Ane Halsboe om udenlandsk arbejdskraft: De kan potentielt godt tage arbejde fra danskere

20220209-112920-L-1920x1298we
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) under et samråd i Folketinget i 2022. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danske unge og seniorer skal i arbejde først, inden vi skaffer mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark, mener beskæftigelsesministeren.

Den nyslåede beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil prioritere at få arbejdsløse danskere i job først, inden hun vil skaffe mere udenlandsk arbejdskraft fra tredjeverdenslande til Danmark. 

Det skriver Politiken.

”(..) Jeg synes jo faktisk, at det (udenlandsk arbejdskraft, red.) potentielt godt kan tage noget fra nogen, så længe vi har danske arbejdsløse, så længe vi har 45.000 unge, der hverken er i uddannelse eller arbejde, så længe vi har seniorer, der oplever, at hvis de mister deres job i slutningen af arbejdslivet, så kan de ikke få foden indenfor igen,” siger Ane Halsboe-Jørgensen til Politiken.

Regeringen vil øge arbejdsudbuddet med 45.000 personer frem mod 2030. Flere langtidsledige og aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere skal ud på arbejdsmarkedet, og så vil man knække sygefraværskurverne i det offentlige.

Ny ordning for certificerede virksomheder

Men selvom beskæftigelsesministeren i interviewet med Politiken siger, at hun vil prioritere danske ledige først, så har den nye SVM-regering også ambitioner om at hente flere udlændinge til Danmark. 

Regeringen agter således at sænke den såkaldte beløbsgrænse fra 445.000 til 375.000 kroner om året, så der kan hentes flere udlændinge ind til de ledige stillinger i danske virksomheder. Den lavere beløbsgrænse skal dog kun gælde, mens ledigheden er lav.

LÆS OGSÅ: Minister på trapperne med lovforslag: Sådan vil hun slanke kommunernes jobindsats

Derudover vil regeringen indføre en ny beløbsgrænse for certificerede virksomheder, der har ordnede løn- og arbejdsvilkår.

Beløbsgrænsen angiver, hvor meget ikke-EU-borgere maksimalt må tjene, hvis de kommer til Danmark for at arbejde.

Både private og offentlige arbejdspladser har længe manglet kvalificeret arbejdskraft. I 2030 vurderes det, at Danmark vil mangle 99.000 faglærte, hvis ikke der bliver gjort noget.

GDPR