Jobcenter Esbjerg sætter fritidsjobsindsats i system: "Vi vil forebygge, at unge havner i et jobcenter"
I fire år har Esbjerg Kommune arbejdet systematisk og opsøgende med at få flere unge ud i et fritidsjob.
Torsdag kulminerer indsatsen med en stor konference, hvor kommunens politikere, ledere, virksomheder, skoler og andre samarbejdspartnere deltager.
Sektionsleder i Jobcenter Esbjerg Peter Nikolajsen har stået i spidsen for indsatsen, og han kan tydeligt mærke, at unge i alderen 13-19 år har gavn af at få erfaring fra arbejdsmarkedet.
”Fritidsjob er godt i forhold til mange ting. Dels sikrer det, at de unge får mod på at komme videre i arbejde eller uddannelse, og samtidig holder det dem væk fra mindre spændende miljøer og kriminalitet,” siger Peter Nikolajsen til A4 Beskæftigelse.
LÆS OGSÅ: Cabi truet af lukning: 20 års arbejde med udsatte borgere risikerer at være slut
Esbjerg Kommune oplevede for nogle år siden, at unge i skolealderen fravalgte at have et fritidsjob. Derfor fik kommunen i 2019 og 2020 støttekroner fra henholdsvis Lauritsen Fonden og Den A.P. Møllerske Støttefond til at udvikle to forskellige projekter, der skulle få flere unge ud på arbejdspladserne efter skoletid.
Sætter ind i boligområde
Kernen i de to projekter er, at jobkonsulenter fra Jobcenter Esbjerg kommer ud på syv forskellige skoler og fortæller om gevinsterne ved det at have et fritidsjob. Det sker i et tæt samarbejde med de lokale virksomheder.
De seneste resultater fra projektet ’Fritidsjobindsatsen’ viser, at ud af 70 jobforløb har 86 procent af unge efterfølgende fået et fast fritidsjob.
Vi oplever, at det bliver stadig sværere at få unge mennesker fra Varde Kommune, er jeg begyndt at kigge mod Esbjerg, og det er faktisk der, jeg hovedsageligt ansætter fra
Victor Buch, butikschef, West Wind Blåvand
Når Esbjerg Kommune slår dørene op til konferencen torsdag, er fokus på at få flere unge fra det udsatte boligområde Østerbyen i Esbjerg i arbejde. Mange af de unge fra området har begrænset viden om arbejdsmarkedet, fordi en del af deres forældre er på offentlig forsørgelse. Den basale viden om, hvad det vil sige at være en del af et arbejdsfællesskab mangler.
”De har ikke støtte hjemmefra, hvor forældrene kan være uden arbejde. Det gør, at forældrene ikke har kontakter til arbejdsmarkedet, og det gør det svært for deres børn at finde et fritidsjob,” forklarer Peter Nikolajsen og fortsætter:
”Vi vil gerne forebygge, at unge havner i et jobcenter. Det er jo ikke den bedste start på livet. Vi tager ud på skolerne og taler med de unge. Vi har kontakt med deres lærere og vejledere, og de kan også kontakte os, hvis de har unge, som gerne vil have et fritidsjob. De unge ved også, hvem vores fritidsjobkonsulent er på deres pågældende skole. Det handler meget om synlighed og om at fortælle den gode historie om, hvad det vil sige at prøve sig af på arbejdsmarkedet.”
Butikschef: Indsats er rekrutteringshjælp
De lokale virksomheder nyder godt af den vestjyske kommunes fokus på de unge. I Facebookgruppen ’Fritidsjob i Esbjerg Kommune’, som kommunen har oprettet, kan virksomhederne annoncere efter den arbejdskraft, de søger.
Det har tøjkæden West Wind Blåvand benyttet sig af. Kæden ligger ganske vist i nabokommunen Varde, men kæden er begyndt at søge efter medarbejdere i Esbjerg Kommune, hvor rekrutteringsgrundlaget er større.
”Vi oplever, at det bliver stadig sværere at få unge mennesker fra Varde Kommune. Derfor er jeg begyndt at kigge mod Esbjerg, og det er faktisk der, jeg hovedsageligt ansætter fra,” forklarer Victor Buch, butikschef i West Wind Blåvand, til A4 Beskæftigelse.
”En jobkonsulent fra Esbjerg Kommune kontaktede mig, da de så, jeg søgte medarbejdere. Jeg har også været inviteret til deres fritidsjobmesser,” fortæller han.
Tilpasser arbejdsopgaver
Kæden har stor erfaring med at ansætte unge fritidsjobbere, og lige nu har den omkring 30 unge under 18 år ansat. Hvilke arbejdsopgaver, de sættes til, afhænger af deres alder, fortæller Victor Buch.
”Det er typisk lettere opgaver som at lægge tøj sammen og pakke tøj. Det kan også være lettere rengøringsopgaver. Jo ældre de er, jo flere opgaver får de. De ældste fritidsjobbere har også kundekontakt,” siger butikschefen.
Esbjerg Kommunes fritidsjobsindsats er en del af kommunens Vision 2025, der handler om at skaffe kvalificeret arbejdskraft i alle aldre til det lokale erhvervsliv.
De to projekter, kommunen har fået støttekroner til at gennemføre, udløber i henholdsvis 2023 og 2024. Men kommunen har fremsat et budgetforslag, hvor man vil forsøge at finde penge til at gøre indsatsen permanent.