Tilmeld dig 'Valg med Madsen': Mit bud på de mest sandsynlige regeringer

m3
SM-regering? VÆK-regering? Næsten alle partibogstaver er i spil uanset om vælgerne sammensætter rødt flertal, blåt flertal eller opfylder Løkkes ønskedrøm.

Der har ikke været et mere spændende valg i de knap 30 år, jeg har haft stemmeret.

Dansk politik er næsten altid tæt løb mellem rød og blå blok, og sådan er også denne gang. Men denne gang er det også helt åbent, hvilken regering vi ender med at få - uanset hvem, der vinder. 

Det får selvfølgelig hovedet til at eksplodere på alle os politiske junkier. Vores fix har aldrig været stærkere.

Derfor har jeg ikke kunnet holde fingrene fra tastaturet. Jeg har lavet et nyhedsbrev, som hedder ‘valg med Madsen’, hvor jeg hver fredag vil give dig min analyse af status lige nu i valgkampen. Hvad har vi lært? Hvad bliver vigtigt i ugen, der kommer? Hvem er på vej op, og hvem er på vej ned.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet "Valg med Madsen" her.

Det er helt gratis, for jeg kan ikke lade være. Hvis du også er politisk junkie, håber jeg, at du vil læse med for et ugentligt fix. Her er det første.

ADVARSEL: I det følgende vil der blive leget bogstavleg. Politikerne påstår, at de hader det, men snakker alligevel utroligt meget om det - ikke mindst i den her valgkamp, hvor de kulørte byggeklodser flyver rundt i den politiske arena.

Der er tre scenarier for udfaldet af dette folketingsvalg: 

Det rene røde flertal med mandater fra S, SF, Enhedslisten, Radikale, Alternativet og Frie Grønne i en eller anden kombination.

Det rene blå flertal med mandater fra V, K, Danmarksdemokraterne, DF, NB, LA og KD

Løkkes ønskedrøm, hvor ingen af de to ovenstående flertal kan dannes, og Moderaterne derfor får en nøglerolle. 

Lige nu peger meningsmålingernes strømpil på Løkkes ønskedrøm. Men alle tre scenarier er fuldt ud mulige som valgresultat 1 november. Lad os se på dem hver især, og den regering jeg tror at de mest sandsynligt vil føre til:

Det rene røde flertal:

Jovist, statsministeren har sagt, at hun vil søge en bred regering. Det er populært i befolkningen, spændende i teorien, men meget svært i praksis. Man kan måske forestille sig en S-M-regering, hvor Mette Frederiksen og Lars Løkke finder hinanden i et nyt makkerskab. Men det er svært at se Enhedslisten nikke til sådan et midterprojekt, hvis der er et rent rødt flertal.

Mette Frederiksen har udelukket S-R-regeringen. Sofie Carsten Nielsen har udelukket en ren S-regering, og kunne fint tænkes at tilbyde sig som en del af en VKR-regering.  Men denne gamle liberale drøm kan næppe finde nåde hos Inger Støjberg og Pernille Vermund.

Det mest sandsynlige er nok, at vi efter et længere forløb med forgæves forsøg på regeringsdannelser over midten, får en S-R-SF-regering, som forhåbentlig for deltagerne bliver lidt mindre dysfunktionel end under Helle Thorning-Schmidt. 

Så må man finde en måde at få sparket uenigheder om Arne, Rwanda m.v. til hjørne og rulle videre nogenlunde som i dag.

Mest sandsynlige regering:  S-SF-R-regering

Det rene blå flertal: 

For ikke så længe siden var blå blok en rygende ruinhob af infight og brodermord. Men i dag vil et rent blåt flertal måske føre til den mest enkle og harmoniske regeringsdannelse.

V og K bliver grundstammen i en ny blå regering, og Inger Støjberg vil formentlig gå meget langt for at opnå det ultimative stuerene stempel efter rigsretsdommen: En ministerbil. Herefter bør Ellemann eller Pape som statsminister enten tage alle blå partier med eller ingen yderligere.   

Der er seriøse stemmer i blå blok, der uden for referat taler om at danne en flertalsregering med alle de blå partier. Det er nok en tand for optimistisk, men ikke helt uden for sandsynlighedens rige. 

Det mest sandsynlige er, at humoristerne får gyldne dage med en VÆK-regering, der kan vise sig meget handlekraftig til at gennemføre borgerlig politik på de blå mandater.

Mest sandsynlige regering: VÆK-regering


Løkkes ønskedrøm:

Lars Løkke Rasmussen dannede ikke Moderaterne for at sidde og stille samrådsspørgsmål i F  olketinget. Målet er først og fremmest at komme i regering. Den onde version er, at Løkke ikke kan undvære magten; den mere gavmilde, at han ved, at det kun er sådan hans vidtløftige visioner kan gennemføres.  

Det sker formentlig kun, hvis Lars Løkke sidder med de afgørende mandater, så hverken rød eller blå kan danne flertal alene og fantasifostre som et SV-samarbejde over midten viser sig umuligt. Så sidder Løkke i salveten og kan udpege landets næste statsminister.

Lars Løkke Rasmussen gør alt for at holde spørgsmålet åbent om, hvem han støtter. Det er han nødt til, hvis han skal bevare sin neutral midterposition.

Hvor ender Løkkes mandater? Jeg har svært ved at tro, at de ikke ender i blå blok. Løkke har været blå i 30 år. Hans skatteplan er blå, det samme er hans reformtanker. Hans sygehusplan er den samme, som han havde som Venstre-formand. Han kræver advokatredegørelse om mulig rigsretssag mod Mette Frederiksen efter mink-sagen. Politisk peger det entydigt i én retning.

Men mange Venstre-folk er ægte overbevist om, at Løkke er så indebrændt, efter at han blev afsat som formand for Venstre, at han vil pege på Mette Frederiksen. Og lyder det ikke lidt på statsministeren, som om de to taler sammen i kulissen? En SM-regering er nok ikke helt umulig i dette scenarie, men det bliver ligeså smertefuldt, som navnet lyder, når den skal finde sit flertal med Enhedslisten eller de borgerlige. 

Mest sandsynlige udfald: VKM-regering

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet "Valg med Madsen" her.GDPR