Borgmester forlanger byrdestop på beskæftigelsesområdet: Her er hans ønsker til ekspertgruppe

20230224-194502-L-1920x1280we
Jens-Kristian Lütken vil indføre et såkaldt "byrdestop" efter inspiration fra skattestoppet i 00'erne. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Københavns beskæftigelsesborgmester håber, at ekspertgruppe vil komme med forslag til, hvordan han kan blive målt på jobskabelse i stedet for proceskrav. Der er brug for færre regler og gerne et byrdestop, lyder det.

Beskæftigelses- og socialborgmester i Københavns Kommune, Jens-Kristian Lütken (V), skal ikke bruge meget betænkningstid, når han skal svare på, hvad han håber, regeringens ekspertgruppe på beskæftigelsesområdet kommer frem til, når de til juni skal levere deres bud på fremtidens jobindsats.

“Jeg håber, at vi kan få lov til at blive målt på, om vi kan få folk i job eller uddannelse. Det er det eneste, vi burde blive målt på. I virkeligheden er beskæftigelsesområdet utroligt simpelt,” siger borgmesteren, der dog hurtigt får tilføjet: 

“Desværre er det bare blevet det mest regulerede område i hele kongeriget.”

Byrdestop 

Derfor foreslår han, at man på Christiansborg indfører et byrdestop på området. Simpelthen. Ideen er inspireret af skattestoppet i 00’erne, som daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) indførte. Og det skal ifølge Jens-Kristian Lütken administreres med en lige så “pedantisk” tilgang. 

LÆS OGSÅ: Billund har Danmarks bedste jobindsats - tidligere duks i stort dyk

Hver gang man indfører en ny regel, skal man redegøre for, hvor stor en byrde den regel bliver, og derefter skal man fjerne en tilsvarende mængde byrder et andet sted, foreslår han.

“Hvis man som minister vil lave ny lovgivning, der koster masser af penge, så kan man ikke bare komme anstigende og sige, at nu indfører jeg den her lovgivning. Så skal man fortælle, hvor pengene kommer fra. Det er det samme princip, jeg gerne vil indføre ved administrative byrder,” siger Jens-Kristian Lütken.

Opgør med målgrupper

Han forestiller sig, at et byrdestop vil kunne gavne alle dele af beskæftigelsespolitikken. Både fordi reglerne vil blive mere overskuelige, men også fordi han håber, at den ekstra tid til fordybelse i de enkelte regler vil øge kvaliteten af lovarbejdet.

Alligevel er der enkelte reguleringer, som han ser et mere presserende behov for at afskaffe. 

For det første vil han gerne have et opgør med de alt for mange målgrupper i beskæftigelsessystemet. For det andet er der “utroligt mange proceskrav,” der godt kunne afskaffes, hvis man spørger Jens Kristian Lütken. 

“Vi bliver målt på, hvor mange samtaler vi holder, mere end hvor mange jobs vi skaffer,” siger borgmesteren.

LÆS OGSÅ: Hedensted Kommune er danmarksmester i løntimer: Jobcentersproget er skiftet ud med fokus på arbejdskraft

I begyndelsen af marts udpegede finansminister Nicolai Wammen (S) sammen med formand for Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm, 56 konkrete regler i kommunerne, der kunne skrottes eller forenkles.  

Og det er ifølge Jens-Kristian Lütken en fin start. Ligesom han bakker op om regeringens grundlæggende ambition om at frisætte den offentlige sektor. 

“Der er jo meget af den her frisættelse, der ikke er udmøntet af regeringen endnu, så der vil jeg da gerne give en hjælpende hånd,” siger Jens-Kristian Lütken. 

GDPR