Slår alarm over mangel på velfærdsuddannede:
Svært at forestille sig østeuropæisk arbejdskraft undervise i skolerne

20200810-101104-L-1920x1050we
En ny analyse viser, at vi kan forvente at mangle blandt andet 13.100 lærere i 2030. (Arkivfoto) Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
21. maj 2021 08.00
Der vil komme til at mangle lærere, pædagoger og sygeplejersker i 2030, viser ny analyse.

35.600.

Så mange lærere, pædagoger, sygeplejersker og andre velfærdsuddannede vil der komme til at mangle på skoler, i vuggestuer og på sygehuse i 2030. Det viser en ny analyse, som Damvad Analytics har lavet for Danske Professionshøjskoler, der uddanner faggrupperne, skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Minimumsnormeringer: Fem kommuner griber det helt anderledes an

Og det får Stefan Hermann, der er formand for Danske Professionshøjskoler og rektor for Københavns Professionshøjskole, til at slå alarm.

- Det er ret dramatisk, hvis der bliver flere og flere uden en uddannelse i de her institutioner, hvilket det ser ud til. Det er svært at forestille sig robotter i dagtilbud, eller at vi skal importere østeuropæisk arbejdskraft til at undervise i skolerne. Hvis ikke man kan levere tilstrækkelig kvalitet i Danmark på skoler, dagtilbud og sundhedsområdet, så svækkes tilliden til det offentlige. Så knækker velfærdskontrakten, hvor vi betaler høj skat og gerne vil have kvalitet til gengæld, siger han til Politiken.

Den forventede mangel på 13.700 pædagoger, 13.100 lærere, 8.200 sygeplejersker og 600 socialrådgivere skyldes blandt andet større ældreårgange, mindre ungdomsårgange og flere småbørn.

LÆS OGSÅ: Mangel på pædagoger vækker bekymring: 'Børnene skal ikke bare opbevares'

Tallene vækker også bekymring hos uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der peger på, at det er 'rygraden i vores velfærdssamfund', der er på spil. Hun siger, at regeringen vil se på læreruddannelsen og lægge en kvalitetsplan frem for pædagoguddannelsen, der har fået kritik for at være for dårlig og med et for lavt fagligt niveau. Derudover fremhæver hun, at uddannelserne skal være tilgængelige i hele landet. Derfor er regeringen på vej med et udspil om netop det, lyder det fra ministeren. 

LÆS OGSÅ: Trods mangel på pædagoger: For få søger ind på uddannelsen