Hver anden jobchef: Vores ansatte overvejer nyt job efter dødsstød til jobcentre

20190326-144630-7-1920x1277we__1_
Hver anden jobchef i kommunerne har medarbejdere, der overvejer et karriereskift på grund af regeringens dødsdom til jobcentrene. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hver anden jobchef i kommunerne har medarbejdere, der overvejer et karriereskift på grund af regeringens dødsdom til jobcentrene. Jobcenterchef og ansat oplever imidlertid ikke, at der er en medarbejderflugt i gang, men rekruttering af nye medarbejdere kan blive et problem på sigt, mener de.

De usikre tider, hvor ingen aner, hvad der kommer til at ske med den kommunale jobindsats, andet end at jobcentrene skal nedlægges, har skabt en vis nervøsitet blandt landets jobcenteransatte.

Det vurderer i hvert fald hver anden jobcenterchef eller arbejdsmarkedschef i kommunerne i en survey, A4 Beskæftigelse har foretaget.

LÆS OGSÅ: Jobchefer i ny undersøgelse: Massive besparelser vil betyde undergang for kronjuvel i jobindsatsen

Her svarer 49 procent af jobcheferne, at regeringens udmelding om, at centrene skal nedlægges, har fået ansatte i det lokale jobcenter til at overveje at skifte job.

”Både ledere og medarbejdere overvejer det,” skriver en arbejdsmarkedschef, der ønsker at være anonym, i et svarfelt i surveyen.

Serie: Survey blandt landets jobchefer

I en ny survey har A4 Beskæftigelse spurgt mere end 106 jobcenterchefer og arbejdsmarkedschefer fra alle 98 kommuner om, hvad de tænker om SVM-regeringens omfattende reformplaner på beskæftigelsesområdet.

Her er artiklerne i serien (opdateres):

Jobchefer i ny undersøgelse: Massive besparelser vil betyde undergang for kronjuvel i jobindsatsen

Ifølge Thomas Bredgaard, professor og arbejdsmarkedsforsker på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet, er tallet ikke så overraskende.

”Det er klart, at når man får at vide, at ens arbejdsplads skal nedlægges, så er det helt naturligt, at man begynder at orientere sig efter et andet arbejde,” siger han til A4 Beskæftigelse.

LÆS OGSÅ: Fagforeninger maner til ro: Der er fortsat brug vores medlemmer i beskæftigelsesindsatsen

Artiklen fortsætter under grafikken

Jobcenteransat: Vi ved, hvad vi er værd

Mens halvdelen af jobcheferne oplever, at de har ansatte, der overvejer nye græsgange i kølvandet på regeringens dødsstød til jobcentrene, er der knap en tredjedel - 32 procent - der ikke har indtryk af, at deres ansatte overvejer et nyt job. 17 procent svarer "ved ikke" til spørgsmålet.

Hvorfor skulle potentielle ansøgere til stillingerne have lyst til at arbejde et sted, som i den offentlige debat har ry for at være et sted, der jagter kræftsyge gennem systemet?
Karina Sørensen, jobcenteransat og talsperson for HK Kommunal

Karina Sørensen, der er ansat i jobcentret i Viborg Kommune, og som er HK Kommunals talsperson på området, har ikke indtryk af, at der er en medarbejderflugt i gang.

”Jeg taler selvfølgelig med kolleger og tillidsrepræsentanter rundt omkring, og jeg har ikke opfattelse af, at der er en panikfornemmelse blandt medarbejderne, hvor folk vælter ud ad dørene,” siger Karina Sørensen til A4 Beskæftigelse og fortsætter:

”Jeg er langt mere bekymret for rekruttering af nye medarbejdere til jobcentrene, end jeg er for, at vi oplever en masseudvandring af ansatte. For hvorfor skulle potentielle ansøgere til stillingerne have lyst til at arbejde et sted, som i den offentlige debat har ry for at være et sted, der jagter kræftsyge gennem systemet for at få den sidste arbejdsevne ud af dem? Vi, der er ansat i et jobcenter i forvejen, ved godt, hvad vi er værd, hvad vores arbejde er værd, og hvad vi betyder for virksomheder og borgere.”

Forudser problemer med rekruttering

Jobcenterchef i Ishøj Kommune Jørgen Dan Pedersen er på linje med Karina Sørensen. Heller ikke han oplever, at den uvisse situation om, hvad der konkret skal ske, gør de ansatte utrygge. Han mener til gengæld, at det fremover kan blive svært for landets jobcentre at tiltrække kompetente medarbejdere, når de har fået en dødsdom fra regeringen.

”Jeg er mere bekymret for tiltrækning af nye medarbejdere. Der er nogle, der går på pension, eller som flytter til den anden del af landet og dermed skifter job. Jeg forudser, at det kan blive svært at genbesætte stillinger, når der står ’jobcenter’ i opslaget. Det kan være, at nogle tænker, at det kan være usikkert at være ansat i jobcentret, når nu man snakker om at nedlægge dem,” siger jobcenterchefen til A4 Beskæftigelse.

GDPR