Beskæftigelses-politikere i Københavns Kommune: Budgetaftalen for 2023 tager fortsat hånd om de ledige og de udsatte

I ET DEBATINDLÆG HER HOS A4 MEDIER mener Andreas Kiel (S), at vi med budgetaftalen for 2023 i København svigter de ledige og udsatte. Intet kunne være mere forkert.
LÆS OGSÅ: S-politiker: Enhedslisten svigter de ledige og udsatte med budgetaftale i København
Budgetaftalen for 2023 indeholder en lang række indsatser, der kommer ledige københavnere til gavn. Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen har blandt andet fået midler til flere virksomhedsplaceringer for ledige, til udsatte unge, til sygemeldte borgere med handicap samt til ledige, der uddannes til velfærdsområderne og til lavere sagsstammer for sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaringsforløb.
Vi har valgt netop at prioritere arbejdet med lavere sagsstammer, så ledige og udsatte bliver mødt af sagsbehandlere, der har ordentlig tid til at se det hele menneske og have blik for de hensyn, der skal tages til den enkelte.
En anden grund til at prioritere lavere sagsstammer er, at det gør det muligt for medarbejderne i jobcenteret i langt højere grad at bruge deres faglighed.
Lavere sagsstammer giver altså god mening for både de ledige og for medarbejderne. Og derudover kan vi også se, at lavere sagsstammer gør en klar forskel med hensyn til, hvor mange vi får i arbejde.
Vi videndeler selvfølgelig stadig
Andreas Kiel mener i sit indlæg også, at budgetaftalen for 2023 i København negligerer samarbejdet med a-kasserne, hvilket bestemt heller ikke holder stik.
Det er sandt, at det hedengangne Samarbejdsportalen (i dag Samarbejdsforum, red.) tidligere har faciliteret videndeling og erfaringsudveksling mellem a-kassemedarbejdere og jobcentermedarbejdere, og hvert år har stået for fire årlige arrangementer, en hjemmeside og forskellige nyhedsbreve. Det har alt sammen været betalt af budgetmidler.
LÆS OGSÅ: Jobcenteransatte advarer mod S-udspil: "De går til valg på syge menneskers bekostning"
Men blot fordi samarbejdet ikke fortsætter i sin vante form, betyder det langt fra, at jobcenteret ikke længere samarbejder med a-kasserne. Det gør jobcenteret allerede i dag, og det vil de fortsat gøre.
Vi er slet ikke i tvivl om, at det gode samarbejde om blandt andet fællessamtaler og sikring af gode overgange mellem a-kasse og jobcenter helt naturligt vil fortsætte og kun blive intensiveret fra 2024, når indsatsen for dagpengemodtagere de første tre måneder skal ligge i a-kasserne.
Idet der ikke længere er afsat budgetmidler, er det ikke muligt at videreføre det nuværende Samarbejdsforum uændret, men Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen er i gang med se på, hvordan vi kan videreføre visse elementer i en anden form.
Høj faglighed hos medarbejderne
Endelig nævner Andreas Kiel i sit indlæg, at det vil påvirke fagligheden, at Samarbejdsforum nedlægges.
Den frygt deler vi slet ikke. Både fordi vi naturligvis stadig vil have fokus på, at der er faglig sparring, og fordi vi har valgt at tage ved lære af den kæmpe udvikling som for eksempel jobcenteret på Lærkevej har været igennem, hvor der skete en markant ændring i blandt andet antal sagsstammer og arbejdsvilkår, hvilket har medført mere tilfredse medarbejdere og en bedre sagsbehandling.
LÆS OGSÅ: Borgere i klemme i systemet får lettere adgang til bisiddere i København
Så vi frygter ikke for fagligheden, da vi netop vælger at sikre den; både gennem uddannelse og ordentlige arbejdsvilkår. Alle medarbejdere i jobcenter København gennemfører allerede nu den såkaldte ’BIF-uddannelse’, der afholdes i regi af Københavns Professionshøjskole. Den sikrer en høj faglighed hos medarbejderne i jobcenter København.
Derfor behøver Andreas Kiel slet ikke frygte for hverken de ledige eller de udsatte borgere i København. Der bliver fortsat taget god hånd om begge grupper.