Varm luft i Gentofte og kolde radiatorer i Brøndby

Gitte_Redder_bred
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Tårnhøje friværdier i velhaverkommuner og energipriser, der stikker af i hele landet, forstærker den stigende ulighed.

EN ENERGISLUGENDE HÅRTØRRER TIL 2.795 KRONER. Det lyder skørt, at nogle vil bruge så mange penge på at varme lokkerne. Alligevel går den eksklusive hårtørrer som varmt brød i 2900 Hellerup. Det samme gør hårbørster til 1.200 kroner stykket. Lækkert hår kan man ikke købe for dyrt!

Eller som en frisør fra en af salonerne i Hellerup siger: "For fem år siden købte folk en croissant og følte sig lidt eksklusive. Nu køber de en hørbørste til en tusse uden at blinke."

Sådan er det i Gentofte og andre velhaverlommer af Danmark, hvor tårnhøje friværdier, høje lønninger og fuld beskæftigelse får folk til at overforbruge og gå shop amok i eksklusive varer.

Mens et bredt flertal af partier opfordrer os til at bruge grønne energikilder, stikker priserne på el og naturgas helt af
Gitte Redder

I Brøndby, Albertslund, Ringkøbing og Løgstør bliver der næppe solgt en eneste hårtørrer i den prisklasse: For folk har ikke råd til overhovedet at overveje en hårbørste til 1.200 kroner, når det svarer til hele budgettet til vinterstøvler og flyverdragt til børnene?

LÆS OGSÅ: Madsen: En fair grøn omstilling er Frederiksens bidrag til en socialdemokratisk renæssance

Apropos vinter - så må vi håbe, at den forestående kolde tid ikke bliver iskold. For sker det, vil vi for alvor se, at uligheden er alarmerende og gør ekstra ondt i en kold tid. Lige nu er energipriserne stukket helt af i Danmark - og for øvrigt også i resten af Europa.

MENS ET BREDT FLERTAL af partier opfordrer os til at bruge grønne energikilder, stikker priserne på el og naturgas helt af. Det betyder, at de eldrevne varmepumper og naturgasfyr, som skal gøre vores energiforbrug mere klimavenligt, er blevet en dyr fornøjelse.

I dag koster en kilowattime 2,25 kroner, hvis man ikke havde sikret sig en fast, langsigtet pris på sin el. I 2020 var prisen 20 øre for en kilowattime. En tidobling af elprisen vil helt sikkert gøre ondt på de 40.000 pensionister, som i dag bor i deres sommerhuse, og hvor mange af dem opvarmer deres huse med klimavenlige varmepumper.

LÆS OGSÅ: Danmarks rigeste bliver meget rigere

Et lignende prischok kan ramme de mange områder af landet, hvor man opvarmer sin bolig med naturgas.

Selv i den liberale tænketank Cepos mener man nu, at energipriserne er så høje, at det vil ramme nogle samfundsgrupper urimeligt højt. Ingen nævner de ’gule veste’, protestgrupperne i Frankrig, som skaber voldsom uro, når energipriserne stikker af, men det er dem, man tænker på. De gule veste er opstået på baggrund af stigende ulighed.

Danmark kan mere, vi skal være rigere, grønnere. Ja, og vi skal være mere lige! For bliver vi ikke mere lige, bliver vi heller ikke mere grønne og mere rige. Så kollapser visionen om Danmark som grønt foregangsland
Gitte Redder

Vi er kommet så langt ud, at også Cepos kommer til fornuft og nu foreslår, at man giver direkte økonomisk støtte til udsatte grupper.

"Uanset hvad, er der risiko for, at lavindkomstgrupper kommer i klemme af stigende energipriser som følge af den grønne omstilling. Det er vi som samfund nødt til at forholde os til," lød det fra Cepos' analysechef, Otto Brøns-Petersen, i Jyllands-Posten i denne uge.

Samme uge som finansminister Nicolai Wammen (S) har forhandlet en bred og ambitiøs landbrugs-klimaaftale på plads, og Mette Frederiksen har åbnet Folketinget med en tale, der især handlede om klimaforandringer og grøn omstilling.

DANMARK KAN MERE, VI SKAL være rigere, grønnere. Ja, og vi skal være mere lige! For bliver vi ikke mere lige, bliver vi heller ikke mere grønne og mere rige. Så kollapser visionen om Danmark som grønt foregangsland.

Regeringen vil bygge 20.000 flere almene boliger i de store byer for at skabe blandede byer. Regeringen vil også bekæmpe parallelsamfund og ghettoer for at fremme integrationen. Det er så fint, men gøres det ikke mest effektivt ved at beskatte boliggevinster og ændre på beskatningen for boligejerne?

I det nye folketingsår skal regeringen følge op på anbefalingerne fra den såkaldte Ydelseskommission og komme med forslag til, hvordan overførselsindkomster og fremtidens kontanthjælpssystem skal se ud.

OVERBLIK: Her er Ydelseskommissionens anbefalinger

Fattigdomsydelserne kommer altså til debat igen og vil blive kædet sammen med behovet for et større arbejdsudbud. Det er både social- og beskæftigelsespolitik. Men det er også lighedspolitik.

Mens vi venter på Christiansborg, kan fagbevægelsen tage teten i debatten om stigende ulighed
Gitte Redder

Og imens stiger energipriserne og varsler en kold tid for dem, der forsøger at leve lidt mere grønt. I en almindelig lønmodtagerhusstand vil elregningen stige med 400 kr. om måneden, hvis ikke snart elpriserne normaliseres. Bruger du varmepumpe til at oplade huset og lader din elbil op hjemmefra, risikerer din elregning at stige med en tusse om måneden.

På den måde er uligheden i Danmark gift for den grønne omstilling. Det skal vel ikke være de lavtlønnede og dem på overførselsindkomst, som betaler mest til den grønne omstilling? Så bliver det svært at sikre politisk opbakning i de kommende kritiske år, hvor det hele skal sættes på skinner.

Omfordeling fra rig til fattig er også grøn omstilling. Socialpolitik er også sammenhængspolitik. Mens vi venter på Christiansborg, kan fagbevægelsen tage teten i debatten om stigende ulighed.

GDPR