Det er enormt vigtigt, at vi har et grønt afsæt i fagbevægelsen, siger Ingeniørforeningens formand Thomas Damkjær Petersen. Sammen med blandt andre HK og Dansk Sygeplejeråd, er han med i en ny grøn alliance, der vil arbejde for, at klima er på den politiske dagsorden også efter valget. Foto: Ingeniørforeningen.

Fra røde pølser til grønne linser: Nu melder fagbevægelsen sig ind i klimakampen

18. maj, 8:00
Moderne arbejdskamp er også klimakamp, mener en række fagforbund. I årevis har fagbevægelsen sovet, men nu ser vi en ketchup-effekt, hvor organisationer bliver grønne, vurderer ekspert.

Dansk fagbevægelse har historisk været synonym med røde faner og røde seler. Men moderne arbejdskamp er også klimakamp, og fagbevægelsens faner skal i fremtiden både være røde og grønne.

En rundspørge gennemført af A4 Nu viser, at en lang række fagforbund mener, at dansk fagbevægelse også skal være en klimabevægelse. Både for at mindske klimaforandringerne og for at sikre gode danske arbejdspladser i fremtiden.  

I dag har Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og fagforbund som 3F, Dansk Metal, Ingeniørforeningen, Dansk Sygeplejeråd og Dansk El-forbund en klima- og bæredygtighedspolitik. Og i blandt andre FOA, Teknisk Landsforbund  og Fødevareforbundet NNF er man i gang med at udarbejde en klimapolitik.

Der serveres færre CO2-belastende bøffer og flere vegetarretter i kantinen i samtlige forbundshuse, ligesom der er fokus på energiforbruget.     

Ny grøn alliance

Desuden er en stribe fagforbund som Ingeniørforeningen, Dansk Magisterforening, Danmarks Lærerforening, Dansk Socialrådgiverforening og HK gået sammen med blandt andre Greenpeace og Mellemfolkeligt Samvirke i en ny grøn alliance ’Broen til fremtiden’.    

Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA, mener, at det er bydende nødvendigt, at fagbevægelsen er kommet ind i klimakampen.

Som fagbevægelse skal vi tage klimaet alvorligt og sikre det, så vi også kan have gode arbejdspladser til vores børn og børnebørn.
Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA.

- Det er enormt vigtigt, at vi har et grønt afsæt i fagbevægelsen. Selvfølgelig skal vi varetage vores medlemmers interesser og kæmpe for bedre løn- og arbejdsforhold, for det er det, som fagbevægelsen er sat i verden for. Men hvis vi ikke har en klode at have medlemmer på, har vi heller ikke selv nogen berettigelse, siger han. 

IDA-formanden fremhæver, at der ikke er nogen modsætning mellem at være fagbevægelse og klimabevægelse.

- Nogle gange skal man op på den store klinge og sige, at som fagbevægelse skal vi også tage klimaet alvorligt og sikre det, så vi også kan have gode arbejdspladser til vores børn og børnebørn, fastslår Thomas Damkjær Petersen.

Ingeniørforeningen har sammen med Dansk El-forbund været blandt de første fagforbund herhjemme til at formulere politik til en klimavenlig omstilling. Både ingeniører og elektrikere arbejder med intelligente energiløsninger, så ud over et klimahensyn handler det også om, at den grønne omstilling sikrer job og beskæftigelse.

Solidariteten gælder også Moder Jord 

HK-formand Kim Simonsen har også meldt sig ind i klima-kampen. 

- Hvis du ikke kan trække vejret, har vi så en fagbevægelse? Fagbevægelsen er og skal være rød, men rød er solidaritetens farve, og solidariteten gælder også Moder Jord og klima, konstaterer han.  

Men Danmarks næststørste fagforbund har ikke en formuleret nedskreven politik på klimaområdet. Og det er der heller ingen planer om, noterer Kim Simonsen.

- Man kan sagtens arbejde med klima uden at have papir på det, bedyrer han og tilføjer, at FN's verdensmål er ledetråden for store dele af HK's arbejde. 

Også Jørgen Juul Rasmussen fra Dansk El-forbund betoner, at klimakamp er forudsætningen for, at der fortsat er arbejdspladser.

- Klima berører vores alle sammens liv og arbejdsliv, og derfor skal fagbevægelsen sikre, at det bliver et centralt emne både i og efter valgkampen. en. Jeg er meget optaget af, at Danmark bliver et grønt produktionsland, fordi der er så mange gevinster for både beskæftigelse og klima. Men det kræver, at politikerne investerer i de rigtige teknologier, siger han.

Som eksempel nævner elektrikernes formand, at de nye supersygehuse bygges konventionelt i stedet for klimarigtigt. Simpelthen fordi regningen ville blive dyrere for det klimarigtige supersygehus.

Diskussionen om klimaet er kommet tyve år for sent i fagbevægelsen, men nu kommer der så noget, der ligner en kæmpe ketchupeffekt.
Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker.

- Det er dyrere at bygge grønt, men på langt sigt er det godt for klimaet, ligesom el-regningen bliver billigere. Det frigør så penge til velfærd på langt sigt. Så på tværs af fagbevægelsen skal vi presse politikerne for at få mere klimarigtige løsninger, siger han.

Frem til valgdagen 5. juni vil Jørgen Juul Rasmussen opfordre sine medlemmer til at sætte kryds ved en kandidat, der tager klima-politikken alvorligt.  

- Vi støtter hverken kandidater eller politiske partier, men vi siger til elektrikerne, at man skal stemme på en kandidat, der vil klimaet det bedste, siger han.

Grøn politik er også fordelingspolitik

Fagbevægelsens Hovedorganisation FH, der repræsenterer cirka 1,4 millioner lønmodtagere, har også vedtaget en række grønne pejlemærker og opfordrer politikerne til, at Danmark og EU skal gå forrest og opfylde målene i Paris-aftalen (200 landes fælles plan for at dæmme op for udledningen af drivhusgasser og menneskeskabte klimaforandringer, red.)

For FH er det vigtigt, at den grønne omstilling bliver social retfærdig, pointerer formand Lizette Risgaard. 

-  Klimapolitik handler også om fordelingspolitik. Vi skal have alle med – og den grønne omstilling skal ikke vende den tunge ende nedad. Der skal kompenseres for de fordelingsmæssige konsekvenser, der kan komme. Vi skal sikre, at der i fremtiden også er gode job til alle. Det kræver, at vi investerer i fællesskab i ny teknologi, i sikkerhedsnettet og i uddannelse, siger hun. 

At få en hakkebøf skal ikke være en luksus for de rige. Det er ikke individet, der skal løse klimakrisen. Det er fællesskabet.
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

Lizette Risgaard glæder sig over, at klima fylder så meget i valgkampen. Men hun pointerer, at politikerne  skal komme med troværdige bud på, hvordan vi sikrer en socialt retfærdig grøn omstilling.

- Det er uretfærdigt, hvis det er dem med mindst i samfundet, der skal betale mest for den grønne omstilling. Så ryger den demokratiske opbakning til projektet. Vi så det med de gule veste i Frankrig, da Macron ville være grøn og hæve benzinafgifterne. At få en hakkebøf skal ikke være en luksus for de rige. Det er ikke individet, der skal løse klimakrisen. Det er fællesskabet, fastslår Lizette Risgaard.

Sovet i timen

Selvom store dele af fagbevægelsen nu rykker på klima-dagsordenen, er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen alt andet end imponeret.

- Fagbevægelsen har sovet i timen og været meget defensive på klimaområdet, så det er godt, at de nu omsider vågner, siger Henning Jørgensen.

Han henviser til, at det er 20 år siden, at man vedtog den såkaldte Lissabon-strategi, der skulle sætte retningen for europæisk politikudvikling. Gennem social dialog var ambitionen, at der skulle sikres flere, bedre og mere bæredygtige job i Europa.

- Men der har været et gevaldigt efterslæb både i dansk og europæisk fagbevægelse for at tage ansvar for bæredygtige job. Fagbevægelsen har haft travlt med at tackle krisen, arbejdsløshed og medlemstab. Diskussionen om klimaet er kommet 20 år for sent i fagbevægelsen, men nu kommer der så noget, der ligner en kæmpe ketchupeffekt, siger han.

Når IDA, Dansk El-forbund og andre faglige ledere taler om, at klimakamp og arbejderkamp hører sammen, er det ifølge arbejdsmarkedsforskeren ikke bare en sang fra de varme lande.

- Uden bæredygtighed kan du ikke få økonomisk vækst til at være fornuftigt og gode arbejdspladser i fremtiden. Derfor skal en moderne fagbevægelse også være en klimabevægelse. Tingene hænger jo sammen, siger han.

Efter en periode, hvor klimakamp var sådan en veganer-ting, er det nu noget, som vi alle sammen tager alvorligt. For mig er det vigtigt, at vi i fagbevægelsen går ind og sikre nogle store kollektive løsninger for klimaet.
Jørgen Juul Rasmussen, Formand for Dansk El-Forbund. 

Henning Jørgensen understreger, at klima kan blive en vindersag for fagbevægelsen, hvis de griber den rigtigt an. Blandt andet kan et grønt engagement få unge til at se fagforbund som andet end et tungt apparat og mere som en aktivistisk bevægelse.

- Klimaet er en mulighed for at revitalisere fagbevægelsen ved at indgå alliancer med andre interesseorganisationer og vise, at man er en social kraft, der er parat til at tage samfundsansvar over en bred front, siger han.

Bedre sent end aldrig

Formand for Dansk El-forbund Jørgen Juul Rasmussen giver arbejdsmarkedsforskeren ret i, at store dele af dansk fagbevægelse har været defensive i klima-politikken.

- Han har lidt ret. Det har han jo. Men bedre sent end aldrig. Efter en periode, hvor klimakamp var sådan en veganer-ting, er det nu noget, som vi alle sammen tager alvorligt. For mig er det vigtigt, at vi i fagbevægelsen går ind og sikre nogle store kollektive løsninger for klimaet, siger han.

Selvom HK allerede i 1997 pakkede sin kongres ind i grønne farver og løbende har drøftet miljø og klima, har det ikke været prioriteret højt, erkender Kim Simonsen. 

- Vi har ikke arbejdet nok med klima, det er der nok ingen tvivl om. Men via vores bestyrelsesposter i pensionsselskaberne, som jo er medlemmernes penge, har vi i den grad været med til at tage fat om klimaproblemerne. Der har pensionskasserne jo været fremsynede og investeret milliarder i vindmølleindustri og den grønne energisektor. På den måde har danske pensionskasser været frontløberne i omstilling til mere klimavenlig produktion, siger han.

Vegetarmad og uddannelser

Men ketchupeffekten, som arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen taler om, er ifølge A4 Nu´s kortlægning tydelig. 

Internt i forbundshusene er blandt andre Dansk Metal, 3F, FH og HK langt med at omstille sig til nye tider. På de grønne plæner udenfor smedenes forbundshus bliver græsset slået med robotplæneklippere, der kører på strøm. Og de udekørende konsulenter kører hybridbiler og elbiler, ligesom der er elcykler i garagen. Endelig er Dansk Metal gået væk fra plastikglas, ligesom der er vegetarmenu hver dag i kantinen. 

I det hele taget er kantinedrift i fagbevægelsen gået all in på klimatiltag. I 3Fs forbundshus har kantinen fokus på at minimere madspild, så der er ingen bakker, mindre tallerkner og salg af madrester inden fyraften. Og der er grønne retter på buffetten både af hensyn til miljø og klima. I både FOA og Teknisk Landsforbund er der kødfrie dage og arbejdes på nul plastikbestik og nul vand på plasticflasker.

Og i HK indsamles blandt andet kaffegrums til bioaffald, ligesom man minimerer madspild ved at bruge for eksempel grøntsagsrester til friskpresset juice. 

Fagbevægelse med i ny grøn alliance 

"Broen til Fremtiden" er navnet på en ny grøn alliance, der samler store dele af dansk fagbevægelse samt miljø- og udviklingsorganisationer.

Alliancen kommer med tre markante krav om et CO2-neutralt Danmark i 2040, et massivt politisk fokus på grøn transport og et stop for nye tilladelser til udvinding af olie og gas i Nordsøen.  

HK, FOA, Danmarks Lærerforening, Dansk Magisterforening, Dansk Sygeplejeråd, Dansk Socialrådgiverforening, Ingeniørforeningen IDA, Bibliotekarforbundet, Lægeforeningen, DJØF  og Prosa er blandt andet med i alliancen. Forskernes Klimanetværk, Greenpeace Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke og Danmarks Naturfredningsforening er også med. 

Flere fagforbund forventes at melde sig til, oplyser Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen. 

Derudover arbejder mange forbund med at mindske klimaaftrykkene i de store forbundshuse. Der er blandt andet energibesparende cirkulationspumper i Dansk Metal, solpaneler på taget og indkøb af dansk vindenergi fra Anholt i 3F.  

HK-formand Kim Simonsen betoner, at fagbevægelsen også har en vigtig rolle i at få mere undervisning i klima, bæredygtighed og FN's klimamål ind på erhvervsuddannelserne.  

Lone Engberg Thomsen, formand for Teknisk Landsforbund, peger på, at fagforbund være frontløberne i både at tilpasse og udvikle nye uddannelser, der afhjælper klimaproblemerne. Som eksempel nævner hun uddannelsen som energiteknolog, der blev godkendt som en deltidsuddannelse efter opfordring fra Teknisk Landsforbund og erhvervsakademierne. 

- Året efter havde et af vores medlemmer fundet energibesparelser for syv millioner kroner i sin praktikperiode. Det svarer til 13.000 megawatttimer sparet per år. Det er et fantastisk eksempel på, at vi som fagbevægelse kan være med til at præge samfundet i mere klimavenlig retning via vores indflydelse på uddannelserne, siger hun. 

Nu er klima-politik en kerneværdi for fagforeninger 

A4 Nu har spurgt en lang række fagforbund om de har en klima- og bæredygtighedsstratetegi. Her følger et udpluk af svarene:

3F: Respekt for og hensyntagen til miljøet er en kerneværdi for 3F. Det udmøntes gennem faglig-politiske mål om blandt andet erhvevsuddannelser med fokus på bæredygtige produktionsmetoder. 3F vil sikre miljøet for de kommende generationer og mindske den globale ulighed med hensyn til bedre beskyttelse af miljøet.  Indsatsen skal ses i lyset af FN's 17 verdensmål, hvor fagforbundet i sær har fokus på bæredygtig vækst og ordentlige job.  3F forbereder debatmøder om verdensmålene i større danske byer.

Dansk El-forbund: I 2007 vedtog forbundet en energipolitik, der har til formål at understøtte klimavenlig omstilling. Elektrikerne kan gøre en vigtig forskel i den grønne omstilling, og i forbundet arbejder arbejder flere konsulenter med energipolitik, teknologisk udvikling og udvikling af elektrikeruddannelsen, så den matcher kompetencekrav i den grønne omstilling. 

Dansk Metal: Vi skal værne om den danske grønne styrkeposition til gavne for bæredygtigheden og danske arbejdspladser, mener smedenes og finmekanikernes fagforbund. På europæisk niveau er særligt EU's 2030-klimamål, Paris-aftalen og Danmarks konkurrenceevne et overordnet pejlemærke for Metals stillingtagen i energipolitiske spørgsmål. Klimaudfordringer skal tages alvorligt, men bør særligt løses på europæisk og globalt plan, for forurening og global opvarmning lader sig - i modsætning til konkurrenceevne - ikke begrænsse af geografi, mener Metal.

Ingeniørforeningen:  Forbundet arbejder for, at Danmark får en smart og effektiv omstilling til 100 procent vedvarende energi. Driften af IDA-huset sker efter FN's verdensmål. Konferencer om miljø og klima. Energi- og klimaudvalg i forbundet udpeget af hovedbestyrelsen arbejder med politikudvikling på området og igangsætter forskellige aktiviteter. 

FOA: Har ikke en nedskreven klima-politik lige nu men arbejder på det.  FOA har været med til at etablere 'Broen til fremtiden' og mener, at Danmark og fagbevægelsen som minimum skal leve op til Paris-aftalens mål og FN's 17 verdensmål både i ord og konkret handling.  Som fagbevægelse har vi ligeledes et stort ansvar for, at de byrder, der nødvendigvis vil følge af en mere ansvarlig og nødvendig politisk kurs, ikke skal bæres af de svageste i samfundet, pointerer sektorformand Reiner Burgwald. 

HK: Fagbevægelsen skal samarbejde om at bidrage til udviklingen af grønne job og via erhvervsuddannelserne sikre bæredygtig administration og produktion. HK er med i 'Broen til fremtiden'.   

Kontakt
Jobannoncer

[email protected]ier.dk
+45 7174 7377

Kommercielt samarbejde

Jesper Berg
[email protected]
+45 93990460

A4 Medier er en del af A4 Medier Aps
CVR-nr. 31470021
Islands Brygge 32D
DK-2300 København S

Ansvarshavende chefredaktør

Nicolai Kampmann
[email protected]


Annoncering

Forretningsbetingelser

Cookies

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål til abonnementer, jobannoncer eller generelt behov for hjælp, så skriv til [email protected] eller ring 93 99 04 60 ...