Fra svigt til succes: Massiv stigning i flygtninge med job

20150318-165549-L-1920x1280we
På bare syv år har markant flere flygtninge fået et arbejde at stå op til. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Konjunkturer og IGU-uddannelsen har fået markant flere flygtninge og familiesammenførte i job, viser ny analyse.

På bare syv år har markant flere flygtninge fået et arbejde at stå op til.

Faktisk er andelen af flygtninge og familiesammenførte med job steget med hele 40 procentpoint – fra 15 procent i 2016 til 55 procent i 2023.

Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) på baggrund af tal fra Jobindsats.dk.

LÆS OGSÅ: Nyt studie om JobFirst-indsats: Giver kun en lille jobeffekt hos indvandrere fra tredjelande

Den positive udvikling skal ifølge arbejdsgiverforeningen dels tilskrives fremgang i samfundsøkonomien, men også etableringen af integrationsuddannelsen (IGU), der har hjulpet flygtninge ind på det danske arbejdsmarked.

”Vi må erkende, at indsatsen tidligere var for passiv over for denne gruppe. Det var et samfundsmæssigt svigt. Alle skal have mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet, og det kræver en aktiv og arbejdsmarkedsrettet indsats,” siger Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i DA, til A4 Beskæftigelse.

Ansættes i transportbranchen

Danmark rundede forleden en milepæl med tre millioner personer i beskæftigelse, hvilket aldrig er set før. Det rekordstore antal af borgere i job er blandt andet drevet frem af flygtninge og indvandrere.

LÆS OGSÅ: Pilotforsøg inspireret af Norge skal få flere indvandrere i job i Odense Kommune

Ifølge DA-analysen udgør flygtninge med asyl som opholdsgrundlag kun 0,5 procent af beskæftigelsen i 2023, men alligevel har gruppen stået for fire procent af beskæftigelsesfremgangen i de seneste syv år.

Det er særligt inden for transportområdet, at flygtninge er kommet i job, viser analysen.

Plads til forbedringer

På trods af at jobtallene er gode, er det ikke tid til at hvile på laurbærrene, mener Jannik Bay. Beskæftigelsen blandt flygtninge er kun steget marginalt siden 2022, fremgår det af analysen.

”Selvom det går godt, er der stadig behov for, at det går bedre. Der er fortsat et stort efterslæb. Gruppen af flygtninge og indvandrere har stadig en lavere beskæftigelse end resten af befolkningen, så der er stadig et betydeligt potentiale,” mener Jannik Bay.

Han glæder sig over, at man i en ny trepartsaftale netop har valgt at udvide målgruppen af borgere, der kan få en integrationsuddannelse. Samtidig er det tilfredsstillende, at der tidligere i oktober blev indgået en politisk aftale om at indføre en arbejdspligt til borgere med integrationsbehov.

Skærmbillede 2023-10-25 kl- 12-01-24 Foto: Dansk Arbejdsgiverforening

GDPR