Venstre afviser konservative tanker om forhandlingsret til 'de gule': Vi skal værne om den danske model

20200825-180614-L-1920x1280we
Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Forhandlingsretten aftales ene og alene af arbejdsmarkedets parter, lyder det fra Venstre. Konservative fastholder, at den danske model trænger til et serviceeftersyn og kommer med en opsigtsvækkende opfordring til de gule fagforeninger.

Konservative vil give den danske arbejdsmarkedsmodel et serviceeftersyn - i takt med den traditionelle fagbevægelses faldende medlemstal, er det på tide at drøfte, om de gule fagforeninger skal have plads ved forhandlingsbordet. 

LÆS OGSÅ: Konservative vil "drøfte" forhandlingsret til gule fagforeninger

Meldingen blev grebet med kyshånd af Johnny Nim, landsformand i Det Faglige Hus, der mener, at medlemmer af alternative fagforeninger bliver holdt udenfor indflydelse.

Derfor skal Det Faglige Hus og andre 'gule' accepteres som en del af arbejdsmarkedets parter og eksempelvis have plads ved trepartsforhandlinger, sagde han til A4 Aktuelt i sidste uge.

Men de konservative tanker om at invitere de gule fagforeninger inden for i den danske models forhandlingsrum afvises af Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen. Det er ikke noget, politikerne skal blande sig i, lyder det:

"Forhandlingsretten aftales mellem parterne på arbejdsmarkedet, som er reguleret via hovedaftalen. Det er sådan, den danske model er indrettet. Det mener vi i Venstre, at vi skal værne om," skriver han i en mail til A4 Aktuelt.

LÆS OGSÅ: Det Faglige Hus kræver plads ved forhandlingsbordet: "Det er urimeligt, hvis en halv million lønmodtagere ikke er repræsenteret"

Hans Andersen (V) understreger, at Christiansborg skal blande sig udenom, så længe arbejdsmarkedets parter selv formår at regulere arbejdsmarkedet og løse problemerne på forsvarlig vis. 

"Det er noget ganske særligt for det danske arbejdsmarked. Men det betyder ikke, at vi ikke skal lytte til – og gå i dialog med - alle på det danske arbejdsmarked, herunder også fagforeninger som Det faglige Hus og Krifa," siger Venstres beskæftigelsesordfører.

K-ordfører: De gule må mande sig op

I Det Konservative Folkeparti fastholder man, at det er på tide at give den danske model et serviceeftersyn.

"Jeg er ikke bange for at stikke hovedet ind i hvepsereden," siger partiets beskæftigelsesordfører Niels Flemming Hansen til A4 Aktuelt. 

"Jeg skal ikke afgøre, om de gule fagforeninger skal have forhandlingsret eller ej. Men ud fra logikken om, at dem med flest medlemmer forhandler, så sker der en kraftig udvikling i disse år. Jeg så egentlig gerne, at alle danskere var repræsenteret ved forhandlingsbordet," fortsætter han. 

Samtidig har han en opfordring til Johnny Nim fra Det Faglige Hus, Eik Dahl Bidstrup fra Krifa og andre formænd i alternative organisationer.

"De gule fagforeninger skal til at mande sig op. Hvis man skal til forhandlingsbordet, skal man også gøre noget for det. Nu skal jeg ikke blande mig i, hvordan de driver deres butikker. Men de røde fagforeninger har FH som talerør," siger Niels Flemming Hansen (K) og fortsætter:

"De gule burde måske samle sig på samme vis. Så ville der være en meget større chance for at gøre sig gældende."

LÆS OGSÅ: Faglig kommentator: Planer om gul hovedorganisation kan udløse jordskælv på arbejdsmarkedet

GDPR