Sommerserie:
Vincent Hendricks: SVM-regeringen er blevet et kardinalpunkt på sondringen mellem teori og praksis

Vincent_Hendricks_S__ren_Bidstrup_Ritzau_Scanpix_1920_px_tre_to
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
"Teori og praksis kommer til tider på kollisionskurs. Og når det sker, taber teori. Hver eneste gang."
Sommerserie: Syv spørgsmål og svar

Sommerferien er over os. I den anledning har A4 Aktuelt givet ordet til en række samfundsaktører. De svarer på spørgsmål, som ser tilbage på det politiske halvår, der er gået siden folketingsvalget, og peger samtidig på de vigtigste dagsordener, når vi vender tilbage fra sommerferien.

Vincent Hendricks, dr.phil., ph.d. og professor i filosofi ved Københavns Universitet og forfatter til flere bøger

Hvad er det bedste og værste, SVM-regeringen har foretaget sig?

"Det bedste SVM-fostrede er den teoretiske idé, at såvel nationale som globale udfordringer Danmark står over for, fra arbejdsudbud til klimakrise og geopolitiske spændinger, bedst løses ved samarbejde hen over klassiske skillelinjer i det politiske landskab."

"Det værste er, at det i praksis heraf ikke nødvendigvis følger, at man altid skal samarbejde, når man sidder med det parlamentariske flertal. Om ikke andet udgør dette bedste-og-værste et kardinaleksempel på sondringen mellem teori og praksis."

Hvad er det bedste og værste, oppositionspartierne har foretaget sig siden valget?

"Det bedste og det værste, oppositionspartierne har måttet erkende og agere efter, er indsigten, som Linus Torvalds, den verdenskendte finsk-amerikanske softwareingeniør, der skabte operativsystemet Linux, kort, klart og koncist har formuleret det: 'Teori og praksis kommer til tider på kollisionskurs. Og når det sker, taber teori. Hver eneste gang.'”    

Hvilken politiker har gjort sig særligt bemærket siden valget?

"Den politiker, der har gjort sig mest bemærket siden valget, er præcis den parlamentariker, der for alvor har erkendt og ageret efter den amerikanske baseballspiller Yogi Berras devise: 'Teoretisk set er der ingen forskel mellem teori og praksis. I praksis er der.'"

Hvad er dit bedste råd til den kommende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)?

"Mit bedste råd til den kommende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation er for alvor at få under huden og agere efter oplysningstænker Immanuel Kants vise lærdom: 'Erfaring uden teori er blind, men teori uden erfaring er blot intellektuel ligegyldig leg.'"

Hvad er dit bedste råd til de danske arbejdsgivere?

"Jeg gentager med henblik på, at lige børn leger bedst: Mit bedste råd til danske arbejdsgivere er for alvor at få under huden og agere efter oplysningstænker Immanuel Kants vise lærdom: ”Erfaring uden teori er blind, men teori uden erfaring er blot intellektuel ligegyldig leg.'"

Hvilken offentlig faggruppe mener du bør have størst andel i regeringens lønløft? (pædagog, sosu, sygeplejersker, kontoransatte etc.)

"Den faggruppe i det danske samfund, hvis raison d’etre er at kombinere teori og praksis, og således i deres væsentlige samfundsgavnlige virke, på mest tilfredsstillende vis, kan løse ligningen: 

Viden = kundskab (teori) + færdighed (praksis) + ejerskab (selvstændighed)

Ville du anbefale dit barn at tage en erhvervsuddannelse?

"Uden tvivl – både i teori og i praksis: Min søn, Milton, har just færdiggjort sin bachelorgrad i webdesign fra Københavns Erhvervsakademi, og er netop optaget på kandidatuddannelsen i journalistik ved SDU – en aldeles marvfuld og vigorøs kombination af teori og praksis."