Vagtskifte i HK-sektorer: Faglig kommentator forudsiger kampvalg

20211030-142238-L-1920x1280we
På HK's kongres i slutningen af oktober blev to sektornæstformand valgt til formandsskabet i HK Danmark. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Både HK Privat og HK Kommunal skal have ny næstformand. Der vil stå mere end ét navn på stemmesedlerne, forudser A4's faglige kommentator, Gitte Redder, i podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter'

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Hvis man ikke har fået nok af HK-valgkampe, kan man se frem til næste år. 

Selvom det næppe slår efterårets HK-kongres, der er blevet udråbt til det mest dramatiske fagforeningsvalg i mere end et årti, er der alligevel god grund til at følge med, når der er vagtskifte i HK's to største sektorer.

LÆS OGSÅ: Gyservalget afgjort: HK har fået sin første kvindelige formand

Både HK Privat og HK Kommunal måtte nemlig vinke farvel til deres næstformænd, Anja C. Jensen og Mads Samsing, der steg i graderne og kunne indtage positionerne som henholdsvis formand og næstformand for hele HK-butikken på kongressen i slutningen af oktober.

Og de nye sektornæstformand kan hurtigt blive vigtige spillere både i HK og resten af fagbevægelsen, lyder det fra A4's faglige kommentator, Gitte Redder:

- De sidder med i toppen i HK Danmark og beslutter, hvad HK skal mene og stå for. Det er indflydelsesrige, magtfulde poster, som hurtigt bliver trædesten til at blive sektorformand eller til en anden post højere oppe.

Større end DSR og BUPL

Med næsten 65.000 erhvervsaktive medlemmer er HK Privat større end både sygeplejerskernes og pædagogernes fagforeninger.

HK Kommunal er med godt 44.000 beskæftigede medlemmer den næststørste sektor.

Sektorerne er de bærende elementer i HK, for det er dem, der har medlemmerne og overenskomsterne - og dermed også meget af magten i HK, påpeger Gitte Redder.

LÆS OGSÅ: Madsen: Hvis HK vil være synlige, må de give den nye formand mere magt

Men en sektornæstformand får også hurtigt indflydelse udenfor HK. Det kunne være forhandlinger på Christiansborg, bestyrelsesposter i pensionskasser og A-kasser og pladser i udvalg under Fagbevægelsens Hovedorganisation, siger Gitte Redder.

Posten har da også været et karrieremæssigt springbræt. Eksempelvis for den socialdemokratiske europaparlamentariker Marianne Vind, der tidligere var næstformand i HK Privat.

Hun blev i 2019 efterfulgt af Anja C. Jensen, der dengang var relativt ukendt, men nu er formand for samtlige HK's godt 220.000 medlemmer. 

Og så er der arvefølgen.

Hverken Privat-formand Simon Tøgern eller Kommunal-formand Lene Roed er vej væk fra deres nuværende poster, fortæller dem faglige kommentator.

- Men når sektorformændene en dag takker af, står næstformanden på spring. Sådan er det i fodboldklubben, i et politisk parti, og sådan er det også i HK. Næstformanden er den naturlige arvtager, siger Gitte Redder og tilføjer:

- Det generationsskifte ligger selvfølgelig en på sinde, hvis man stiller op.

Ingen kommunal kronprins 

Det kom som et chok, da den mangeårige næstformand for de kommunale HK'ere, Mads Samsing, meldte sit kandidatur på HK-kongressen og blev valgt med et overvældende flertal.

Den tomme plads som nummer to i sektorhierarkiet, som han efterlod, bliver fyldt ud den 19. januar, når HK Kommunal mødes i Odense Kongres Center.

LÆS OGSÅ: Sådan vandt Anja C. Jensen og Mads Samsing magten i HK

Usædvanligt nok er der, her fem uger før, endnu ikke nogen officiel kandidat. 

- Der er ingen naturlig kronprins, der springer i øjnene som den oplagte efterfølger til Mads Samsing, siger Gitte Redder.

Den faglige kommentator vil dog godt lægge hovedet på blokken, når det kommer til hvilke afdelinger, der med sikkerhed vil være repræsenteret på stemmesedlen til januar,

- HK Kommunal Hovedstaden er langt den største afdeling med op mod 20.000 medlemmer - altså næsten halvdelen af medlemmerne i den kommunale sektor. De stiller helt klart med en kandidat, siger hun.

Størrelsen alene betyder, at de københavnske kommunale HK'ere vil føle det som en naturlighed, at de er repræsenteret i formandskabet.

Her er det bestemt ikke uvæsentligt, at Lene Roed, der før var formand for HK Kommunal Sydjylland, vandt formandsvalget mod netop en kandidat fra Hovedstaden.

Én officiel kandidat

Der er noget længere til næstformandsvalget i HK Privat, der først afholder ekstraordinær kongres 2. april i det nye år.

Men her er der allerede én officiel kandidat til posten: Den 57-årige Gitte Gertsen, der er formand for Overenskomstgruppen af organisationsansatte i HK Privat. Hun arbejder som sagsbehandler i 3F's A-kasse, hvor hun har været tillidsrepræsentant for sine kolleger i en årrække.

- Hun er erfaren og kompetent, og mange vil have set hende på talerstolen til HK's kongresser, siger Gitte Redder.

Ifølge den faglige kommentator kan der dog være flere navne på stemmesedlen, når foråret kommer.

- Der er nogle, der bliver opfordret til at stille op og overvejer det. Andre går måske og lurepasser for at se kandidatfeltet an, siger hun. 

LÆS OGSÅ: Lizette Risgaards indgriben skaber fred i FH, men puster til ilden blandt sygeplejersker

En mulig kandidat kunne være den 35-årige Christina Madsen Kristiansen, der er formand for HK Privat Nordjylland .

- På mange måder ville hun være et oplagt match, når man ser på alle de balancer, der skal falde på plads i et HK-valg. Hendes køn, alder og baggrund i provinsen ville passe i et formandskab med Simon Tøgern. Men vi ved ikke, om hun takker ja til de opfordringer, hun har fået om at stille op, siger Gitte Redder.

Der svæver flere potentielle næstformandsemner rundt på rygtebørsen, men det er endnu for tidligt at sætte navn på.

A4's faglige kommentator er dog sikker på noget andet, både når det kommer til HK Kommunal og HK Privat.

- Der bliver kampvalg til begge næstformandsposter.

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify. 

 

GDPR