Dansk Metal i forsvar for jobcentrene: "Vi kan aflaste jer"

20210906-171503-5-1920x1280we__3_
Dansk Metal overtager gerne, for egen regning, dagpengemodtagernes kontaktforløb. Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Hvis milliardbesparelserne bliver en realitet, vil Dansk Metal overtage kontaktforløbet for de forsikrede ledige.

Både HK Kommunal og Dansk Socialrådgiverforening har tydeligt markeret deres holdning til de besparelser på beskæftigelsesindsatsen, som flere partier lagde op til under valgkampen. 

Nu melder Dansk Metal sig også i koret af bekymrede stemmer. 

“Det, der bekymrer os, er, at politikerne jagter gevinster på den korte bane uden at tænke over, hvad omkostningerne vil være på den lange bane. Det kan ende i samme mareridt som hos SKAT,” siger John Larsen, der er hovedkasserer i Dansk Metal. 

Man slog bunden ud af indsatsen, og det blev meget dyrt for samfundet
John Larsen, der er hovedkasserer i Dansk Metal

Han henviser til, at man i 2005 flyttede ansvaret for at opkræve skat fra kommunerne til staten og sparede 5.000 medarbejdere. 

“Man slog bunden ud af indsatsen, og det blev meget dyrt for samfundet, og siden har man brugt oceaner af ressourcer på at genoprette den. Og det endte med, at staten måtte geninvestere milliarder. Det kan også ske på beskæftigelsesområdet.”

LÆS OGSÅ: HK Kommunal: Politikere bruger skamløst jobcentrene som hæveautomat

Det hører til sjældenhederne, at fagforeningen for industriteknikere, smede og mekanikere går så markant ind og direkte blander sig i den offentlige debat om den aktive beskæftigelsesindsats. 

Besparelserne kommer på dagsordenen

Det gjorde foreningen heller ikke, da hovedparten af de blå partier i løbet af året ytrede ønsker om at spare milliarder og sågar helt at lukke jobcentrene uden planer for, hvad den aktive arbejdsmarkedspolitik skal kunne levere. Dråben blev, da også Socialdemokratiet, i valgkampens slutspurt, kom med en spareplan på tre milliarder på indsatsen. 

“Det havde jeg ikke set komme. Med det budskab kan vi jo se, at uanset hvordan regeringskonstellationen bliver, så vil besparelserne være på dagsordenen. Derfor mener vi, det er nødvendigt at råbe vagt i gevær.”

 John Larsen er især bekymret for, at det vil gå ud over de rettigheder, som ledige har, og som han mener, er en af grundstenene i den aktive beskæftigelsesindsats.

Vi ønsker ikke besparelserne, hvis det bliver på bekostning af de ledige. Men hvis det sker, så kan vi aflaste jobcentrene
John Larsen, hovedkasserer i Dansk Metal

Det drejer sig særligt om retten til uddannelse og efteruddannelse, herunder seks ugers jobrettet uddannelse og retten til at blive faglært via et uddannelsesløft, som nu bliver permanent med aftalen om 'Danmark kan mere 1'.

Men også retten til selvfunden virksomhedspraktik eller løntilskud er værdifulde, mener Dansk Metal. Det gælder blandt andet virksomhedspraktik, seks ugers jobrettet uddannelse og muligheden for at ufaglærte kan videreuddanne sig på 100 procent dagpenge.

“Vi kan se, at det er rettigheder, der virker. Flere får et uddannelsesløft eller et kompetenceløft, der giver dem fodfæste på arbejdsmarkedet. Flere får en erhvervsuddannelse eller et relevant certifikat, som er det, vores samfund har brug for, især i forbindelse med den grønne omstilling,” fortæller John Larsen.

Vil overtage kontaktforløb

Hvis milliard-besparelserne bliver en realitet har Dansk Metal en konkret anbefaling: 

“Hvis det sker, så giv os hele kontaktforløbet for de forsikrede ledige. Vi har vist, at vi er gode til det, og medlemmer er tilfredse med forløbet,” siger han og henviser til a-kasseforløbet, hvor udvalgte a-kasser i en forsøgsperiode på tre år overtog ansvaret for de forsikrede ledige i de første tre måneders ledighed.

I sommer blev det aftalt - som led i den allerede aftalte besparelse på beskæftigelsesindsatsen - at a-kasserne skal overtage kontaktforløbet i netop de første tre måneder af ledighedsperioden i 2024. 

Det er det forløb, som Dansk Metal altså er villig til at overtage i hele ledighedsperioden på to år, hvis besparelsen bliver en realitet. 

LÆS OGSÅ: Analyse: KL i massivt forsvar for jobcentermedarbejdere, der er ramt af granatchok

“Ordet “hvis" er vigtig i den sammenhæng. For vi ønsker ikke besparelserne, hvis det bliver på bekostning af de ledige. Men hvis det sker, så kan vi aflaste jobcentrene på den måde. Vi har branchekendskabet, og ved hvad virksomhederne vil have, og hvad de forsikrede ledige har brug for. Og jobcentrene kan bruge ressourcerne på de ledige, der har andre problemer end ledighed.” 

GDPR