Virksomheder må vente længe på arbejdstilladelser til faglærte

20210811-125409-6-1920x1279we
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
En særlig ordning skulle sikre virksomheder mere faglært arbejdskraft fra udlandet. Men ventetiden er lang, og mange ender med at få afslag.

Virksomhederne må væbne sig med tålmodighed, hvis de vil hente faglært arbejdskraft fra lande uden for EU via en særlig positivliste for faglærte.

Ventetiden er steget fra 20 dage i september sidste år til 168 dage i samme måned i år, viser tal fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Samtidig ender mange ansøgninger med et afslag. Kun 32 ud af 103 ansøgninger er gået igennem. Det skriver Finans.

LÆS OGSÅ: Hoteller og restauranter må afvise gæster

Cheføkonom hos Lederne, Niklas Praefke, mener, at ordningen dumper, da der er 'for mange snubletråde for virksomhederne'.

- Hvis en virksomhed står og mangler folk, nytter det ikke at skulle vente i flere måneder på at få at vide, at det måske slet ikke kan lade sig gøre alligevel, siger han til Finans.

Den særlige positivliste for faglærte var et krav fra De Radikale for at indgå finanslovsaftalen i 2020. Det er en liste over erhverv på mindst faglært niveau, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark. For at hente udenlandsk arbejdskraft med ordningen skal arbejdsgiveren blandt andet leve op til et uddannelsesansvar og udbetale en løn, der er normal i forhold til jobbet.

Beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R) erkender over for Finans, at ordningen ikke blev den adgangsbillet til faglært arbejdskraft, som partiet håbede på. Hun mener, at det er ministerens ansvar, at ventetiden er for lang.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er heller ikke tilfreds med, hvor mange faglærte, der er kommet ind i landet på ordningen. Han er også træt af de lange sagsbehandlingstider, som han forsikrer, at han har fokus på at få bragt ned. I år er der ansat 33 årsværk til netop det, og flere vil komme til, siger Mattias Tesfaye til Finans.

GDPR