret, han havde modtaget, var nemlig positivt, og det ændrede han.

På den måde har firmaet overlagt udsat op mod 20 håndværkere for farligt asbeststøv og gammelt eternitskiffer, der på sigt kan føre til alvorlige lungesygdomme og kræft med døden til følge. 

Det fortæller firmaets administrerende direktør, Kim Pedersen, til A4 Arbejdsmiljø.

- Da sagen kom frem, indkaldte vi ham til et møde med det samme, hvor han erkendte, at han havde fusket med en prøve. På den baggrund valgte vi at bortvise ham med øjeblikkelig virkning. Det er fuldstændig utilgiveligt, siger direktøren.

LÆS OGSÅ: Byggeleder fyret og politianmeldt: - Han har løjet, forfalsket og udsat os for livsfare

Byggelederen, hvis identitet A4 Arbejdsmiljø er bekendt med, blev af et tømrersjak meldt til politiet for grov forsømmelse af ledelsesansvaret og for at have udsat dem for livsfare i forbindelse med byggeriet på en etageejendom i Østersøgade og Bartholinsgade i København i august.

Jeg er dybt rystet over, at det er sket, så derfor går vi i stålet på de byggesager, der har ligget på hans bord
Kim Pedersen, adm. direktør, Snedkermester Arne Pedersen A/S

Afviser, at flere har stået bag fusk

Håndværkerne nåede at arbejde i det farlige arbejdsmiljø i over en uge uden personlige værnemidler, og der skal potentielt ganske få asbestfibre til, før at man kan blive dødeligt syg efter en latenstid på op mod 30-40 år.

På baggrund af den alvorlige sag har Arne Pedersen A/S igangsat en omfattende undersøgelse, der skal kortlægge byggelederens håndtering af asbest på andre byggepladser. Konkret har firmaet sat en projektchef til at granske hans tidligere sager.

- Jeg er dybt rystet over, at det er sket, så derfor går vi til stålet på de byggesager, der har ligget på hans bord, siger Kim Pedersen.

Har I grund til at tro, at han har fusket i andre sager også?

- Det skal vi finde ud af. Men jeg vil gerne afvise fuldstændigt, at andre i ledelsen har medvirket til at fuske med prøven. Han har handlet alene.

A4 Arbejdsmiljø har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra den konkrete byggeleder, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.


Prøvesvaret til venstre er byggelederens. Her står der 'nej' til, at materialet indeholder asbest. Det på trods af, at der i kolonnen ved siden af står, at materialet indeholder Chrysotil 10-25 %, der også er kendt som hvid asbest. Prøvesvaret til højre er fra tømrersvendenes indsendte prøve. Foto: Privat

- Ikke godt nok 

I udgangspunktet er det fint, at byggelederens ageren i tidligere byggeprojekter nu bliver undersøgt, men firmaet bør ikke stå for undersøgelsen selv, mener tømrersvend Rikki Hansen. Han er en af de håndværkere, der har indåndet farlige asbestfibre på byggepladsen ved etageejendommen.

- Det er ikke godt nok. Der burde en uvildig advokatundersøgelse til. Hvis du undersøger dig selv, så finder du heller ikke nogen fejl, siger Rikki Hansen til A4 Arbejdsmiljø.

Serie: Asbest i Danmark

Asbest er langt fra et overstået kapitel i dansk arbejdsmiljøhistorie. Selvom asbestholdige materialer har været stort set forbudte at fremstille, importere og anvende siden 1980'erne, dør der alligevel cirka 300 mennesker om året som følge af påvirkning med asbest i Danmark.

A4 Arbejdsmiljø sætter i denne artikelserie fokus på de stadig højaktuelle udfordringer med det farlige stof.

Hans tillidsmand, Laurits Lillelund, er enig.

- Det havde være smart, hvis det var en tredje part, der undersøgte hans tidligere sager. Men generelt skal der nok en helt anden procedure til i branchen. Det er ikke den første byggeplads, jeg går på, hvor jeg har indtryk af, at der bliver fusket, siger tillidsmanden.

LÆS OGSÅ: Hård kritik af modellen for asbestprøver: - Risikerer at sætte ulven til at vogte får

Kim Pedersen fortæller, at Arne Pedersen A/S vil grave de sager frem, hvor byggelederen har været involveret, og hvor der har været foretaget miljøprøver. Derefter vil firmaet kontakte de pågældende analyseinstitutter, der har stået for prøveresultaterne, for at finde ud af, om de stemmer overens med de prøver, firmaet er i besiddelse af. 

For os handler det ikke om penge. Skaden er allerede sket
Laurits Lillelund, tillidsmand, Snedkermester Arne Pedersen A/S

De kommer derfor ikke til at undersøge sig selv, understreger Kim Pedersen. Hvis det viser sig, at byggelederen har snydt før, kan der komme et efterspil, siger direktøren.

- I så fald vil der komme en personalesag, lyder det fra Kim Pedersen, som dog ikke vil gå i dybden med, hvad en sådan sag vil indebære. 

Fremover vil Arne Pedersen A/S sørge for, at flere personer på en byggeplads får tilsendt prøveresultaterne fra asbestprøver. Det omfatter ifølge Kim Pedersen en repræsentant fra sjakket, byggeledelsen, sikkerhedschefen og eventuelt bygherren.

Der står allerede i asbestbekendtgørelsen i dag, at arbejdsmiljøorganisationen skal have tilsendt prøveresultaterne. Hvorfor er det først, når den her sag kommer frem, at I har tænkt jer at overholde loven?

- Det er selvfølgelig heller ikke godt nok. Det har vi indskærpet over for alle, siger Kim Pedersen.

Bod på 110.000 kroner

Mandag var tømrersjakket til et mæglingsmøde med Arne Pedersen A/S og Dansk Industri, hvor deres fagforening 3F BMJF også deltog. På mødet blev det besluttet, at firmaet skal betale en bod på 110.000 kroner til fagforeningen for brud på ledelsesretten.

Ifølge Laurits Lillelund blev tømrersjakket også tilbudt en erstatning, men det afviste de.

- For os handler det ikke om penge. Skaden er allerede sket, siger han.

Rikki Hansen er enig.

- Bodstørrelsen er latterligt lav. Det er et symbolsk beløb, siger tømrersvenden.

Rikki Hansen og kollegerne er foreløbig sendt hjem med løn, mens byggepladsen i København bliver miljøsaneret.

Torsdag havde sjakket et statusmøde med byggeledelsen, hvor de blev orienteret om, at miljøsaneringen først ville være færdig i uge 37. Det betyder, at de ikke kan genoptage arbejdet fra på mandag, som de ellers havde regnet med.

GDPR