Evaluering: Fodboldtræning og jobfokus får unge i job og uddannelse

20220907-093024-L-1920x1279we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Unge langtidsledige er kommet i arbejde og uddannelse efter at have deltaget i et banebrydende projekt, hvor fodboldtræning kombineres med beskæftigelsesindsatser. Forskere glæder sig over evalueringen af projektet, som 12 kommuner har deltaget i.

To gange fodboldtræning om ugen har fået langtidsledige unge i job og uddannelse.

Det viser et nyt forskningsprojekt, Vive har foretaget i samarbejde med Dansk Boldspil-Union (DBU) og 12 kommuner.

Projektet hedder ’Fodbold for fremtiden’, og her kobles fodboldtræning sammen med beskæftigelsesrettede aktiviteter for unge i alderen 18 til 29 år. Det drejer sig om unge, der hverken er i job eller uddannelse.

LÆS OGSÅ: Nytteaktivering blev droppet: Pisk fik ikke unge tættere på arbejdsmarkedet

Evalueringen af projektet viser, at 34 procent af de unge, der har deltaget, efterfølgende er kommet i ordinært arbejde, mens 19 procent er startet på en uddannelse.

”For de unge har det stor betydning, at de i Fodbold for Fremtiden har et fællesskab med ligesindede unge. De unge oplever at kunne spejle sig i hinanden; de lader sig inspirere af hinanden, for eksempel i forhold til praktikforløb og drømme for fremtiden, samtidig med at de kan drøfte usikkerheder, udfordringer og benspænd med hinanden. Det giver dem en oplevelse af at høre til,” skriver Vive i et inspirationshæfte om projektet.

Vigtigt med en relation til de unge

Konkret består fodboldtræningen af hold på 10-25 unge, der trænes af et par jobkonsulenter fra kommunen og af en fodboldtræner fra en lokal klub. Sammen med træningen får de unge tilbudt indsatser som mentorforløb, praktikforløb og jobkurser, der skal gøre dem parate til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet.

Når jobkonsulenterne træner de unge, har de fra tættere hold mulighed for at følge de unges udvikling og voksende selvtillid.

”Hvis vi skal flytte de unge, så kræver det, at vi får en relation til dem. Vi ser dem to gange om ugen. Hvor mange gange ser en sagsbehandler dem, 20 minutter om måneden, hvor vi ser dem tre timer to gange om ugen på en helt anden måde,” udtaler en jobkonsulent i evalueringen.

Vive har evalueret projektet fra foråret 2020 til vinteren 2022/23. Læs meget mere om ’Fodbold for fremtiden’ her.