Kommuner langt fra at opfylde målsætning for uddannelse

20181218-114437-L-1920x1281we__3_
Folkeskolen er blevet for akademiseret, mener Dansk Arbejdsgiverforening. (Arkivfoto) Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Flere kommuner er langt fra målet om, at 90 procent af en årgang skal have taget en ungdomsuddannelse.

Inden 2030 skal 90 procent af en årgang have taget en ungdomsuddannelse, når de er fyldt 25 år. Det blev et bredt flertal af Folketingets partier enige om i 2017. 

Og på landsplan ser det ud til, at vi er på rette vej. Men kigger man på de enkelte kommuner, er historien en helt anden. Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), skriver Avisen Danmark.

LÆS OGSÅ: Ekspert alarmeret over nye tal: Rapport afslører konsekvenserne af at stå uden uddannelse

Blot syv kommuner lever op til målsætningen om de 90 procent, mens hele 60 kommuner er fem procentpoint eller mere fra målet.

Hos DA er man bekymret for udviklingen. Jannik Bay, der er uddannelses- og integrationschef i DA, siger til Avisen Danmark, at det hænger sammen med, hvor kommunerne ligger i landet, om de lever op til målsætningen. Analysen viser nemlig, at det især er kommunerne nord for København, der lever op til 90 procent-målsætningen, mens kommuner som Læsø, Lolland og Ishøj er længst væk fra målet.

Og problemet er, at folkeskolen er blevet for akademiseret, mener DA.

- Undervisningen i folkeskolen tilgodeser eleverne, der er gode til boglig læring, mens det giver en stigende ulempe for dem, der er bedst til at lære via praktisk læring. Elever fra hjem, hvor forældrene har en akademisk uddannelse, får væsentligt højere karakter i folkeskolen end elever med ufaglærte og faglærte forældre. Og spændet er kun blevet større de seneste tyve år, siger Jannik Bay til Avisen Danmark.

I et nyt udspil foreslår arbejdsgiverforeningen derfor, at der skal mere fokus på praktisk læring i folkeskolen - også i klassiske fag som dansk og historie. Et øget fokus på erhvervspraktik i 8. og 9. klasse vil DA også have fokus på, da det i dag ikke er obligatorisk, at eleverne kommer ud og prøver kræfter med at arbejde. Derudover vil DA også have skolerne forpligtet til ved lov at samarbejde med lokale virksomheder.

Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby vil ligesom DA have obligatorisk erhvervspraktik i 8. eller 9. klasse, siger hun til Avisen Danmark. Jens Joel, der er Socialdemokratiets undervisningsordfører, siger til mediet, at mere praksisfaglighed i grundskolen en topprioritet for regeringen.

GDPR