Undrer sig over FH-udspil:
Sender 18.000 faglærte og ufaglærte over grænsen til topskat

20181011-135253-4-1920x1281we__1_
- Jeg undrer mig over, at FH fremlægger en plan, der betyder en markant forhøjelse af marginalskatten for 18.000 arbejdere, siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen. (Arkivfoto) Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
16. jul. 2021 08.23
Omkring 18.000 faglærte og ufaglærte vil komme til at betale topskat, hvis et nye udspil fra Fagbevægelsens Hovedorganisation bliver til virkelighed, viser beregninger.

Et vækstudspil fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) vil sende flere faglærte og ufaglærte over topskattegrænsen.

Det viser nye beregninger fra den liberale tænketank Cepos på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, skriver Berlingske.

Helt præcist vil 5.500 faglærte og 12.300 ufaglærte komme til at betale den højeste skatteprocent, hvis FH kommer igennem med sit udspil, der blev præsenteret i starten af juli.

LÆS OGSÅ: Fagbevægelsen med ny 2030-plan: Boligejere og topskatteydere skal betale

- Jeg undrer mig over, at FH fremlægger en plan, der betyder en markant forhøjelse af marginalskatten for 18.000 arbejdere. FH taler hele tiden om, at vi skal have flere faglærte, og så kan det undre, at de samtidig vil brandbeskatte faglært arbejdskraft, siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen til Berlingske.

Med sit vækstudspil vil FH sikre flere penge til velfærd, grøn omstilling, højere dagpenge og investeringer i at få flere mennesker i beskæftigelse. For at få penge til udspillet vil FH fjerne kravet om, at vi skal have balance på de offentlige udgifter i 2025, ligesom regningen også skal betales af boligejere med store lån og ved at lade grænsen for topskat stige med udviklingen i priserne og ikke med inflationen. Dermed bliver grænsen for topskat lavere.

I et skriftligt svar til Berlingske skriver formand for FH, Lizette Risgaard, at det ikke er et mål i sig selv at få flere til at betale topskat.

'Men det er en ansvarlig vej til finansiering, når vi gerne vil genoprette dagpengesystemet og sikre velfærden. De seneste årtiers svimlende topskattelettelser har jo været på bekostning af trygheden. Det var en forkert vej at gå, og nu foreslår vi at rette op på fortidens synder,' skriver hun til avisen.